Radnik bijelog ovratnika

Radnik bijelog ovratnika ili, skraćeno, bijeli ovratnik (engleski: white-collar) je izraz kojim se od sredine 20. vijeka opisuje svaki pojedinac odnosno društvena grupa koja se bavi poslom koji zahtijeva više obrazovanje i stručne kvalifikacije, odnosno malo ili nimalo fizičkog rada. Ovisno o kontekstu, izraz bijeli ovratnik može biti sinonim za nove oblike, odnosno sloj radničke klase - nasuprot tradicionalnih oblika za koje se koristi izraz plavi ovratnik - ili za srednju klasu, a ponekad i za višu klasu.

Izraz bijeli ovratnik je nastao od toga da su zaposlenici koji su se bavili uredskim poslovima - računovođe, advokati, liječnici, upravnici i sl. - od običnih fizičkih radnika razlikovali po tome što su na posao nosili poslovna odijela s kravatom i bijelim košuljama.

Nastanak sloja, a po nekima i specifične društvene klase bijelih ovratnika se obično vezuje uz napredak tehnologije, odnosno preorijentaciju ekonomije zapadnih zemalja na uslužni sektor, koji je umanjio potrebu za fizičkim radom a povećao potrebu za vrhunski obučenim profesionalcima. U prošlosti, a većim dijelom i danas, među bijele ovratnike su se uvrštavali i pripadnici državne birokracije.

Bijeli ovratnici su u pravilu bolje obrazovani i bolje plaćeni od plavih ovratnika, a za njih je karakterističan individualizam i veća sklonost liberalnim idejama nasuprot plavim ovratnicima koji preferiraju kolektivizam i konzervativne vrijednosti.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi


 Socijalna stratifikacija : Društvena klasa p  r  u 
Buržoazija Viša klasa Vladajuća klasa Plemstvo Bijeli okovratnik
Malograđanstvo Viša srednja klasa Kreativna klasa Džentrija Plavi okovratnik
Proletarijat Srednja klasa Radnička klasa Nouveau riche/Parvenu/Skorojevići Ružičasti ovratnik
Lumpenproletarijat Niža srednja klasa Niža klasa Klasa starog novca Zlatni okovratnik
Seljak/Kmet Robovska klasa Potlačena klasa Besklasnost