Orden kneginje Natalije

Orden kneginje Natalije ustanovljen je 27. maja ( 11. juna po starom) 1878. godiine u čast kneginje Natalije. Orden je ustanovio knez Milan Obrenović. Dodeljivan je ženama za dobrovoljno ukazanu negu i pomoć žrtvama srpsko-turskog rata. Orden kneginje Natalije je nasledio Orden kraljice Natalije uspostavljen za vreme Kraljevine Srbije 1886. godine.

Orden kneginje Natalije
Medaille van Prinses Natalie, Servie 1868
Orden kneginje Natalije
dodeljuje Zastava Krneževine Srbije
Kneževina Srbija
Dodeljuje se za Dobrovoljno ukazanu negu i pomoć žrtvama rata
Ratni period Srpsko-turski rat (1876–1878)
Statistika
Ustanovljen 27. maj/ 11. jun 1878.godine

Postoje dve verzije ordena- sa ćiriličnim slovom „N“, i sa latiničnim slovom „N“. Verzija sa latiničnim slovom bila je namenjena ženama iz zapadne Evrope.

Stepeni ordena uredi

Orden kneginje Natalije bio je organizovan u dva stepena: u zlatnom i srebrnom.

Opis ordena uredi

Orden ima oblik broša za oba stepena ordena.Na sredini ordena, je postavljen monogram kraljice- N( Natalija). Traka okružuje monogram, čiji se krajevi ( od trake) završavaju u mašni. Na toj traci je na srpskom jeziku ispisan natpis- Za pomaganje ranjenih i bolnih vojnika u ratu 1876-77-78.g. Na mašni je prikazan srpski grb i dvoglavi beli orao, dok se na spoljašnjim krajevima trake se nalaze ukrštene lovorove grančice koje obavijaju orden. Iznad trake se nalazi kruna kneževine.

Opis trake i način nošenja uredi

Traka je plavo- belo- crvene sa malim vencem od listova, što simbolizuje zastavu Kneževine Srbije. Orden se uvek nosio na levoj strani.

Vidi još uredi



  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine