Crnogorski partizanski odred za operacije u Sandžaku

Crnogorski narodnooslobodilački partizanski (NOP) odred za operacije u Sandžaku (Crnogorsko-sandžački NOP odred) formiran je 15. novembra 1941. godine na savetovanju Glavnog štaba NOP odreda Crne Gore i Boke, održanom u selu Gostilju, kod Podgorice. Savetovanjem je rukovodio, novoizabrani komandant Glavnog štaba i delegat Vrhovnog štaba NOPOJ-a i CK KPJ, Ivan Milutinović. Na savetovanju je izvršena reorganizacija partizanskih jedinica u Crnoj Gori i u skladu sa odlukom Vrhovnog štaba formiran Crnogorski NOP odred za operacije u Sandžaku, koji je imao zadadtak da se uputi u Sandžak u susret partizanskim jedinicama koje su se povlačile iz Srbije.

Crnogorski NOP odred za operacije u Sandžaku

{{{opis_slike}}}

Segment Narodnooslobodilački partizanskih odreda Jugoslavije
Lokacija osnivanja Gostilje, kod Podgorice
Jačina 3.690 boraca
Formacija devet bataljona
Komandanti
Komandant Arso Jovanović
Angažman
Bitke Napad na Pljevlja

Sastav Odreda uredi

Glavni štab NOP odreda Crne Gore i Boke izdao je detaljnu naredbu o formiranju bataljona, o broju bataljona i boraca u svakom bataljonu, o naoružanju, komandnom sastavu, o načinu prikupljanju odreda, kao i o pravcu njegovog kretanja. Tada je imenovan i Štab odreda, u sastavu: Arso Jovanović, komandant, Bajo Sekulić, politički komesar, Radovan Vukanović, zamenik komandanta, Boško Đuričković, zamenik političkog komesara.

Crnogorski NOP odred za operacije u Sandžaku sačinjavalo je devet novoformiranih bataljona, sa teritorije čitave Crne Gore, koji su međusobno bili udaljeni i nisu se poznavali.

  • Lovćenski bataljon, jačine 341 borac, formiran je od dela boraca Lovćenskog NOP odreda i od boraca iz cetinjskog i barskog sreza.
  • Od Zetskog NOP odreda formirana su dva bataljona - Zetski, jačine 453 i „18. oktobar“ bratonoški bataljon, jačine 405 boraca.
  • Bataljon „Bijeli Pavle“, jačine 480 boraca, formiran iz sastava istoimenog Odreda.
  • Bataljon „Peko Pavlović, jačine 506 boraca, formiran od boraca sa teritorije nikšićkog sreza.
  • Bataljoni Uskočko-drobnjački, Jezero-šaranski i Bajo Pivljanin, ukupne jačine 864 boraca, formirani su od boraca sa teritorije šavničkog sreza i od dela boraca Durmitorskog NOP odreda.
  • Komski bataljon, jačine 641 borac, formiran je od dela boraca Komskog NOP odreda i od boraca kolašinskog, beranskog i andrijevičkog sreza.

Ukupna jačina Odreda bila je 3.690 boraca sa 2.907 pušaka, 70 puškomitraljeza, 14 mitraljeza, 6 minobacača, jednim topom, 300 pištolja, 1.748 bombi i oko 235.000 metaka.

Prikupljanje bataljona uredi

Glavni štab NOP odreda Crne Gore i Boke izdao je zapovest za pokret bataljona Crnogorskog NOP odreda u pravcu Pljevalja. Najudaljeniji Lovćenski bataljon otpočeo je pokret 19. novembra iz sela Orasi pravcem Zagora-Frutok-Tvorilo-Radovača, odakle je zajedno sa Zetskim bataljonom i bataljonom „Bijeli Pavle“ izvršio pokret preko Župe nikšićke, planine Krnova i Šavnika i do 26. novembra izbio na Njegovuđe blizu Žabljaka. Kod Šavnika im se pridružio i bataljon „Peko Pavlović“ iz nikšićkog sreza, a u rejonu Njegovuđa bataljon "18. oktobar" i delovi Komskog bataljona.

Pokretom ove grupe bataljona rukovodio je zamenik političkog komesara Boško Đuričković. Do 26. novembra uveče sve jedinice Crnogorskog NOP odreda za operacije u Sandžaku bile su prikupljene u rejonu Njegovuđa, na oko 60 kilometra od Pljevalja.

U toku noći 27/28. novembra, bataljoni su prešli reku Taru, preko mosta kod sela Đurđevića Tare. Po prelasku reke, odred je opet nastavio pokret prema Pljevljima marširajući u dve kolone. Istočna kolona jačine pet bataljona stigla je u selo Maoče, dok je zapadna kolona jačine četiri bataljona stigla u selo Glibaće. U ovim selima Odred je predanio u toku 29, a naredne noći 29/30. novembra istočna kolona se prebacila u rejon sela Adrovići, a zapadna kolona u sela Gornja i Donja Bukovica, u neposrednoj blizini Pljevalja.

Napad na Pljevlja uredi

Glavni članak: Napad na Pljevlja

Dok su se Crnogorski NOP odred prikupljao u rejonu Pljevalja, komandant Arso Jovanović i politički komesar Bajo Sekulić, bili su na izviđanju oko Pljevalja i odlučili da se prvo izvrši naređenje Glavnog štaba o napadu na Pljevlja, pa tek onda naređenje Vrhovnog štaba o prebacivanju u Sandžak. Štab Crnogorskog NOP odreda je 27. novembra 1941. godine izdao zapovest o napadu na Pljevlja.

Prema planu Štaba odreda napad je trebao da bude u tri napadne kolone. Istonu napadnu kolonu su sačinjavali Komski i Jezero-šaranski bataljon, a komandu nad ovom kolonom imali su komandant i politički komsar odreda Arso Jovanović i Bajo Sekulić. Posebnu napadnu kolonu činio je bataljon "Peko Pavlović", pod komandom zamenika komandanta odreda Radovana Vukanovića. Zapadnu napadnu kolonu činili su Lovćenski bataljon, bataljon "Bijeli Pavle", Zetski bataljon i Uskočko-drobnjački bataljon, a komandu je imao zamenik političkog komesara Boško Đuričković.

Bataljoni „18. oktobar“ i „Bajo Pivljanin“ upućeni su na prilaz Pljevljima u slučaju intervencije italijanskih snaga iz Prijepolja, Priboja, Rudog i Čajniča.

Napad je počeo u zoru 1. decembra, a teške borbe su vođene u centru grada, kod gimnazije, doma zdravlja, osnovne škole, muslimanskog groblja, na brdu Stražici i u okolini kasarne. Usled jakog italijanskog otpora, veći deo partizanskih snaga je bio primoran da se povuče, a jedan deo snaga je ostao u gradu, pružajući silovit otpor, sve do sledeće noći, kada su se pod borbom i na juriš probio iz grada.

Odred je imao 218 mrtvih i 269 ranjenih boraca, a veliki broj boraca, njih oko 2.500, se demoralisao i vratio kući.

Posle ovog napada odred je spao na svega 700 boraca koji si 21. decembra, podeljeni na dva bataljona, ušli u sastav Prve proleterske udarne brigade.

Narodni heroji Crnogorskog NOP odreda uredi

Borci Crnogorskog NOP odreda za operacije u Sandžaku odlikovani Orednom narodnog heroja:

Literatura uredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.
  • dr Gojko Miljanić „Velike bitke na jugoslovenskom ratištu 1941-1945“. „Narodna knjiga“ Beograd 1989. godina