Spisak navarskih kraljeva

(Preusmjereno sa stranice Vladari Navare)
Navarre Arms.svg

Kraljevi Pamplone su bili vladari Navare. Kasnije su nosili titulu kralja Navare.

Vladari PamploneUredi

Dinastija ÍñiguezUredi

Dinastija JiménezUredi

Fortun je bio primoran abdicirati, a na prijestolje je doveden Sančo I, koji je uspostavio novu dinastiju pod čijom se vlašću ime Navarra polahko počelo pojavljivati.

Vladari NavareUredi

Aragonska dinastijaUredi

Nakon ubistva Sanča IV, Sančo, kralj Aragonije, je osvojio Navaru i zavladao. Navara je tokom vladavine ove dinastije bila u personalnoj uniji s Kraljevinom Aragonijom.

Dinastija JimnenézUredi

Navarsko plemstvo je iskoristilo Alfonsovu smrt da na vlast vrati dinastiju Jimnenéz, odnosno unuka brata Sanča IV.

Šampanjska dinastijaUredi

Sanča VII je naslijedio sin njegove sestre, šampanjske grofice Blanke, koja je bila istinski vladar tokom velikog dijela vladavine svoga brata i kasnije svoga sina. Navarski vladari iz ove dinastije su također bili šampanjski vladari.

Dinastija CapetUredi

Ivana I se udala za francuskog prijestolonasljednika, te zatim vladala zajedno s njim. Navarski vladari iz ove dinastije su također bili šampanjski vladari, a svi do Ivane II su bili i francuski vladari.

Ivana II, iako starija polusestra i nasljednica Ivana I, se za navarsku krunu uspjela izboriti tek nakon smrti svojih amidža, Filipa II i Karla I, koji su iskoristili njenu maloljetnost i nedostatak podrške kako bi uzurpirali krunu. Ivana II se udala za Kapetovca iz linije Évreux. Navarski vladari iz ove dinastije, osim Blanke I, su također bili vladari grofovije Évreux.

Dinastija TrastamaraUredi

Blanka I je u trenutku nasljeđivanje krune od oca bila udata za aragonskog prijestolonasljednika Ivana, koji je postao njen iure uxoris savladar. Nakon njene smrti, zakoniti nasljednik je bio njihov sin, koji je trebao vladati kao kralj Karlo IV. Uprkos podršci unutar Navare, nije uspio postati de facto vladar. Kao de iure kralja naslijedila ga je sestra, "Blanka II". Ni ona nije uspjela postati de facto vladarica, budući da su je otac i mlađa sestra Eleonora držali zatvorenu. Nakon smrti Ivana II, koji je također vladao Aragonijom, krunu je naslijedila Eleonora.

Dinastija FoixUredi

Eleonora, udovica grofa Foixa, je umrla samo nekoliko sedmica nakon svog oca, ali je nadživjela svoga sina, pa ju je naslijedio desetogodišnji unuk. Navarski vladari iz ove dinastije su također bili vladari grofovije Foix.

Godine 1512. Ferdinand II, kralj Aragonije (sin Ivana II iz braka s Juanom Enríquez), osvojio je južni dio Navare, gdje je proglašen kraljem. Katarinini nasljednici su nastavili vladati sjevernim dijelom Navare.

Vladari Gornje NavareUredi

Dinastija AlbretUredi

Vladari iz ove dinastije su također bili vladari grofovije Foix.

Dinastija CapetUredi

Vladari iz ove dinastije (osim Antonija) su također bili vladari Kraljevine Francuske.

Gornja Navara je prestala postojati kao kraljevstvo zahvaljujući Francuskoj revoluciji, kada je definitivno pripojena Francuskoj. Ludovik V, do tada kralj Francuske i Navare, postao je kralj Francuza.[1]

Vladari Donje NavareUredi

Dinastija TrastamaraUredi

Vladari iz ove dinastije su također vladali španskim kraljevinama, te Sicilijom i Napuljem.

Dinastija HabsburgUredi

Vladari iz ove dinastije su također vladali španskim kraljevinama, Sicilijom, Napuljem i holandskim zemljama.

Dinastija CapetUredi

Vladari iz ove dinastije su također vladali Španijom.

Donja Navara prestala je postojati kao kraljevstvo kada je, za vrijeme vladavine kraljice Izabele, izvršena teritorijalna preraspodjela Španije. Donja Navara je tada postala dio Kraljevine Španije.[2]

Titula kralja Navare je danas jedna od titula Španske krune.

ReferenceUredi

  1. „A rebellious people: Basques, protests, and politics”. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-17. Pristupljeno 2012-03-03. 
  2. Ley Paccionada de 16 de agosto de 1841