Paja Jovanović

Pavle "Paja" Jovanović (16. jun 185930. novembar 1957) je jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma.

Paja Jovanović
realizam
Pavle "Paja" Jovanović
Biografske informacije
Rođenje(1859-06-16)16. 6. 1859.
Vršac, Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, Austrijsko Carstvo (danas Srbija)
Smrt30. 11. 1957. (dob: 98)
Beč, Austrija
NacionalnostSrbin
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAkademija likovne umjetnosti, Beč
Opus
Poljeslikanje
Znamenita djela
Čas mačevanja (1884)
Velike seobe Srba (1896)
Krunisanje cara Dušana (1900)
Influencija

Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu a naročito delima sa temama iz narodnog života i onim sa istorijskom tematikom snažno je i široko uticao na likovno obrazovanje, kulturu ali i na rodoljublje naroda.

Život i stvaralaštvo uredi

Detinjstvo i školovanje uredi

Rođen je u Vršcu, 16. juna 1859. godine kao sin prvenac Stevana Jovanovića, uglednog vršačkog fotografa. Majka Ernestina (rođena Deot - francuskog porekla) rano je umrla, a otac se ubrzo ponovo oženio, Marijom (rođenom Di Ponti) koja je bila dobra i brižna majka. Paja je imao još petoro braće i jednu sestru. Tako je svoje detinjstvo provodio u veseloj i srećnoj mnogočlanoj porodici.

Paja je veoma rano pokazao sklonost prema crtanju i slikanju. Čini se da to i nije bilo tako neobično u okruženju u kome je živeo. Njegov otac Steva, vrstan fotograf, imao je dara za slikarstvo (bavljenje fotografijom u to vreme zahtevalo je ne samo poznavanje foto-tehnike, već i veštu ruku za retuš pri izradi slika). Osim toga, u Vršcu, toj maloj a ipak veoma bogatoj varoši, mogao je videti dela svojih sjajnih prethodnika: Arsenija Arse Teodorovića (1767-1826; njegove izuzetne ikone), Pavela Đurkovića (1772-1830; ikonostas u Sabronoj crkvi), Jovana Popovića (1810-1864) - sa njegovim sinom je drugovao i često se zaticao u njegovom ateljeu, fasciniran slikarovim radom: kopijama starih majstora, studijama prirode, delima sa religioznim temama.

Tako je Paja i sâm počeo da crta, najpre u tajnosti, kopirajući crkvene slike i provodeći sate u praznoj crkvi koju je smatrao svojim prvim učiteljem. Međutim, u vreme kada je crkvena opština u Vršcu odlučila da naruči nova zvona za Sabornu crkvu, i kada je bilo neophodno izraditi crteže svetitelja (kopije ikona iz vršačke crkve - po kojima bi u Beču bili izvedeni reljefi na zvonima), saznaje se za njegov talenat. Tako je već u svojoj četrnaestoj godini, Paja dobio prvu porudžbinu, ali, zahvaljujući značajnim pohvalama, i svojevrsnu propusnicu za Beč i mogućnost da se upiše na slikarsku Akademiju.

Međutim, upis na bečku slikarsku Akademiju nije bio jednostavan. Kako je bio bez završene gimnazije i neodgovarajućeg uzrasta, od njega se tražilo da prethodno završi gimnaziju i da pohađa školu crtanja kod profesora Maholca. Profesorova naklonost ali i Pajin uporan i predan rad učinili su da ubrzo postane najbolji učenik u ovoj školi.

Aprila 1877. godine upisuje se na Opšti slikarski tečaj bečke Akademije, a od oktobra iste godine postaje redovan student ove škole i to kod veoma cenjenog slikara i dobrog likovnog podagoga Kristijana Gripenkerla (Christian Grippenkerl, 1839-1916).

Redovne studije slikarstva završio je za tri godine (21. jula 1880.), ali je nastavio da se obrazuje, kod istog profesora, na specijalnom tečaju za istorijsko slikarstvo. Istovremeno se usavršava i u majstorskoj klasi profesora Leopolda Karla Milera (Leopold Karl Müller, 1834-1892, u to vreme veoma traženog i hvaljenog slikara istorijskog i žanr slikarstva, posebno poznatog po slikama sa orijentalnim motivima, naročito iz Egipta), i ubrzo postaje njegov najbolji učenik.

Studijska putovanja i značajna priznanja uredi

Paja je mnogo putovao i na tim putovanjima nalazio značajnu inspiraciju za svoj rad.

Još kao student bečke Akademije, podstican sopstvenom radoznalošću ali i sugestijom profesora, gotovo svaki raspust je koristio da putuje po Balkanu, naročito po Crnoj Gori, Primorju, Albaniji, Bosni i Hercegovini, južnoj i istočnoj Srbiji. Tamo je radio skice i studije i trudio se da što neposrednije oseti atmosferu svakodnevnog života i običaja naroda. Do detalja je beležio predele, likove, nošnje, nakit, oružje.

Pun utisaka, po povratku bi slikao mnogobrojne žanr slike: Ranjeni Crnogorac, Mačevanje, Guslar, Kićenje neveste, U zasedi, Arbanas, Arnaut s čibukom, Izdajica, Umir krvi, Borba petlova[1].

Ove slike su ga brzo proslavile u celom svetu, a naročito u Evropi koja je u to vreme bila veoma zainteresovana za zbivanja na Balkanu.

Prvo priznanje dolazi već 1882. godine, na studijama u Beču, za sliku „Ranjeni Crnogorac“. Slika je bila izložena na godišnjoj izložbi Akademije, i za nju je dobio prvu nagradu i carsku stipendiju.

Sledeće godine zaključuje desetogodišnji ugovor sa čuvenim galeristom Valisom, za galeriju Frenč u Londonu; i krajem te 1883. godine prelazi tamo da živi i radi. Njegove slike su se veoma dobro prodavale, što ga je u potpunosti oslobodilo finansijskih briga, a i omogućilo mu da veoma često odlazi na duga, daleka i skupa putovanja: po severnoj Africi (Maroko, Egipat), u Grčku, Tursku, Italiju, Španiju. Sa svojim prijateljem, ruskim slikarom Rubom (F. Roubaud) boravio je šest meseci na Kavkazu.

Ubrzo iz Londona prelazi da živi i radi u Minhen, zatim u Pariz, i na kraju se vraća u Beč.

Srbija se ponosila svojim mladim i slavnim umetnikom. Gotovo svaka srpska kuća je imala neku njegovu oleografiju ili drugu reprodukciju sa temom iz srpske istorije ili iz narodnog života. A vlast, zahvalna što je po svetu pronosio i slavio ne samo sebe već i istoriju i kulturu srpskog naroda, već 1884. godine ga je izbrala za dopisnog člana Srpskog učenog društva. Četiri godine kasnije, 1888. izabran je i za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. (Svečano proglašelje je obavljeno tek 1893. kada je tim povodom održana i njegova prva izložba slika u Beogradu, u prostorijama Velike škole.)

Istorijske kompozicije uredi

Od 1895. godine počinje nova faza u stvaralaštvu Paje Jovanovića, u kojoj se on, najvećim delom, posvećuje izradi istorijskih kompozicija. (Po mnogima najznačajnijih deset godina njegovog stvaranja.)

Te 1895. dobija Paja dve značajne porudžbine za Milenijumsku izložbu koja je trebalo da se održi u Budimpešti 1896. godine:

 • od Saborskog odbora u Sremskim Karlovcima na čelu sa patrijarhom Georgijem Brankovićem, da izradi grandioznu istorijsku kompoziciju Seoba Srba pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem,
 • i od vršačkog Municipija, za sliku Vršački triptihon.

Rado je prihvatio poziv i odmah počeo sa pripremama, naročito za sliku „Seoba Srba“. Otputovao je u Sremske Karlovce i sastao se sa patrijarhom Brankovićem. Crkveni sabor mu je, kao konsultanta za istorijske izvore dodelio istoričara arhimandrita Ilariona Ruvarca, sa kojim je putovao po fruškogorskim manastirima i prikupljao građu. Koristio je i sve druge izvore do kojih je mogao da dođe kako bi što vernije i do detalja predstavio vreme i likove na svojoj slici. Na kraju, posle deset meseci predanog rada, umetnik je bio zadovoljan svojim delom, ali ne i patrijarh. Zbog njegovih primedbi i neslaganja, političkog karaktera, slika nije izložena na Milenijumskoj izložbi. Na nju je poslata samo slika: „Vršački triptihon“: „Kosidba“, „Berba“, „Pijaca“, koja je tumačena kao izraz dobrosusedstva Srba, Mađara i Nemaca.

Posle ovoga Paja je radio i na drugim istorijskim kompozicijama:

Furor Teutonicus (Teutonski bes) ili „Bitka u Teutoburškoj šumi“, za koju je dobio najpre Rajhlovu nagradu bečke Akademije, a kasnije srebrnu medalju na Svetskoj izložbi u Sent Luisu.

Sliku „Ženidba hercoga Ferija IV s Jelisavetom Habzburškom“ je radio u poentilističkom maniru, prateći tada aktuelne likovne tokove, što se nije svidelo naručiocu nadvojvodi Ferninandu Habzburškom. Slika je bila odbijena i na kraju se našla u Dubrovačkoj galeriji.

Takovski ustanak radi po pordžbini kralja Milana Obrenovića. Ova slika koja se danas nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, toliko puta je reprodukovana da je u svesti naroda urezana kao autentični prikaz tog značajnog istorijskog događaja za srpski narod.

Veoma značajna istorijska slika usledila je oko 1900. kao porudžbina vlade kraljevine Srbije za Svetsku izložbu u Parizu (1900.). Bilo je to „Krunisanje cara Dušana u Skoplju za cara Srba, Grka i Bugara[2] Arhivirano 2007-02-10 na Wayback Machine-u. Izuzetan trud i rad umetnika bio je nagrađen zlatnom medaljom na izložbi u Parizu, ali i divljenjem kritike, kolega-slikara i publike.

Zatim još jedna sa sličnom temom: „Ženidba cara Dušana sa Aleksandrom, sestom bugarskog cara“, koja je bila izložena na Prvoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu, 1904. godine.

U ovom periodu Paja se bavio i crkvenim slikarstvom: izradio je ikonostas Saborne crkve u Novom Sadu i ikonostas crkve u Dolovu, naslikao je prizore iz života Svetog Save za Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima: Sveti Sava miri braću, Sveti Sava kruniše Prvovenčanog, Spaljivanje mošti Svetog Save. Takođe, Hristova beseda na Gori, Sveti kralj Milutin, Manastir Sopoćani, Arhiepiskop Danilo, Raspeće.

Portreti uredi

Od 1905. godine u stvaralaštvu Paje Jovanovića preovlađuje slikanje portreta. Svojom kičicom ovekovečio je vladare, političare, aristokrate, bankare, naučnike, umetnike...

Još u vreme svog boravka u Americi, 1902. naslikao je „portret Mihaila Pupina“, i njegove ćerke (portret gospođice Pupin).

Boraveći na crnogorskom dvoru, 1903., na poziv kralja Nikole, naslikao je jedan od svojih najmilijih likova, „portret princeze Milice“, zatim portrete „prestolonaslednika Danila“ i „kralja Nikole“.

U Beču je slikao starog cara „Franju Josifa“ i izradio čak devet njegovih portreta za razne austrijske ustanove.

Čini se, ipak, da je sa nešto više žara slikao portrete umetnika: „slikara Simingtona“, „vajara Đoku Jovanovića“.

Ali motiv kome je, bez svake sumnje, posvetio najviše pažnje, jesu „ženski likovi“: Gospođa Mirka, Gospođa Štraus, Gospođa Šink, Gospođa Hadson, Baronica Erlanger, Igračica Bergel, Gospođa Kaufman, Gospođa Doblin, Sofija Dunđerski, Teodora Dunđerski, i više portreta, najpre modela, a zatim njegove supruge Muni[3] Arhivirano 2005-01-01 na Wayback Machine-u.

Slikanje žena za Paju je uvek značilo slikanje lepote. On, jednostavno, nije želeo da ih vidi ružne i stare. Čak i kada se radilo o ne baš tako lepim ženama, uvek se trudio da pronađe lepotu u njima. Mnogi likovni kritičari su mu zamerali zbog toga, i upućivali žestoke čak i zajedljive kritike. Ali on je ostao dosledan sebi i svojoj životnoj mudrosti: "Veština je naći lepotu".

Sa otpočinjanjem Prvog svetskog rata seli se u Ženevu gde je živeo od slikanja portreta poznatih i bogatih ljudi. U međuvremenu, odlučio je da se oženi mladom Bečlijkom, Herminom-Muni Dauber. Venčali su se 27. marta 1917. godine u Budimpešti. Muni je bila kći nastojnika kuće u kojoj je imao atelje (u Beču) i njegov dugogodišnji model. Prelepa mlada žena bila je njegovo nadahnuće i muza, koju je ovekovečio na mnogobrojnim portretima, a ona mu je bila potpuno odana i posvećena, do kraja života.

Po okončanju Prvog svetskog rata Paja neko vreme boravi u Beogradu, kada slika portrete članova vladajuće kuće Karađorđevića (kralja Aleksandra Karađorđevića, „kraljicu Mariju Karađorđević“[4] Arhivirano 2007-02-10 na Wayback Machine-u) i dekoriše kapelu na Dedinju.

Ubrzo se vraća u Beč gde najviše vremena provodi u svom ateljeu.

Beograd, voljeni grad uredi

Paja je prvi put došao u Beograd 1910. godine, na poziv kralja Petra I. Utiske o svom prvom susretu sa gradom za koji će ostati vezan zauvek opisao je ovim rečima:

"Za malo dosade na granici - pregled carine i pasoša - bogato si nagrađen kada voz sa grmljavinom protutnji savski most, a Beograd u zraku jutarnjeg sunca, kao zlatom obasut pojavi se pret tobom... Ali, po svoj prirodi Beograd je jedinstven između dve silne reke, grad je sazidan na strmoj steni a na istoj visini sa gradom leži varoš sama, kao golemi zmaj. - Jest! sa gradom kao glavom i silnim trupom na grebenu".

I pored velike angažovanosti i posla na svim stranama sveta ovo je bio grad kome se uvek vraćao, na kraće ili duže vreme.

Pred Drugi svetski rat, 1939. g. odlučio je da napusti Beč i preseli se u Beograd. Tu je proveo teške godine okupacije i prve poratne godine. Iako već u dubokoj starosti i dalje je slikao.

Neprilike sa imiovinom u Beču naterale su ga da se tamo vrati 1950. g. Ali već iste te godine započeo je prepisku sa upravom Muzeja grada Beograda oko svoje likovne ostavštine i otvaranja Legata. Želeo je da ostavi svome gradu, kako je govorio "ono što bi vredelo čuvati" od njegovog rada i alata: štafelaje, slikarski alat, počete slike i skice, mape sa crtežima i reprodukcijama; kako bi se napravio jedan atelje-soba majstora, zanimljiva za gledaoce koji bi želeli više da saznaju o njemu, njegovom radu i delu.

Tako je, 1970. godine, otvoren Legat slikara Paje Jovanovića u kome su izložene umetnikove slike, lične stvari, skice, beleške, fotografije, dokumenti, mnogobrojna odlikovanja, medalje, diplome, priznanja. Na štafelaju stoji njegova poslednja slika: buket crvenih ruža.

Paja Jovanović umro je 30. novembra 1957. godine u Beču. Kao što je želeo, urna sa pepelom preneta je i položena da večno počiva u voljenom Beogradu.

