Medalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne Srbije

Medalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne Srbije je orden Kraljevine Jugoslavije ustanovljen 1937. godine u spomen na 25. godišnjicu pobedu Srbije u prvom balkanskom ratu, odnosno oslobođenja južne Srbije (današnje Makedonije).

Medalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne Srbije
dodeljuje
Kraljevina Jugoslavija
Tip Traka Medalje za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne Srbije
Dodeljuje se za Spomen na oslobođenje južne Srbije ( današnje Makedonije)
Ratni period Prvi balkanski rat
Statistika
Ustanovljen 1937. godine

Istroija uredi

Posle sloma Otomanskog carstva, londonskim i bukureškim ugovorom iz 1913. godine uspostavljene su nove granice, a teritorija Makedonije (prema tadašnjem službenom stavu Južne Srbije) priključena Kraljevini Srbiji.

Zvaničnici koji su prisustvovali proslavi u Skoplju dobili su ovu medalju koja se nosila o crvenoj traci. Autor je bila Nada Doroski, a u aversu su bili likovi kraljeva Petra I i Aleksandra I.

Izvori uredi








Vidi još uredi


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.