Teri Hatcher (Sunnyvale, Kalifornija, 8. prosinca 1964.), američka glumica.

Teri Hatcher
Hatcher na premijeri World of Color
Biografske informacije
RođenjeTeri Lynn Hatcher
8. 12. 1964. (1964-12-08) (dob: 59)
Sjedinjene Američke Države Sunnyvale, Kalifornija, SAD
SupružnikMarcus Leithold (1988.-1989.)
Jon Tenney (1994.-
Znamenite uloge

Životopis uredi

Djetinjstvo uredi

Teri Lynn Hatcher je rođena u Sunnyvale, Kalifornija, SAD , kao jedino dijete Owena i Esther Hatcher. Otac joj je fizičar, a majka programer. Svoje djetinjstvo, Teri je provela plešući i provodeći dane u pecanju ribe sa svojim ocem. U srednjoj školi Fremont, bila je vođa Featherettes, plesačkog tima, koje su izgledale kao navijačice, no s podužim haljinama. Na maturi 1982. godine prozvana je " onom koja ima najviše šansi da postane plesačica ". Hatcher je studirala glumu na American Conservatory Theater u San Franciscu, dok je diplomu iz matematike i inženjerstva dobila na De Anza koledžu, u Cupertinu, Kaliforniji. 1984. godine postala je članicom "Gold Rush", profesionalnog tima američkih navijačica za postavu San Francisco 49ers.

Karijera uredi

Teri je nakon toga otišla u Hollywood kako bi pružila podršku prijateljici na otvorenoj audiciji. No, audiciji je naposljetku pristupila i sama Teri, te je dobila ulogu raspjevane i rasplesane sirene u televizijskoj seriji "The Love Boat" (1977.) 1985. godine dobila je ulogu Penny Parker u seriji "MacGyver". Kada je serija završila sa prikazivanjem, Teri je otišla na audiciju i dobila ulogu Lois u seriji "Lois & Clark: Nove Supermanove avanture" 1993. godine.

Dvije godine nakon rođenja kćerkice, Teri je prihvatila ulogu Sally Bowles u mjuziklu "Chicago", te je u mjuziklu ostala sve do 2004., kada je prihvatila ulogu u humorističnoj dramskoj seriji "Kućanice". Serija se pokazala kao pravi mega svjetski uspjeh, a za ulogu šeprtljave Susan Mayer je osvojila Zlatni globus kao najbolja televizijska glumica u humorističnoj seriji.

Privatni život uredi

Od 1985. do 1988., Teri je bila u ljubavnoj vezi s glumcem iz "MacGyvera", Richardom Deanom Andersonom. 1988. udala se za Marcusa Leitholda, no brak je kratko trajao. 1994. godine udaje se za glumca Jona Tenneya. 10. studenog 1997. rodila je kćer Emerson Rose Tenney. Rastala se od Jona 2003. Nakon toga, hodala je i s glumcem Stephenom Kayem i voditeljem Američkog idola Ryanom Seacrestom.

Zanimljivosti uredi

  • Obožava igrati golf.
  • Otišla je na audiciju za lik Jamie u seriji "Lud za tobom" (Mad About You), no ulogu je dobila Helen Hunt.
  • U sceni u "Kućanicama" kada se trebala zabiti u vjenčanu tortu, Teri je slomila dva rebra.
  • 2005. godine je od strane časopisa "People Magazine" ušla u izbor "50 najljepših ljudi na svijetu".
  • Napisala je svoju autobiografiju "Burnt Toast: And Other Philosophies of Life".
  • 8. ožujka 2006. izjavila je kako ju je njezin ujak, Richard Hayes Stone, seksualno napastovao u periodu njene 5-9. godine života.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Vanjske poveznice uredi