Steven Soderbergh

Steven Andrew Soderbergh (rođen 14. siječnja 1963.), američki filmski redatelj, producent, scenarist, snimatelj i montažer.

Steven Soderbergh
Biografske informacije
RođenjeSteven Andrew Soderbergh
14. 1. 1963. (1963-01-14) (dob: 61)
Sjedinjene Američke Države Atlanta, Georgia, SAD
SupružnikBetsy Brantley
Jules Asner (2003.-)

Životopis uredi

Rani život i počeci karijere uredi

Soderbergh je rođen u obitelji švedskih imigranata. Dok je bio dijete, obitelj mu se preselila u Baton Rouge, Louisiana, gdje je njegov otac postao dekan na državnom sveučilištu u Louisisani. Ondje je kao tinejdžer otkrio snimanje pa je počeo snimati 8-milimetarske filmove opremom posuđenom od studenata sa sveučilišta. Dok je još bio u srednjoj školi, negdje s 15 godina, Soderbergh se učlanio u sveučilišni odjel za animaciju i rabljenom opremom počeo snimati kratke 16-milimetarske filmove. Umjesto studija na sveučilištu, Soderbergh se odmah nakon mature okušao u Hollywoodu; radio je kao skladatelj glazbe za game show i držač natpisa s uputama za publiku kako bi spojio kraj s krajem, a na kraju je počeo raditi kao slobodni filmski montažer. Prvi veći uspjeh zabilježio je režijom koncertnog spota grupe Yes, 9012 Live iz 1985., koji je bio nominiran za Grammyja.

Prvi uspjeh: Seks, laži i videovrpce uredi

Kad se vratio u Baton Rouge, dobio je ideju za Seks, laži i videovrpce (1989.), koji je napisao u osam dana. Neovisni film osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, polučio komercijalni uspjeh i potaknuo revoluciju nezavisnog filma u devedesetima.

Rad od 1993. do 1998. uredi

Nakon Seksa, laži i videovrpci slijedio je niz niskobudžetnih komercijalnih razočaranja: Kafka, mješavina činjenica i Kafkine vlastite fikcije, s Jeremyjem Ironsom u ulozi Franza Kafke; Svijet pod nogama (1993.), hvaljena drama iz doba Velike depresije; Ispod površine (1995.), remake film noira Roberta Siodmaka iz 1949.; i Schizopolis (1996.), komedija u kojoj je nastupao, koju je i napisao, skladao glazbu, snimio i režirao.

Serija komercijalnih neuspjeha završila je 1998. s filmom Daleko od očiju, stiliziranom adaptacijom romana Elmorea Leonarda, s Georgeom Clooneyjem i Jennifer Lopez. Film je zaradio pohvale od kritike, iako je manje uspjeha imao na komercijalnom planu. Reafirmirao je Soderberghov potencijal i započeo umjetničko partnerstvo s Clooneyjem.

Daljnji uspjeh: 1999. i 2000. uredi

Soderbergh se nadovezao na uspjeh Daleko od očiju snimivši još jednu kriminalističku priču, Osveta (1999.), prema originalnom scenariju Lerna Dobbsa, s veteranima Terenceom Stampom i Peterom Fondom. Film je dobro primljen, ali ne kao i Erin Brockovich (2000.), s Julijom Roberts u ulozi samohrane majke koja podiže tužbu protiv industrije, za koju je dobila Oscara. Kasnije te godine, Soderbergh je objavio svoj najambiciozniji projekt dotada, Traffic, socijalnu dramu s ekipom prvorazrednih glumaca.

Traffic je postao njegov najveći kritički uspjeh nakon Seksa, laži i videovrpci, a donio mu je Oscara za najboljeg redatelja. Iste godine je nominiran i za Erin Brockovich. On je jedini redatelj nominiran za najboljeg redatelja iste godine za dva različita filma u izboru za Oscare, Zlatni globus i Američkog udruženja redatelja. Dogodilo se to po prvi puta u 60-godišnjoj povijesti dodjele Oscara.

2000. - 2007. uredi

Oceanovih jedanaest (2001.), s all-star glumačkom postavom, bio je Soderberghov najuspješniji film u karijeri sa zaradom od 183 milijuna dolara. Zvijezda filma, George Clooney, kasnije se pojavio u Solarisu (2002.), označivši tako njihovu treću suradnju. Soderbergh je iste godine snimio Licem u lice koji je sniman digitalnim načinom, stilom punim improvizacija, koji je izbrisao crtu između koje su glumci glumili likove i fikcionalne verzije samih sebe. Naslov filma (Full Frontal) je referenca u filmskoj industriji koja se odnosi na glumca ili glumicu koji se pojavljuje potpuno gol.

Sljedeći Soderberghov projekt bio je K Street (2003.), desetodijelna HBO-ova serija koju je producirao s Clooneyjem. Serija je postala poznata što je bila djelomično improvizirana, a svaka je epizoda producirana u pet dana prije emitiranja. Stvarne političke figure su se pojavile u seriji kao oni sami, ili u cameo ulogama ili fikcionalnim verzijama samih sebe.

Uslijedio je Oceanovih dvanaest (2004.), nastavak Oceanovih 11. Dobri Nijemac, romantična drama smještena u poratni Berlin s Cate Blanchett i Clooneyjem objavljena je krajem 2006. Šesta suradnja Clooneyja i Soderbergha, Oceanovih trinaest, objavljena je u lipnju 2007.

Redateljski stil i suradnja s glumcima uredi

"Uvijek sam se slagao s njima", kaže Soderbergh o glumcima, "Pokušavam i uvjeravam se da su u redu, a kad su u zoni, ostavljam ih same. Ne miješam se." Njegov nenametljivi redateljski stil privukao je mnoge velike glumce da ponove suradnju s njim. Julia Roberts je imala sporedne uloge u Oceanovih jedanaest, Oceanovih dvanaest i Licem u lice, a osvojila je Oscara za glavnu ulogu u Erin Brockovich. Benicio del Toro, koji je također osvojio Oscara u njegovom filmu (Traffic), nastupa u njegovom sljedećem filmu, Gerila. Od ostalih koji se često pojavljuju u njegovim filmovima, izdvajaju se karakterni glumci kao što su Luis Guzman (Daleko od očiju, Osveta i Traffic) i Don Cheadle (Daleko od očiju, Traffic, Oceanovih jedanaest, Oceanovih dvanaest i Oceanovih trinaest). Glumac koji se pojavio u najviše njegovih filmova je George Clooney, s kojim dijeli vlasništvo produkcijske kuće, Section Eight Productions.

Soderbergh često glumi vlastitog snimatelja pod pseudonimom Peter Andrews, a često je i montažer vlastitih filmova pod pseudonimom Mary Ann Bernard. Dok je snimao Traffic, Soderbergh je je htio potpis snimio i režirao. Budući da mu Udruženje scenarista nije odobrilo takav kredit, a Soderbergh nije htio koristiti svoje ime više od jednom, uzeo je pseudonim, Peter Andrews, prvo i srednje ime svog oca.

Zanimljivosti uredi

  • Najmlađi je dobitnik Zlatne palme, s 26 godina.
  • Oba njegova filma iz 2000., Erin Brockovich i Traffic, nominirana su za Oscara za najbolju režiju. Soderbergh je bio prvi redatelj koji je nominiran iste godine poslije Michaela Curtiza 1938.
  • U ožujku 2002., Soderbergh je izabran za potpredsjednika Američkog udruženja redatelja.
  • Sa 130 riječi, Soderbergh je održao najkraći govor na dodjeli Oscara 2000.
  • Poznat po svojoj radnoj etici, Soderbergh je tri puta objavio dva filma iste godine.
  • Soderbergh je obožavatelj rock benda Guided by Voices i njegova frontmena Roberta Pollarda. Napisao je predgovor za knjigu Guided By Voices: A Brief History, Twenty-one Years of Hunting in the Forests of Rock and Roll, autora Jamesa Greera.
  • Oženjen je s spisateljicom/novinarkom Jules Asner. Često kreditira Asner kao inspiraciju za ženske likove.
  • Opisao je sebe kao "hardcore ateista". Odgojen je kao katolik.

Filmografija uredi

Značajnije nagrade uredi

Vanjske veze uredi