Srpska demokratska baranjska stranka

Srpska demokratska baranjska stranka (engl. Serb Democratic Party of Baranja; kratica: SDBS), bivša izvanparlamentarna politička stranka u Hrvatskoj. Zastupala je interese srpske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji.

Srpska demokratska baranjska stranka
Predsjednik Ljubomir Mijatović (predsjednik), Zoran Ognjenović (zamjenik predsjednika)
Glavni sekretar Simo Stupar
Osnivač Ljubomir Mijatović
Osnovana 1998.
Raspuštena 2007.
Sjedište Beli Manastir
Država djelovanja Hrvatska
Broj članova 425 (1999)
Ideologija demokratija, opstanak Srba u Hrvatskoj

OsnivanjeUredi

Osnovana je 13. XI. 1998. godine u Belom Manastiru. S istim datumom upisana je u službeni Registar političkih stranaka Republike Hrvatske, kojeg vodi Središnji državni ured za upravu, pod rednim brojem 119 i sa sjedištem u Belom Manastiru, Trg slobode 22a. Osnivač i predsjednik stranke bio je Ljubomir Mijatović [1] Godine 1999. imala je 425 članova.

Stranka je prestala s djelovanjem 12. VI. 2007. godine.[2]

Ustrojstvo strankeUredi

UnutarnjeUredi

  • Skupština
  • Glavni odbor
  • Predsjedništvo
  • Nadzorni odbor
  • Komisija za Statut
  • Disciplinska komisija

TeritorijalnoUredi

FunkcijeUredi

  • Ljubomir Mijatović (predsjednik, osoba za kontakte)
  • Simo Stupar (glavni sekretar)
  • Zoran Ognjenović (zamjenik predsjednika)

ProgramUredi

SDBS je, prema njenom programu, bila politička stranka predana idealima slobode, vladavini prava i mira, sporazumijevanju među ljudima i narodima, izgradnji, jačanju i učvršćenju demokratije, humanizma i ekološke svijesti te zaštiti i afirmaciji ljudskih, građanskih i političkih prava. Zalagala se za vrijednosti multietničkog i multikulturalnog društva kao temelja za očuvanje i koegzistenciju različitih identiteta u atmosferi tolerancije i uzajamnog uvažavanja. Djelovala je kao stranka demokratske orijentacije koja je jedino u saradnji i partnerstvu s drugim srpskim i hrvatskim političkim strankama mogla ostvariti svoje programske ciljeve i ispuniti interese i očekivanja svojih birača i tako ostvariti pravo na opstanak Srba i partnerstvo u izgradnji demokratskih institucija i demokratske politike u Republici Hrvatskoj.

DjelovanjeUredi

Stranka je, zajedno s još dvije političke partije: Partijom podunavskih Srba i Srpskom narodnom strankom te s još nekoliko srpskih organizacija, osnovala Narodno vijeće Srba početkom 1999. godine. Cilj udruživanja bio je alternativa politici SDSS-a.

Nekoliko godina prije gašenja, u javnosti i u medijima nije se zapažalo djelovanje SDBS-a. Stranka nije učestvovala ni na izborima 2005. godine.

RerefenceUredi