Sitna buržoazija

(Preusmjereno sa stranice Malograđanstvo)
Za ostale upotrebe, v. Buržoazija (razvrstavanje).

Sitna buržoazija (francuski petite bourgeoisie) je izraz koji se u 18. vijeku i početkom 19. vijeka koristio za siromašnije slojeve građanske klase.

Kasnije se pod utjecajem marksističke ideologije taj izraz počeo primjenjivati na pojedince i društvene grupe koje u kapitalističkim društvima za život zarađuju radeći pomoću vlastitih sredstava za proizvodnju. Klasična definicija je uključivala trgovce i obrtnike koji su posjedovali radnje.

Marksistička ideologija je sitnu buržoaziju nastojala razlikovati od prave (haute) buržoazije po tome što je ona zbog relativnog siromaštva bila u podređenom položaju prema vladajućoj klasi, a samim time i čest saveznik radničkoj klasi u klasnoj borbi. Stoga su neki marksistički teoretičari čak bili spremni sitnu buržoaziju uključivati u proletarijat.

Međutim, pripadnici sitne buržoazije su jednako tako pokazivali sklonost da se - prema mišljenju marksista - stavljaju na stranu kapitalista, odnosno da ljubomorno čuvaju svoj u pravilu superiorni društveno-ekonomski položaj u odnosu na radnike. Za razliku od radničke klase, koja je bila prijemčivija za radikalne i revolucionarne socijalističke i komunističke, pripadnici sitne buržoazije su pokazivali veću sklonost prema reformi, a ponekad i stajali na stranu kontrarevolucije i reakcije.

Stoga se kod marksista za sitnu buržoaziju počeo koristiti izraz malograđanstvo, koje je u srpskohrvatskom govornom području poslužilo kao izvor pejorativnog izraza malograđanština.

Sitna buržoazija se - kod ne-marksističkih, a rjeđe marksističkih autora - obično vezuje uz koncept srednje klase ili niže srednje klase.

V. također uredi


 Socijalna stratifikacija : Društvena klasa p  r  u 
Buržoazija Viša klasa Vladajuća klasa Plemstvo Bijeli okovratnik
Malograđanstvo Viša srednja klasa Kreativna klasa Džentrija Plavi okovratnik
Proletarijat Srednja klasa Radnička klasa Nouveau riche/Parvenu/Skorojevići Ružičasti ovratnik
Lumpenproletarijat Niža srednja klasa Niža klasa Klasa starog novca Zlatni okovratnik
Seljak/Kmet Robovska klasa Potlačena klasa Besklasnost