Natalie Portman

Natalie Portman (pravo ime Neta-Lee Hershlag; Jeruzalem, 9. lipnja 1981.), američka glumica izraelskog podrijetla.

Natalie Portman

Na Berlinaleu, promovirajući V for Vendetta.
Rođen/a Natalie Hershlag
(hebrejski: נטלי הרשלג)
9. 6. 1981. (1981-06-09) (dob: 42)
Jeruzalem, Izrael
Period aktivnosti 1994–

Biografija uredi

Natalie Portman je rođena 1981. u Jeruzalemu. Njezina je obitelj preselila 1984. u Maryland, kratko nakon toga u Washington te krajem 1987. u New Haven, Connecticut. Godine 1990. seli se s obitelji konačno u Syosset, New York. Agent za tvrtku Revlon otkrio ju je u pizzeriji kad je imala 11 godina, nudeći joj pri tom karijeru modela, koju je ona pak odbila jer je radije htjela biti glumica. Ubrzo je dobila svoju prvu ulogu u filmu Luca Bessona "Leon: Profesionalac", nasuprot Jeana Renoa. Ulogu Mathilde Natalie je uspjela dobiti između 2000 drugih kandidatkinja na audiciji.

U tinejdžerskom je razdoblju glumila u filmovima "Beautiful Girls" i u manjoj ulozi u "Svi kažu volim te" Woodyja Allena. Godine 1999. nominirana je za Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu "Anywhere But Here".

Paralelno sa studijem na Harvardu, pojavila se u tri prequela serijala "Ratovi zvijezda" ("Fantomska prijetnja", "Klonovi napadaju", "Osveta Sitha") kao Kraljica Amidala/Padme Naberrie/Padme Skywalker.

Po završetku studija 2003. godine pojavila se u maloj ulozi kao ratna udovica u filmu "Studengora" te u vrlo zapaženim nezavisnim filmovima "Garden State" i "Bliski odnosi". Za potonji je nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu glumicu, kao i nominacijom za Oscara u istoj kategoriji.

Filmografija uredi

Uloge u kazalištu uredi

Nagrade i nominacije uredi

Osvojena nagrada Saturn u kategoriji najbolje glumice (na filmu), za film O za osvetu (eng. V for Vendetta).

Vanjske veze uredi