Spomenica na rat 1913. godine

Spomen-krst je osnovan 25. novembra 1913. godine, da podseti na kratak, ali pobedonosni Drugi balkanski rat protiv Bugarske.

Spomenica na rat 1913.
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Tip Trakica Spomenice na rat 1913. godine
Dodeljuje se za Podsećanje na Drugi balkanski rat
Ratni period Drugi balkanski rat
Statistika
Ustanovljen 25. novembar 1913.

Tokom 1912. i 1913. godine, kralj Petar I je osnovao nekoliko odlikovanja namenjenih nagrađivanju hrabrosti, odane službe i milosrđa, kao i prigodnih spomenica.

Krst je sličan spomenici rata sa Bugarskom 1885/6. godine, sa nekim važnim i simboličnim razlikama: sumorno crno gvožđe spomenice nesrećnog rata 1885/6. zamenjeno je sjajnom pozlaćenom bronzom, dok je žalosnu crnu traku sa crvenim ivicama smenila trijumfalna crvena traka oivičena crnim, kao svedočanstvo promenjene ratne sreće.

Ratni spomen-krst su dobili oficiri, podoficiri i vojnici srpske i crnogorske vojske, kao i građanska lica za zasluge i odanu službu tokom rata.

Izvori

uredi

Vidi još

uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine