Savez komunista Srbije

Savez komunista Srbije (SKS) je bila komunistička partija, odnosno republička organizacija Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji.

Osnovana je godine 1945. kao Komunistička partija Srbije od dotadašnje pokrajinske organizacije KPJ. Godine 1952. je nakon VI kongresa KPJ promijenila ime u SKS. 1970-ih su u okviru njega kao zasebni entiteti autonomiju stekli Savez komunista Kosova i Savez komunista Vojvodine.

Od donošenja Ustava SFRJ 1974. godine u njemu je sve više jačala nacionalistička struja čiji će predvodnik 1987. postati Slobodan Milošević. Nakon Osme sjednice je Milošević došao na njeno čelo i započeo pokret poznat kao antibirokratska revolucija, zahvaljujući kome su njegove pristaše došle na vlast u Vojvodini, Crnoj Gori i - poslije intervencije JNA - na Kosovu. SK Srbije se tada našao u oštrom sukobu sa Savezom komunista Slovenije koji je početkom 1990. doveo do raspada SKJ na XIV kongresu, a posredno i do raspada SFRJ.

Slično kao i druge republičke organizacije SKJ, SKS se nakon toga formalno "reformirao" ujedinivši se sa tadašnjim Socijalističkim savezom radnog naroda Srbije u Socijalističku partiju Srbije.

Vođe uredi