Orden Svetog kneza Lazara

Orden Svetog kneza Lazara osnovan je 1889. godine odlukom Narodne skupštine potpisanom od strane kralja Aleksandra I, u spomen na petstotu godišnjicu bitke na Kosovu (Vidovdan 28. juna 1389) koja se završila kolapsom srednjovekovne srpske države.

Orden Svetog kneza Lazara
250п
Orden Svetog kneza Lazara
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Kraljevina Jugoslavija
Dodeljuje se za Pomen na petstotu godišnjicu Kosovske bitke
Statistika
Ustanovljen 28. jun 1889 g.
Ukupno 7
Važnosni red odlikovanja
Viša nagrada nema
Niža nagrada Orden Miloša Velikog (do 1903 g.), Orden Karađorđeve zvezde (od 1904 g.)

Istorija uredi

Sveti knez Lazar, iz porodice Hrebeljanovića, predvodio je srpsku vojsku koja je bila poražena od snaga turskog sultana Murata I. Sultana je ubio srpski vitez Miloš Obilić, a uhvaćenom srpskom knezu Turci su odrubili glavu. Kult svetog Kneza Lazara je bio veoma jak među Srbima, a sam događaj se smatra najznačajnijim u celokupnoj srpskoj istoriji.

Komemoracija petstote godišnjice je proslavljena i miropomazanjem Kralja, a lanac je naručen kod Nikolausa i Dunkera u Hanau (Nemačka). Orden su nosili jedino Kralj Srbije i njegov punoletni naslednik. Od nastanka orden su nosili:

Nosioci uredi

Opis uredi

Insignije su voema bogate, izrađene od zlata, emajla, ukrašene rubinima, safirima, smaragdima, brilijantima i biserima. Rešenje je uradio Mihailo Valtrović.

Vidi još uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.


Izvori uredi