Za ostala značenja, vidi Julia Roberts (razvrstavanje).

Džulija Roberts (engl. Julia Roberts, 28. oktobar 1967. godine u Smirni, Džordžija) je američka filmska glumica i bivši model. Svetsku slavu je stekla 1990, zahvaljujući glavnoj ulozi u drami Zgodna žena, a kasnije i ulogama u romantičnim komedijama. Najpoznatije od njih su Venčanje mog najboljeg druga, Ja u ljubav verujem i Odbegla mlada. Za ulogu u drami Erin Brokovič, iz 2000. godine, dobila je Zlatni globus, nagradu BAFTA i Oskar za najbolju glavnu glumicu. Nakon ovog filma njena karijera stagnira, da bi 2010. godine dobila novi polet s komercijalno uspešnom romantičnom dramom Jedi moli voli. Zarada od njenih filmova iznosi oko 2.400.000.000 dolara, što je čini jednom od finansijski najuspešnijih glumica svih vremena.

Džulija Roberts
Biografske informacije
Rođenje28. oktobar 1967.
Atlanta
SupružnikLil Lavet (1993-95)
Danijel Moder (2002-)
DjecaHejzel Patriša Moder (b.2004)
Finej Volter Moder (b.2004)
Henri Danijel Moder (b.2007)

Biografija uredi

Džulija je rođena u Smirni, nedaleko od Atlante kao Džulija Fiona Roberts. Njen otac se zvao Volter Gredi Roberts, a majka Beti Lu. Njih dvoje su se razveli 1971, nakon čega se Beti udaje za Majkla Moutsa. Šest godina kasnije, Volter je umro od raka. Džulija ima starijeg brata Erika, koji je takođe glumac. Kao dete želela je da postane veterinar, ali nakon završetka srednje škole „Kembel“ i pohađanja „Univerziteta Džordžija“, odlazi u Njujork da se bavi glumom. Išla je na časove glume, a radila kao model.

Karijera uredi

Počeci uredi

Džulija Roberts je karijeru počela 1987, sa nekoliko niskobudžetnih filmova u kojima je njen tekst bio sastvaljen od svega nekoliko rečenica. Prvi filmovi u kojima je imala zapažene uloge bili su Zadovoljstvo, sa Lijamom Nisonom u glavnoj ulozi i komedija Mistična pica, oba iz 1988. Sledeće godine dobila je ulogu mlade obolele od šećerne bolesti u drami Čelične magnolije, i za nju bila nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu.

1990 - 1999: „Zgodna žena“ i „Odbegla mlada“ uredi

Već 1990. godine Robertsova stiče svetsku slavu ulogom u romantičnoj drami Zgodna žena, za koju dobija Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu i drugu nominaciju za Oskar. Džulija se za ovu ulogu izborila u konkurenciji koju su činile Deril Hana i Meg Rajan, koja je tada bila velika zvezda ljubavnih drama. Tema filma je romansa koja se rađa između prostitutke i biznismena, kog tumači Ričard Gir. Ovaj film je širom sveta zaradio više od 460.000.000 dolara, što ga stavlja na četvrto mesto na listi romantičnih komedija sa najvećom zaradom, pa se smatra finansijski najuspešnijim filmom u Džulijinoj karijeri.

