Čateške toplice

Čateške toplice ili Terme Čatež kako se danas službeno zovu, su terme i sportsko-rekreacijski centar u Sloveniji u općini Brežice. [1]

Terme Čatež
Čateške toplice
Predratna razglednica iz Čateških toplica
Predratna razglednica iz Čateških toplica
Predratna razglednica iz Čateških toplica
Država  Slovenija

Geografske i hidrološke karakteristike uredi

Kompleks bazena i ugostiteljskih objekata - Terme Čatež leži na nadmorskoj visini od 145 m u kotlini Save (na desnoj obali), odmah nakon ušća rijeke Krke, pored autoputa Ljubljana - Zagreb. Kompleks termi udaljen je oko 1,5 km od naselja Čatež ob Savi i prostire se na aluvijalnoj terasi, praktički gotovo odmah do početka prvih sjevernih obronaka brdovitih Gorjanaca .

Čateške toplice opskrbljuje 11 termalnih izvora, iz kojih voda dolazi sa dubine od 300 do 600 m, prosječnog protoka od 60 litara u sekundi i temperature od 42°C do 63°C.

Danas se Čateške toplice sastoje od Ljetne termalne rivijere, koja je najveći bazenski kompleks u Sloveniji, jer se na površini od 10.000 površine nalazi 7 vanjskih bazena, opremljenih umjetnim slapovima i jednim otokom i manje Zimske termalne rivijere sa natkrivenim bazenima na površini od 1.800 m². U bazenima je temperatura vode između 32⁰-33⁰ C i 35⁰ - 36⁰ C. Gostima Čateških toplica smještaj nude hoteli Terme, Čatež, Toplice i Dvorac Mokrice te kamp i apartmani.

Pored kupanja i saune - Terme Čatež svojim gostima omogućuju i razno razne sportsko rekreacijske aktivnosti; jer imaju brojne trim kabinete, dvorane za fitness i sportske terene, pa se gosti mogu baviti tenisom, mini golfom, biciklizmom, ribolovom i vožnjom čamcima.

Historija razvoja uredi

Termalni izvori otkriveni su u Čateškom polju, pored obala Save, prije više od 200 godina. Tako jedan napis o Čateškim toplicama iz 1855. godine govori da su ti izvori bili poznati već 1802..[1] Tad su se korislili tako, da su tadašnji malobrojni korisnici sami kopali jame oko izvora, ogradili ih granama i u njima se brčkali, u toploj vodi, a nakon tog hladili u hladnoj Savi.[1] Tek od 1924. Čateške toplice se počinju izgrađivati kao termalno lječilište, ali su svoj pravi bum doživjele nakon Drugog svjetskog rata - 1963. kad su izgrađeni prvi moderni objekti i bazeni, jer se dotad termalna voda crpla sa dubine od 7-12 metara, a to su bile manje količine. Opsežna istraživanja sa bušenjem vršena su 1957. i 1958. ona su otkrila puno snažnije izvore na većim dubinama, pa je to omogućilo proširenje toplica, istraživanja su nastavljena i 1964. tad je otkrivena voda na dubini od 300 metara temperature od 57-64 ºC.

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Termalna voda (hrvatski). Terme Čatež d. d.]. Pristupljeno 27. 08. 2014. 

Vanjske veze uredi