Osma sednica CK SKS

(Preusmjereno sa stranice Osma sjednica CK SK Srbije)

Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije je održana 23. i 24. septembra 1987. godine. Na sednici je predsednik CK SK Srbije Slobodan Milošević razrešio članstva u CK SK Srbije Dragišu Pavlovića, predsednika beogradske partijske organizacije.

Ova sednica je predstavljala konačni razlaz Slobodana Miloševića i Ivana Stambolića.[1] Osmu sednicu mnogi smatraju uvodom u kasnije krvave događaje u Jugoslaviji tokom 1990-ih.[1][2]

Pozadina uredi

Usled naraslih međunacionalnih tenzija između Albanaca i Srba, tadašnji predsednik Saveza komunista Srbije, Slobodan Milošević je u aprilu 1987. godine otputovao na Kosovo da posreduje u sporu. Umesto toga, on se stavio na stranu Srba, koristeći kontrolu nad medijima i partijsku mašineriju za podstrekivanje nacionalizma.[3] Nakon ubistva vojnika JNA u Paraćinu 3. septembra 1987. godine, koje je počinio Albanac Aziz Keljmendi, u srpskim medijima počela je kampanja protiv Albanaca, i tvrdilo se da je ovo zločin uperen protiv Jugoslavije.[4] Ubrzo je u medijima otpočela nacionalistička histerija, što je izazvalo razdor u srpskom državnom i partijskom vrhu.

Dragiša Pavlović, predsednik Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda, se prvi, od visokih partijskih funkcionera, suprotstavio žestokoj anti-albanskoj propagandi u srpskim medijima. 11. septembra, na konferenciji za štampu, izgovorio je reči koje su obeležile kraj njegove karijere:

Neuravnotežene reči samo stvaraju histerično raspoloženje koje čini stvari samo lošijima, a ne rešava problem. Prostor za rešenje kosovskog problema sada je tako sužen da i najmanja greška može biti tragična za Srbe i Crnogorce, za srpski narod i celokupnu stabilnost u Jugoslaviji ... Situacija na Kosovu, koja se ne poboljšava željenom i obećanom brzinom, stvara opasnu atmosferu gde svaka reč izgovorena protiv srpskog nacionalizma je shvaćena kao nacionalizam. Strastvene reči mogu doneti samo vatru.

Pavlović je ocenio da se situacija na Kosovu ne može popraviti "olako obećanom brzinom", niti vanrednim stanjem. Jedina prihvatljiva pozicija s koje se može rešavati problem Kosova, jeste pozicija Saveza komunista Jugoslavije, a ne neka populistička ili nacionalistička pozicija. Ove reči bile su upućene na račun politike Slobodana Miloševića i bile su jedan od povoda za njegovu smenu na predstojećoj Osmoj sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, koja je održana 23. i 24. septembra 1987.

17. septembra, na sednici beogradske partijske organizacije, Pavlović je kritikovao nacionalističke pojave i postavio pitanje: "može li se nacionalizam isprovocirati u nekome kome ne postoji?" Nakon ovih govora, dnevni list "Politika Ekspres" napao je Pavlovića i postavio pitanje: na koga se odnosi Pavlovićeva kritika 'olako obećane brzine'? U obrazloženju je navedeno da je to obećanje dao sam CK SK Srbije, pa je zaključeno da Pavlović napada Centralni komitet.

Sednica Predsedništva CK SKS uredi

Nekoliko dana pred Osmu sednicu CK SKS je održana 30. sednica Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kojom je predsedavao Slobodan Milošević. Na toj sednici se Ivan Stambolić usprotivio dnevnom redu koji je glasio: „Izlaganje Dragiše Pavlovića predstavnicima sredstava javnog informisanja u Gradskom komitetu“, predlažući drukčiju formulaciju dnevnog reda: „Aktuelna politička situacija i stanje u sredstvima javnog informisanja“.

Mislim da ovakav dnevni red nije prikladan i uobičajen. Bolje je prvo da razgovaramo o problemima, pa da vidimo treba li da razgovaramo i o ljudima, ako je potrebno da razgovaramo i o tome.

– Ivan Stambolić

Stambolić je naglasio da u izglaganju Dragiše Pavlovića nije mogao naći stavove koji nisu u skladu s generalnom linijom Saveza komunista Jugoslavije. On je dodao da, od dolaska druga Tita na čelo Partije, nijedan komunista nije stavljen na odgovornost zato što se za takve stavove zalagao i borio.[5]

Osma sednica CK SKS uredi

Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije je održana 23. i 24. septembra 1987. godine. Sednicom je predsedavao tadašnji predsednik Predsedništva Centralnog komiteta SK Srbije, Slobodan Milošević. Na toj sednici, ogromnom većinom glasova, razrešen je članstva u CK SK Srbije Dragiša Pavlović, tadašnji predsednik beogradske partijske organizacije.

Epilog uredi

Ivan Stambolić, istomišljenik Dragiše Pavlovića, je u decembru iste godine razrešen dužnosti.

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi