Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije Karađorđevića

Medalju je osnovao srpski Kralj Petar I 8. avgusta 1903. To je bilo prvo odlikovanje koje je uveo srpski kraljevski dom Karađorđevića.

Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije Karađorđevića
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Kraljevina Jugoslavija
Dodeljuje se za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije Karađorđevića
Statistika
Ustanovljen 8. avgust 1903.

Istorija

uredi

Knez Petar Karađorđević, koji je živeo u izgnanstvu u Švajcarskoj, pozvan je u Otadžbinu, gde je Narodna skupština 15. juna 1903. proglasila njegovo stupanje na Presto. Spomenica je dodeljivana članovima Vlade, poslanicima Narodne skupštine, kao i oficirima koji su u vreme proglasa bili u aktivnoj službi. Kasnije je pravo na Spomenicu priznato i svim rezervnim oficirima. Autor medalje bio je Đorđe Jovanović. Medalja se nosila na beloj traci oivičenoj plavo i crveno.

Izvori

uredi


Vidi još

uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.