Sledeće godine igrala je medicinsku sestru Hilari u drami Umreti mlad, zatim u bioskopskom hitu U krevetu sa neprijateljem i Zvončicu u Spilbergovom Kuki, nakon čega je prestala sa snimanjem na neko vreme. Magazin „Pipl“ je povodom toga objavio tekst „Šta se dogodilo sa Džulijom Roberts?“, što je u javnosti izazvalo brojne kontraverze. Godine 1993, dobila je ulogu Eni Rid u filmu Besani u Sijetlu, ali je odbila u korist Meg Rajan. Iste godine vraća se filmu i snima triler Dosije pelikan, zatim crnu komediju Visoka moda, romantičnu komediju Volim nevolje, i pojavljuje se u drugoj sezoni Prijatelja. Odbija ulogu Lusi Moderac u filmu Dok si ti spavao, koja odlazi Sandri Bulok, a 1996, tumači lik Kiti u istorijskoj drami Majkl Kolins i lik Izabel u filmu Maćeha, pored Suzan Sarandon. Krajem devedesetih snima tri komercijalno veoma uspešne romantične komedije. To su Venčanje mog najboljeg druga sa Rupertom Everetom koja je zaradila 300.000.000 dolara i Ja u ljubav verujem sa Hju Grantom sa zaradom većom od 360.000.000 dolara. Poslednja komedija u nizu je Odbegla mlada, gde Robertsova ponovo sarađuje sa Ričardom Girom, zbog čega je mnogi smatraju nastavkom „Zgodne žene“. Sva tri filma nalaze se na listi dvadeset najuspešnijih romantičnih komedija svih vremena: „Ja u ljubav verujem“ na dvadesetom, „Venčanje mog najboljeg druga“ na četrnaestom, a „Odbegla mlada“ na osmom mestu. Džulija Roberts je tada postala najplaćenija holivudska glumica i to ostala narednih nekoliko godina, sve dok Anđelina Žoli nije postala izuzetno popularna zahvaljujući ulozi Lare Kroft u filmu Pljačkaš grobova, pa zamenila Robertsovu na listi najplaćenijih.

2000 - 2009: „Erin Brokovič“ uredi

 
Džulija Roberts 2002.

Robertsova je svoj prvi Oskar za najbolju glavnu glumicu dobila 2000. godine za ulogu u filmu Erin Brokovič, baziranom na istinitom događaju. Režiser ove drame bio je Stiven Soderberg. Džulija je sa njim kasnije sarađivala u još tri filma: Igraj svoju igru, Do kraja i Ponovo u igri. Godine 2001. snimila je vestern Meksikanac sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi. Dve godine kasnije igrala je glavnu ulogu u filmu Osmeh Mona Lize, i za nju naplatila 25.000.000, te je iste godine proglašena za najplaćeniju glumicu Holivuda. Godine 2004, igrala je u filmu Bliskost, a 2007, u drami Rat Čarlija Vilsona. Sledeće godine dobila je sporednu ulogu u drami Svici u bašti, pored Vilema Dafoa, a 2009, glavnu u akcionoj komediji Dvoličnost, i za nju bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Robertsova je te godine odbila uloge u filmovima Veridba i Mrtav ugao, koje je potom dobila Sandra Bulok. Zajedno sa filmom „Dok si ti spavao“ koji je odbila još 1995, to su tri filma koja su iz Džulijinih „otišla u ruke“ Bulokovoj, a za koje je ova nominovana za Zlatni globus, dok je za „Mrtav ugao“ čak dobila i Oskar za najbolju glavnu glumicu.

Od 2010-e do danas uredi

U 2010-oj godini dobila je ulogu u romantičnoj komediji Dan zaljubljenih sa ansamblskom podelom uloga. Pored nje u filmu se pojavljuju još i Bredli Kuper, En Hatavej, Ešton Kučer, Džesika Alba i mnogi drugi. Potom je bila u ulozi Elizabet Gilbert u visokobudžetnoj adaptaciji njenog romana Jedi moli voli. Liz je razvedena žena, srednjih godina, koja odlučuje da ode na dugo putovanje po svetu, nadajući se da će tu pronaći ravnotežu i shvatiti šta zaista želi od sebe i drugih. Film je snimljen u Sjedinjenim Državama, Italiji, Indiji i na Baliju (Indonezija). Zarada filma posle nedelju dana prikazivanja iznosila je oko 23 miliona dolara, što je bila najveća početna zarada nekog Džulijinog filma još od 2001. godine i drame Američki dragani. Danas je ukupna zarada ovog ostvarenja 204.594.016 dolara. U julu iste godine izašao je film Lari Kraun sa Tomom Henksom, gde je Džulija bila u ulozi profesorke. Po završetku snimanja, Robertsova je jednom magazinu rekla da je imala toliku tremu od studenata da je prvi put kada je izašla pred razred ostala bez glasa.[1]

Privatni život uredi

Privatni život Džulije Roberts bio je u žiži interesovanja još od početka njene karijere. Bila je u vezi sa Lijamom Nisonom, Kiferom Saderlandom, Džejsonom Patrikom, Metjuom Perijem, Bendžaminom Bretom i mnogim drugima. Sa Saderlandom je čak bila verena, ali je raskinula veridbu tri dana pre venčanja i otputovala u Irsku sa njegovim prijateljem Džejsonom Patrikom. Godine 1993, venčala se sa Lajlom Lavetom, a 1995. su se razveli. Danas je u braku sa kamermanom Danijelom Moderom. Upoznali su se na snimanju filma „Meksikanac“, a venčali 4. juna 2002. godine. Imaju troje dece.

Robertsova je godinama radila za UNICEF. Tokom šest dana provedenih u Port o Prensu 1995, skupila je 10.000.000 dolara za poboljšanje kvaliteta života dece i omladine širom sveta. Šest godina kasnije bila je narator dokumentarnog filma „Nemi anđeli“ o Retovom sindromu. Radila je na povećanju svesti ljudi o problemima sa kojima se sukobljavaju oboleli od ove bolesti.

Džulija Roberts je po veroispovesti hinduista.

Filomografija uredi

Filmografija Džulije Roberts
Godina Naziv Uloga Nagrade
1987 Firehouse Babs
(Babs)
1988 Blood Red Marija
(Maria)
1988 Zadovoljstvo Deril
(Daryle)
1988 Mistična pica Dejzi
(Daisy)
1989 Čelične magnolije Šelbi
(Shelby)
Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
nominovana - Oskar za najbolju sporednu glumicu
1992 Tanka linija smrti Rejčel
(Rachel )
1990 Zgodna žena Vivijan Vard
(Vivian Ward)
Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
nominovana - Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana - Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
1991 Kuka Zvončica
(Tinkerbell)
nominovana - Zlatna malina za najgoru sporednu glumicu
1991 U krevetu sa neprijateljem Sara/Lora
(Sara/Laura)
nominovana - „Saturn“ za najbolju glumicu
1991 Umreti mlad Hilari O'Nil
(Hilary O'Neil)
1993 Dosije pelikan Derbi Šo
(Darby Shaw)
1994 Volim nevolje Sabrina Peterson
(Sabrina Peterson)
1994 Visoka moda En Ejzenhauer
(Anne Eisenhower)
1995 Poverljive priče Grejs King
(Grace King)
1996 Meri Rajli Meri Rajli
(Mary Reilly)
1996 Majkl Kolins Kiti
(Kitty)
1996 Svako kaže volim te Fon Sajdel
(Von Sidell)
1997 Venčanje mog najboljeg druga Džulijana Poter
(Julianne Potter)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
1997 Teorija zavere Alis Saton
(Alice Sutton)
1998 Maćeha Izabel Keli
(Isabel Kelly)
1999 Ja u ljubav verujem Ana Skot
(Anna Scott)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
1999 Odbegla mlada Magi Karpenter
(Maggie Carpenter)
2000 Erin Brokovič Erin Brokovič
(Erin Brockovich)
Oskar za najbolju glavnu glumicu
Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
Nagrada Udruženja televizijskih filmskih kritičara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
2001 Meksikanac Samanta
(Samantha )
2001 Američki dragani Ketlin Kiki Harison
(Kathleen "Kiki" Harrison)
2002 Veliki šampion Jolene
(Jolene)
2002 Do kraja Ketrin/Frančeska
(Catherine/Francesca)
2002 Ispovest opasnog uma Patriša Votson
(Patricia Watson)
2003 Osmeh Mona Lize Ketrin En Votson
(Katherine Anne Watson)
2004 Bliskost Ana
(Anna)
2004 Ponovo u igri Tes
(Tess)
2006 Šarlotina mreža Šarlota
(Charlotte)
2006 Lukas u svetu mrava Hova
(Hova)
2007 Rat Čarlija Vilsona Džoen Hering
(Joanne Herring)
nominovana - Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
2008 Svici u bašti Liza
(Lisa)
2009 Dvoličnost Kler Stenvik
(Claire Stenwick)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
2010 Dan zaljubljenih Kejt
(Kate)
2010 Jedi moli voli Elizabet Gilbert
(Elizabeth Gilbert)

Poznati glumci sa kojima je sarađivala uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

Prethodnik:
Hilari Svank
Oskar za najbolju glavnu glumicu
2000.
Nasljednik:
Hale Beri