Medalja za zasluge Crvenog krsta

Medalja za zasluge Crvenog krsta uvedena je 17. septembra 1912, u dva stepena (srebrna i bronzana medalja).

Medalja za zasluge Crvenog krsta
dodeljuje Odbor Društva Crvenog krsta uz saglasnost Kancelara kraljevskih ordena
Tip Trakica Medalje za zasluge Crvenog krsta
Dodeljuje se za Aktivno učestvovanje u negovanju i staranju oko bolesnih i ranjenih u ratno vreme
Statistika
Ustanovljen 17. septembar 1912.

Istorija

uredi

Mogli su je dobiti muškarci i žene, srpski i strani državljani, za aktivno učestvovanje u negovanju i staranju oko bolesnih i ranjenih u ratno vreme. Kasnije se spektar kvalifikacija proširio pa se medalja mogla dobiti i za mirnodopske zasluge. Godine 1933. prestalo je dodeljivanje bronzane medalje, ali je uveden viši stepen zlatne medalje.

Traka je bila istovetna onoj za Orden Crvenog krsta. Revers Medalje je prikazivao motiv "Kosovke devojke" koja poji vodom ranjenog Pavla Orlovića.

Vidi još

uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.

Izvori

uredi