Otvori glavni meni

Popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

Prikaz obiteljskog svetog objeda za Novruz u Iranu. Novruz je zajednička nematerijalna svjetska baština više zemalja (Indija, Iran, Kirgistan, Pakistan, Turska i Uzbekistan)
Armenski duduk
Pjevanje Baula, Bangladeš

Popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji čini UNESCO-va nematerijalna svjetska baština država Azije i Oceanije, prema abecednom redu i godini upisa. Oznakom (*) je označena nematerijalna baština na popisu hitne zaštite UNESCO-a.

Sadržaj/Садржај

AUredi

  Armenija (4)Uredi

  • 2008. - Glazba duduka
  • 2010. - Armenijska umjetnost kamenih križeva; simbolizam i proizvodnja hačkara
  • 2012. - Izvedba armenskog epaOdvažnici Sassouna” ili „David Sassounski”
  • 2014. - Lavash, priprema, značenje i dojam tradicionalnog kruha kao izričaj armenske kulture

  Azerbejdžan (7)Uredi

BUredi

  Bangladeš (1)Uredi

  • 2008. - Pjesme mistika Baula
  • 2013. - Tradicionalna umjetnost jamdani veza

  Butan (država) (1)Uredi

  • 2008. - Ples s maskama i bubnjevi zajednice Drametse

FUredi

  Filipini (3)Uredi

GUredi

  Gruzija (1)Uredi

IUredi

  Indija (8)Uredi

 
Izvedba epa Ramajana, Ramlila, Indija
 
Kolekcija krisova na fotografiji iz Indonezije iz 1893. god.

  Indonezija (7)Uredi

  • 2008. - Kazalište lutaka Wayang
  • 2008. - Tradicionalna proizvodnja indonezijskih bodeža, krisova
  • 2009. - Indonezijski batik
  • 2010. - Indonezijski angklung
  • 2011. - Ples saman*
  • 2012. - Noken, višenamjenska pletena ili vezena korpa naroda sa Papue*
  • 2015. - Tri vrste tradicionalnog balijskog plesa

  IrakUredi

  • 2008. - Irački Makam, tradicionalne izvedbe glazbe i pjesama

  Iran (10)Uredi

JUredi

 
Kabuki kazalište, Japan
 
Ainu glazbenica na sjeveru Japana

  Japan (20)Uredi

  JemenUredi

  JordanUredi

  Južna Koreja (18)Uredi

 
Izvedba ceremonije Jongmyo Jerye u Jongmyou

KUredi

  Kambodža (3)Uredi

  Katar (2)Uredi

  Kazahstan (3)Uredi

  • 2014. - Tradicijska znanja i vještine u izgradnji kirgiških i kazaških jurti
  • 2014. - Kazaška tradicijska umjetnost Dombra kuj
  • 2015. - Ajtiš, umjetnost improviziranja

  Kina (36)Uredi

  Kiribati (3)Uredi

LUredi

  Libanon (1)Uredi

MUredi

  Malezija (1)Uredi

  Mongolija (10)Uredi

OUredi

  Oman (5)Uredi

PUredi

  Pakistan (1)Uredi

  Palestina (1)Uredi

  • 2009. - Tradicionalno pripovijedanje žena Hikaye

RUredi

  Rusija (2)Uredi

SUredi

  Saudijska Arabija (3)Uredi

  Sirija (1)Uredi

  Sjeverna Koreja (2)Uredi

TUredi

  Tadžikistan (1)Uredi

  TongaUredi

  Turkmenistan (1)Uredi

  Turska (12)Uredi

UUredi

  Ujedinjeni Arapski Emirati (5)Uredi

  Uzbekistan (5)Uredi

VUredi

  Vanuatu (1)Uredi

 
Vanuatu crtež u pijesku
  • 2008. - Crtanje u pijesku naroda Vanuatu

  Vijetnam (9)Uredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi