Medalja za hrabrost (1913)

Ukoliko ste tražili drugo značenje, vidite članak Medalja za hrabrost.

Medalju za hrabrost novog modela (poznatiju kao „Medalja Miloša Obilića“) osnovao je 12. jula 1913. godine kralj Petar I, a dodeljivana je za dela velike lične hrabrosti, odnosno za ličnu hrabrost pokazanu na bojnom polju tokom kratkog, ali pobedonosnog rata sa Bugarskom 1913. godine.

Medalja za hrabrost
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Kraljevina Jugoslavija
Dodeljuje se za Velike lične hrabrosti, odnosno za ličnu hrabrost pokazanu na bojnom polju tokom kratkog, ali pobedonosnog rata sa Bugarskom 1913. godine.
Ratni period Drugi balkanski rat, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat
Statistika
Ustanovljen 12. jul 1913. godine

Medalja je dodeljivana u dva stepena (zlatna i srebrna medalja).

Dodela je nastavljena i tokom Prvog svetskog rata 19141918. godine, i tokom Drugog svetskog rata 19411945. godine, kako pripadnicima kraljevske vojske, tako i pripadnicima savezničkih snaga.

Istorija uredi

U aversu je idealni lik Miloša Obilića, srednjovekovnog srpskog viteza koji je smatran uzorom hrabrosti i časti. Ubili su ga Turci za vreme Kosovske bitke 1389. godine pošto je probo turskog sultana Murata I.

Kneževina (odnosno Kraljevina posle 1910. godine) Crna Gora posedovala je sopstvenu Zlatnu medalju Miloša Obilića, koju je osnovao vladika Petar II Petrović Njegoš 1847. godine, ali te dve medalje nisu imale ničega zajedničkog.

Opis uredi

Medalja se nosila o crvenoj traci. Autor je bio Đorđe Jovanović.

Izvori uredi

Vidi još uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.