Sport

Sport (njem. Sport < engl. sport < starofranc. desport, prema de/s/porter: provoditi vrijeme, razonoditi se), sve fizičke aktivnosti koje čovjek izvodi iz natjecateljskih razloga.

Kip nogometaša, igrača ragbija i igrača kriketa.
Sport

Riječ sport nekad je označavala svaku igru i zabavu. Danas se pod pojmom sport podrazumijevaju različite motoričke aktivnosti varijabilnog i dinamičkog karaktera u kojima na specifičan način dolazi do punog izražaja sportaševe sposobnosti, osobine i znanja u treningu i natjecanju.

Prema definiciji i razini sport može biti vrhunski odnosno selektivni i masovni tj. neselektivni. U području sporta egzistira nekoliko sustava a to su: profesionalni sport, amaterski sport, rekreacijski sport, školski sport i sport osoba sa invaliditetom. Neki od razloga mogu biti razonoda, razvijanje tijela, poboljšanje sposobnosti, natjecateljski duh i tako dalje.

Popis sportovaUredi

Postoje brojne podjele sportova, i teško je napraviti potpuno točno razgraničenje. Često se govori o olimpijskim sportovima, tj. onima koji su u programu zimskih ili ljetnih Olimpijskih igara te o ostalim, neolimpijskim sportovima. Postoje i sportovi kao što su moderni petoboj ili triatlon koju su u stvari spoj nekoliko različitih sportova, te dakle spadaju u zasebnu kategoriju. Ipak, evo popisa sportova po grupama (neki sportovi očito spadaju u više kategorija, ali su navedeni samo u jednoj!):

AtletikaUredi

  • bacačke discipline (disk, koplje, kugla, kladivo)
  • trkačke discipline (sprint, srednje pruge, duge pruge, visoke i niske prepone, štafete)
  • skokovi (vis, dalj, troskok, motka)
  • višeboj

Ekipni sportovi s loptomUredi

-razvili se iz srednjoameričke igre loptom

Sportovi u kojima se loptica udara reketomUredi

Sportovi u kojima se loptica udara palicom ili batomUredi

BiciklizamUredi

GimnastikaUredi

Sportovi snageUredi

Sportovi preciznostiUredi

Vodeni sportoviUredi

Sportovi na snijegu i leduUredi

Sportovi s više sportskih disciplinaUredi

Borilački sportovi i vještineUredi

Loptački sportoviUredi

Moto-sportoviUredi

Konjički sportoviUredi

Ekstremni sportoviUredi

Misaone igreUredi

Tradicionalni sportoviUredi

IzvoriUredi