Vanja Drach

(Preusmjereno sa stranice Vanja Drah)

Vanja Drach (Bošnjaci, 1. veljače 1932. - Zagreb, 6. rujna 2009.) je bio hrvatski glumac.

Vanja Drach
glumac
Biografske informacije
Rođenje1. februar 1932.
Smrt6. 9. 2009. (dob: 77)
SupružnikTea Drach (1957.-2009.)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac

Životopis

uredi

Vanja Drach je rođen u Bošnjacima pokraj Vinkovaca u obitelji cijenjenog vinkovačkog liječnika koji umire kad je Vanji bilo 11 godina. Slijedeći obiteljsku tradiciju odlazi na studij medicine u Zagreb, ali nakon godinu dana napušta fakultet i upisuje Kazališnu Akademiju (kod prof. Gavelle). Nakon završenog studija glumi dvije godine u Dramskom Kazalištu Gavella (tada Dramsko kazalište), te po nagovoru Bojana Stupice prelazi u Hrvatsko narodno kazalište. Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u „Teatar u gostima“ gdje u slijedećih pet godina gostuje po cijeloj Hrvatskoj, Jugoslaviji i međunarodno s brojnim uspješnicama. Nakon tog razdoblja vraća se u HNK, iako igra i dalje u gotovo svim kazalištima u Zagrebu. Izuzetno je značajan njegov rad na Hrvatskom radiju (prije Radio Zagreb) gdje desetljećima surađuje u dramskom programu, te u programima proze i poezije (Dnevnici i pisma, te Poezija naglas).

Iako je poznatiji kao kazališni glumac gdje je s velikim uspjehom igrao brojne značajne uloge u antičkim dramama, djelima ruskih klasika i u modernom repertoaru, Vanja Drach je odigrao više od dvadesetak značajnih, uglavnom karakternih, uloga u filmovima različitih žanrova (debitirao u H-8 (1958.) Nikole Tanhofera). Često je s uspjehom nastupao i u kratkim igranim filmovima (npr. Branka Majera i Vatroslava Mimice) te u TV dramama i serijama.

Glumac je umro 6. rujna 2009. nakon kratke i teške bolesti u 77. godini života. [1].Zadnja uloga mu je bila kao psihijatar Điđimilović

Filmografija

uredi

Televizijske serije

uredi

Filmovi i TV-drame

uredi

Izvori

uredi