Besklasnost je pojam koji se vezuje uz nekoliko društvenih fenomena.

Najčešće se koristi za opis društava u kojima se društvene klase nikada nisu razvile. U tim društvima svi ljudi igraju iste ekonomske uloge, pa se nikada nije razvila podjela rada. To se prvenstveno odnosilo na najstarije grupe ljudi, kao i domoroce u mnogim krajevima Sjeverne Amerike i na otocima Pacifika. Za takva društva se često koristi izraz primitivni komunizam.

Nakon njih se besklasnost navodi kao karakteristika društava koje su svjesno odbacile klasnu podjelu. To se prvenstveno odnosi na suvremene komune, uključujući Parišku komunu i kibuce. Ukidanje klasnih razlika, odnosno pretvaranje svijeta u besklasno društvo, je proklamirani cilj mnogih današnjih ideologija kao što su anarhizam, komunizam i libertarijanski socijalizam.

Pored ovih značenja izraz besklasnost može označavati i klasno društvo koje prihvaća klasnu podjelu pojedinaca u društvu, ali ne na temelju njihovog rođenja u pojedinoj klasi.

Izraz besklasnost se također ponekad koristi i kako bi se opisala inteligencija u pojedinom društvu. Smatra se kako pripadnici inteligencije, s obzirom na različitost svog porijekla, ali i obrazovanje koje im je dalo šire poglede, nisu ekonomski i kulturno kondicionirani da bi se vezali uz jednu od društvenih klasa.

Besklasnost se također odnosi i na stav koji mora zauzeti društveni antropolog kada proučava društvene slojeve koji se razlikuju od onog u kome je potekao, odnosno nastojanje da se izbjegnu vlastite klasne predrasude.

V. također uredi


 Socijalna stratifikacija : Društvena klasa p  r  u 
Buržoazija Viša klasa Vladajuća klasa Plemstvo Bijeli okovratnik
Malograđanstvo Viša srednja klasa Kreativna klasa Džentrija Plavi okovratnik
Proletarijat Srednja klasa Radnička klasa Nouveau riche/Parvenu/Skorojevići Ružičasti ovratnik
Lumpenproletarijat Niža srednja klasa Niža klasa Klasa starog novca Zlatni okovratnik
Seljak/Kmet Robovska klasa Potlačena klasa Besklasnost