Dušan Čkrebić

Dušan Čkrebić (Niš, 7. avgust 1927 - 7. april 2022, Beograd) je bio srpski političar, bivši visoki državni i partijski funkcioner Srbije u doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Dušan Čkrebić
Mandat(i)
Predsednik Predsedništva Srbije
5. maj 1984. - 5. maj 1986.
Prethodnik Nikola Ljubičić
Naslednik Ivan Stambolić
Biografija
Veroispovest Ateista
Politička partija Savez komunista Jugoslavije
Profesija Političar
Spisak predsednika Srbije

Biografija uredi

Po zanimanju je elektrotehnički inženjer. Obavljao je dužnosti predsednika Privredne komore Srbije, Republičke konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije (RK SSRN), da bi 1974. godine postao predsednik Izvršnog veća SR Srbije. 1982. godine, postaje predsednik Saveza komunista Srbije. Na toj dužnosti nasledio ga je Ivan Stambolić, 1984. godine. Iste godine, Čkrebić dolazi na funkciju predsednika Predsedništva SR Srbije. I tu dužnost obavljao je dve godine, do 1986.

Nakon promene vlasti u Srbiji, u jesen 1987. godine, i dolaska Slobodana Miloševića na vlast, Čkrebić je bio član Predsedništva CK SKJ. Na 17. sednici CK SKJ oktobra 1988. na glasanju o poverenju članovima Predsedništva jedino njemu nije izglasano poverenje, a što je potom potaklo Vasila Tupurkovskog da to objasni delovanjem tzv. neprincipijelne koalicije. On je podneo ostavku, ali ju je na intervenciju Slobodana Miloševića povukao.

U vreme dok je bio predsednik predsedništva Srbije, juna 1985. godine, potpisao je akt o odobrenju nastavka gradnje hrama Svetog Save u Beogradu. Za ove zasluge Srpska pravoslavna crkva mu je dodelila orden Svetog Save 29. decembra 2007. godine.[1]

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi