The Blind Side (film)

The Blind Side je američka drama iz 2009. godine sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi. Temelji se na istinitoj priči, opisanoj u knjizi The Blind Side: Evolution of a Game američkog novinara Majkla Luisa.

Mrtav ugao
Žanrdrama
RežijaDžon Li Henkok
ScenarioDžon Li Henkok
UlogeSandra Bulok
Premijera2009
JezikEngleski
Trajanje129 min.
DržavaSAD
Kompanija
Budžet$29.000.000
Zarada$309.208.000

Zahvaljujući ovom filmu, Bulokova je postala najplaćenija glumica u 2009. i najkomercijalnija glumica 2010, a osvojila je i prvog Oskara za najbolju glavnu ulogu u karijeri. U grupi filmova sa glavnim ženskim likom, Mrtav ugao je najkomercijalniji film svih vremena. Film je zaradio 309.000.000 dolara, što ga smešta na 55. mesto liste najkomercijalnijih filmova svih vremena.

U Hrvatskoj je prikazan pod nazivom Priča o prvaku, a u Srbiji pod nazivom Mrtav ugao.

Kratak sadržaj uredi

Li En Tui je ugledna domaćica, koja pored savršeno sređene kuće, uspeva da radi i kao dizajner. Živi sa ćerkom Kolins, sinom Si Džejem i mužem Šonom, vlasnikom lanca prodavnica širom zemlje. Jedno veče na ulici sreću sedamnaestogodišnjeg beskućnika Majkla i Li En odluči da ga privremeno smesti u svojoj kući. Iako veoma stidljiv i zatvoren, Majkl se brzo sprijatelji sa Kolins i Si Džejem, pa na kraju i sa novim roditeljima. Nakon što iz razgovora sa Majklovim profesorom fizičkog shvate da je Majkl talentovani sportista, porodica Tui počinje da ga finansijski podržava u treniranju američkog fudbala. Big Majk polako ali sigurno napreduje i pred njim je velika karijera, ali jednog dana dobija poziv od lokalne organizacije koja se bori protiv planskog stvaranja vrhunskih sportista. Naime, istražiteljka sumnja da porodica Tui, kao i sve bogate porodice u tom kraju, podiže sportiste kako bi ih poslala u svoj klub...

Uloge uredi

Glumac Uloga
Sandra Bulok Li En Tui
Kvinton Aron Majkl Or (Big Majk)
Tim Makgro Šon Tui
Keti Bejts gospođica Sju
Lili Kolins Kolins Tui
Džej Hed Šon Tui Mlađi (Si Džej)
Rej Makinon trener Koton
Kim Dikens gospođa Bozvel
Adrijana Lenoks Deniz Or

Nagrade uredi

Film uredi

Sandra Bulok uredi

Spoljašnje veze uredi