Murphy Brown je Emmyjem nagrađeni američki televizijski sitcom koji se emitirao na CBS-u od 14.11. 1988. do 18.5. 1998, te imao ukupno 247 epizoda. Glavna zvijezda je bila Candice Bergen u naslovnoj ulozi Murphy Brown, istraživačke novinarke i TV voditeljice FYI, fiktivnog televizijskog magazina.

Murphy Brown
Formatsitcom
KreatorDiane English
NastupajuCandice Bergen
Faith Ford
Pat Corley
Grant Shaud
Joe Regalbuto
Robert Pastorelli
Charles Kimbrough
Lily Tomlin
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda260
Produkcija
Trajanje30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje14.11. 1988. – 18.5. 1998.

Likovi uredi

Osim Brown, stalni likovi serije su bili staromodni i ukočeni TV-voditelj Jim Dial (Charles Kimbrough), neurotični TV-reporter Frank Fontana (Joe Regalbuto), šašava novinarka i bivša Miss Amerike Corky Sherwood (Faith Ford) te mladi producent Miles Silverberg (Grant Shaud). Brown i članovi njene ekipe su se često družili u baru čiji je vlasnik Phil (Pat Corley) također bio stalni lik.

Jedan od stalnih likova (koji se zadržao šest sezona) bio je slikar Eldin Bernecky (Robert Pastorelli). Od 1996. godine, kada je Shaud napustio seriju, kao zamjena njegovom liku je došla producentica Kay Carter (Lily Tomlin).

Gostujući lik u ranim sezonama serije je bila Murphyna majka Avery, koju je tumačila ugledna glumica Colleen Dewhurst. Smrt glumice 1991. godine je bila razlogom za vrlo posebnu epizodu posvećenu liku kojeg je tumačila.

Političke teme i kontroverze uredi

Murphy Brown je, kao i mnogi sitcomi 1970-ih i 1980-ih služio kao medij kojim bi se publika - najčešće preko vrlo posebnih epizoda - upozoravala na goruće društvene probleme, odnosno propovijedali - najčešće lijevi i liberalni - stavovi autora serije. U slučaju Murphy Brown kao izgovor za to je služila činjenica da su likovi serije uglavnom bili pripadnici američkih medija za koje se općenito smatra da dijele takvu političku orijentaciju.

Serija se ozbiljnim temama bavila već na samom početku, kada je ustanovljeno da je glavna junakinja bivša alkoholičarka koja se liječila na Klinici Betty Ford.

Najpoznatija kontroverza vezana uz seriju se dogodila u sezoni 1991/92. kada je Murphy Brown zatrudnila i odlučila sama odgajati dijete. 19.5. 1992., za vrijeme predsjedničke kampanje, je tadašnji američki potpredsjednik Dan Quayle, prilikom govora u Commonwealth Clubu u San Franciscu izjavio da Murphy Brown kao samohrana majka daje loš primjer američkoj javnosti, odnosno da djeca trebaju očeve.[1]

Quayle, poznat po nizu verbalnih gafova, je od strane američkih medija izložen žestokim kritikama i poruzi. Sama TV-serija mu je u sljedećoj sezoni (1992/93) posvetila jednu epizodu, a Candice Bergen mu je osobno zahvalila kada je dobila Emmy za najbolju glumicu. Dio fanova serije drži da je upravo Quayleov napad na Murphy Brown bio jedan od ključnih trenutaka u predsjedničkoj kampanji koji je veliki broj neopredijeljenih birača natjerao da napuste tadašnjeg predsjednika Busha i opredijele se za Clintona.[2])

Mnogo godina kasnije, Bergen je izjavila da se sve vrijeme zapravo slagala s Quayleom i njegovom izjavom.

Kasnije kontroverze vezane uz seriju su se ticale posljednje sezone kada je Muprhy Brown oboljela od raka dojke te počela konzumirati marihuanu u medicinske svrhe kako bi se borila od štetnih posljedica kemoterapije. Konzervativne grupe su te epizode napale zbog promicanja narkomanije, a feminističke grupe su, pak, napale - po njihovom mišljenju - neukusne opaske na račun žena koje su prisiljene koristiti umjetne grudi.

Bilješke uredi

  1. Excerpts from Dan Quayle's speech Arhivirano 2021-04-10 na Wayback Machine-u, at Forerunner.com
  2. Associated Press. "Bergen: Quayle Was Right About Murphy" Arhivirano 2016-03-03 na Wayback Machine-u, July 11, 2002

Murphy Brown na području bivše Jugoslavije uredi

Serija "Murphy Brown" emitirala se nekoliko sezona, u SFRJ u noćnom programu Radio-televizije Sarajevo, koji je išao u kasnim večernjim satima pod imenom "Noć i dan". Ista se serija 1990-ih emitirala kasnije samo u Hrvatskoj na programu Hrvatske radiotelevizije.

Eksterni linkovi uredi