Orden kraljice Natalije

Orden kraljice Natalije uspostavljen je 22. februara 1886. godine u čast kraljice Natalije Obrenović kao ženski orden. Osnivač ordena bio je kralj Milan Obrenović. Dodeljivan je ženama za dobrovoljno ukazanu negu i pomoć žrtvama rata. Orden je bio naslednik Ordena kneginje Natalije uspostavljenog još 1878. godine.

Orden kraljice Natalije
Medaille van Koningin Nathalie 1886
Orden kraljice Natalije
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Dodeljuje se za Dobrovoljno ukazanu negu i pomoć žrtvama rata
Ratni period Srpsko-bugarski rat 1885;
Statistika
Ustanovljen 22. februar 1886.godine

Postoje dve verzije ordena- sa ćiriličnim slovom „N“, i sa latiničnim slovom „N“. Verzija sa latiničnim slovom je bila namenjena ženama iz zapadne Evrope.

Nakon smene Obrenovića na prestolu 1903. godine, kralj Petar I Karađorđević nije obnovio ovaj orden.

Stepeni ordena

uredi

Orden kraljice Natalije je bio organizovan u dva stepena

  • I stepen u zlatu
  • II stepen u srebru

Opis ordena

uredi
 
Medaille van Koningin Nathalie naar Gritzner

Orden ima oblik broša za oba stepena ordena. Na sredini elipse, u crvenom emajlu je postavljen monogram kraljice- N ( Natalija). Plavo emajlirana traka okružuje elipsu, čiji se krajevi završavaju u mašni. Na toj traci je na srpskom jeziku ispisan natpis- Za pomaganje ranjenih i bolnih vojnika u ratu 1876-77-78.g Na mašni je prikazan srpski grb, dok se na spoljašnjim krajevima trake se nalaze ukrštene lovorove grančice koje obavijaju orden. Iznad trake se nalazi kruna ( kruna kneževine do 1886).

Opis trake i način nošenja

uredi

U zavisnosti od stepena, orden se nosio o zlatnoj ili srebrnoj traci sa resama. Nosio se uvek na levoj strani.

Izvori

uredi
  • L. J. Trost: Die Ritter- und Verdienstorden, Ehrenzeichen und Medaillen aller Souveräne und Staaten seit Beginn des XIX. Jahrhunderts. Braumüller, Wien u. a. 1910 (Nachdruck: PHV – Phaleristischer Verlag Autengruber, Offenbach am Main 1998, ISBN 3-932543-30-0 (Klassiker der Phaleristik 9)).

Vidi još

uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine