Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godine

Medalja (ili Krst) osnovana 1. decembra 1920. godine od strane princa-regenta Aleksandra, trebalo je da bude spomen na rat protiv Centralnih sila vođen 19141918. godine, na oslobođenje srpske otadžbine i na ujedinjenje južnih Slovena.

Spomenica rata za oslobođenje 1914-1918. godine
dodeljuje
Kraljevina Jugoslavija
Tip Traka Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godine
Dodeljuje se za Spomen na oslobođenje srpske otadžbine i ujedinjenje južnih Slovena
Ratni period Prvi svetski rat
Statistika
Ustanovljen 1. decembar 1920. godine

Istorija uredi

Rat je započeo napadom Austrougarske na Srbiju 1914. godine, ali je srpska vojska sa uspehom odolevala dok se u operacije nije uključila i carska nemačka armija, potpomognuta bugarskim i turskim trupama. Brojčano inferiorna srpska vojska je potisnuta i naterana u povlačenje i izgnanstvo. U Grčkoj, vojska se pregrupisala i nastavila ratne operacije na Solunskom frontu, u severnoj Grčkoj, boreći se na strani Saveznika do pozne 1918. godine.

Spomenica je dodeljena veteranima Velikog rata, oficirima, podoficirima, vojnicima i regrutima srpske i crnogorske vojske, kao i savezničkim vojnicima koji su doprineli oslobođenju Srbije.

Medalja se nosila o trobojnoj traci (crveno-plavo-belo), a autor je bio Đorđe Čarapić.

Izvori uredi


Vidi još uredi


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.