Mješovite borilačke vještine

Miješane borilačke vještine (engleski: mixed martial arts, MMA) je naziv za borilački sport u kome se koriste različite borilačke tehnike, uključujući udarce i hvatanje. Izraz "miješanje borilačke vještine" se također koristi za stil borilačkih vještina; v. Hibridne borilačke vještine.

Borba na tlu kao dio miješanih borilačkih vještina

Moderne miješane borilačke vještine su se pojavile godine 1993. s prvenstvima u Ultimate Fightu, temeljenim na konceptu da se različiti stilovi borbe moraju suprotstaviti jedan drugom u natjecanju s minimalnim pravilima, kako bi se pokušalo ustanoviti koji je sistem efektivniji u pravoj borbi pravila.[1] Kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, natjecanja MMA su uvela dodatna pravila kako bi zaštitila natjecatelje i učinila sport prihvatljivijim, dok se istovremeno nastojalo što je moguće više očuvati originalni koncept borbe bez ograničenja. Otkako su uvedene te promjene, natjecanja MMA su brzo napredovala, te su ustanovile rekorde gledanosti za pay-per-view TV-programe.[2]

Historija modernog sporta se može datirati od vale tudo ("sve može") turnira borilačkih vještina koje je 1920-ih u Brazilu organizirala porodica Gracie, kao i ranih mečeva miješanih borilačkih vještina koje je održavao Antonio Inoki u Japanu 1970-ih. Natjecanja MMA su stekla pažnju međunarodnih medija i široki publicitet u SAD godine 1993., kada je Royce Gracie, borac brazilskog džiu-džicua dominirao prvenstvom u Ultimate Fightu, potakavši revoluciju u borilačkim vještinama,[3] dok se godine 1997. u Japanu nastavak interesa za sport očitovao u stvaranju Borilačkih prvenstava PRIDE.[4]

Bilješke

  1. Plotz, David (17. 11. 1999). „Fight Clubbed: Ultimate fighting ought to be a great American sport. Instead, cable companies, Sen. John McCain, and a squeamish public are killing it.”. Slate.com. Pristupljeno 26. 12. 2006. 
  2. Na primjer, Tito Ortiz je "bio najpopularniji prodavač karata i najatraktivniji program u pay-per-view biznisu za 2006. godinu." „The Iceman lets others handle the speculation”. msn.foxsports.com. Pristupljeno 27. 3. 2007. 
  3. Peligro, Kid (2003). The Gracie Way: An Illustrated History of the World's Greatest Martial Arts Family. Invisible Cities Press. str. 79-84. ISBN 1-931229-28-7. 
  4. „What is Pride?”. www.pridefc.com. Pristupljeno 13. 12. 2006. 

Literatura