Sjever

strana svijeta
Za ostala značenja, vidi Sjever (razvrstavanje).
Strane svijeta
Sjeverozapad Sjever Sjeveroistok
Zapad Kompas Istok
Jugozapad Jug Jugoistok

Sjever (ijek.) ili sever (ek.) (N), jedna od četiri osnovne strane svijeta, nasuprot jugu. Sjever je glavna strana svijeta prema kojoj se položaj odnosno smjer ostalih odnose "kao prema sjeveru". U ranija vremena, za sjever se govorilo i ponoćje.[1]

Vidljivi gornji dio ruba geografske karte uvijek se podrazumijeva sjever, osim ako nije drugačije naznačeno. Sjever se označava sa 0° ili 12 sati. Potonji se koristi pretežno u avijacijskoj orijentaciji (npr. izraz "cilj je na 12 sati").

Sjever generalno podrazumijeva dva pojma:

  • Stvarni sjever – pravac uz površinu Zemlje prema jednom geografskom polu Zemljine rotacije, i to onaj pol koji je na nečijoj lijevoj strani kada on stoji na zamišljenoj crti ekvatora u trenutku dok gleda izlazak Sunca.
  • Magnetni sjever – pravac uz površinu Zemlje u kojem snaga vodoravnog magnetnog polja ima najveću pozitivnu vrijednost.

Veze uredi

  1. Zirdum, Andrija (2001). Počeci naselja i stanovništvo brodskog i gradiškog kraja 1698.-1991.. Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. str. 326.