Galerija slika uredi

Dela uredi

 1. RANjENI CRNOGORAC (1882.) ulje na platnu, 186×114sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 2. MAČEVANjE (oko 1884.) ulje na platnu, 60,5×40,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 3. MAČEVANjE [mrtav link](oko 1883.) skica, olovka na hartiji, 90,5 x 59 cm (u Muzeju grada Beograda)
 4. U ZASEDI (1884 - 1886.) ulje na platnu, 27,5×38sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 5. ARBANAS (1884 - 1886.) ulje na dasci, 18×24,3sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 6. ARNAUT S ČIBUKOM (1884 - 1886.) ulje na dasci, 36,5×43,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 7. IZDAJICA (1886.) ulje na platnu, 148×100sm (u Narodnom muzjeu u Beogradu
 8. KIĆENjE NEVESTE (1886.) ulje na platnu, 135×96,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 9. BORBA PETLOVA (1920 - 1926.) ulje na platnu, 95×63sm, (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 10. UMIR KRIVI (1889.) ulje na platnu, 137×95sm (u Galeriji matice srpske u Novom Sadu)
 11. FUROR TEUTONIKUS[mrtav link](1889.) heliogravura, 81,7 h 62 cm (u Muzeju grada Beograda)
 12. SEOBA SRBA (1896.) ulje na platnu, 190×126sm (u [Narodnom muzeju u Pančevu [https://web.archive.org/web/20090210032336/http://www.muzej-pancevo.org.yu/ Arhivirano 2009-02-10 na Wayback Machine-u]])
 13. SEOBA SRBA i SEOBA SRBA I[mrtav link](1908; oko 1895.) heliogravura; skica, olovka na hartiji, 94,8 h 62,3 cm; 119 h 84 cm (u Muzeju grada Beograda)
 14. TAKOVSKI USTANAK (1898.) ulje na platnu, 190×125,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 15. MANASTIR SOPOĆANI (oko 1898.) ulje na platnu, 71,2×51,8sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 16. PROGLAŠENjE DUŠANOVOG ZAKONIKA[5][mrtav link] (oko 1900.) ulje na platnu 126×190sm (u Muzeju grada Beograda)
 17. KRUNISANjE CARA DUŠANA (posle 1900.) ulje na platnu, 238×157sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 18. STEFAN DEČANSKI (oko 1900.) ulje na platnu, 20×41sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 19. RADE NEIMAR PRODAJE MODEL MANASTIRA MANASIJE (oko 1905.) ulje na platnu, 53,3×36,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 20. KRALj MILUTIN (1906-1912.) ulje na platnu, 131,5×201sm (u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima)
 21. ARHIEPISKOP DANILO (1906-1912.) ulje na platnu, 121×200sm (u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima)
 22. RASPEĆE (1919.) ulje na platnu, 174×275sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 23. PORTRET SLIKARA SIMINGTONA (oko 1895.) ulje na platnu, 76,5×99sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 24. PORTRET VAJARA ĐOKE JOVANOVIĆA (1906-1908.) ulje na dasci, 19,6×25sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 25. PORTRET MIHAILA PUPINA (1903.) ulje na platnu, 96×114sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 26. PORTRET GOSPOĐICE PUPUN (1903.) ulje na platnu, 80,5×103sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 27. ŽENA U RUŽIČASTOJ HALjINI (1904.) ulje na platnu, 62,3×117sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 28. PORTRET DR ŠENKA (1906.) ulje na platnu, 55×73sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 29. PORTRET GOSPOĐE HADSON (1910.) ulje na platnu, 89×150sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 30. IGRAČICA BERGEL (oko 1913.) ulje na platnu, 92,5×126,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 31. GEDEON DUNĐERSKI (1916.) ulje na platnu, 115×221sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 32. SOFIJA DUNĐERSKI (1916.) ulje na platnu, 115×210,5sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 33. TEODORA DUNĐERSKI (1916-1920.) ulje na platnu, 170×144sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 34. PORTRET KRUNE BOGDANOVIĆ (1919.) ulje na platnu, 115×210sm (u privatnoj kolekciji Milana St. Markovića)
 35. PORTRET NIKOLE PAŠIĆA (1922-1926.) ulje na platnu, 60,4×73sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 36. PORTRET SUPRUGE MUNI (1925.) ulje na platnu, 73×99sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 37. AKT NA CRVENOM OGRTAČU[mrtav link](1918-1920.) ulje na platnu, 115 h 211 cm (u Muzeju grada Beograda)
 38. AUTOPORTRET (posle 1930.) ulje na platnu, 29×46sm (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu)
 39. MARŠAL TITO (1947.) ulje na platnu, 100×150,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 40. MARŠAL TITO[mrtav link]((1952.) skica, olovka na hartiji, 30,5 h 24 cm (u Muzeju grada Beograda)
 41. VILINSKA ZEMLjA - PARSIFALOV SAN[mrtav link](1906.) litografija i heliografija (u Muzeju grada Beograda)
 42. MILOŠ, MARKO I VILA (oko 1906.) ulje na platnu, 33,5×53sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 43. DIJANA (1906-1908.) ulje na platnu, 77×68sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 44. KUPAČICA (1906-1908.) ulje na platnu, 40,5×50,5sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 45. CVEĆE (1942.) ulje na dasci, 30×40,2sm (u Narodnom muzeju u Beogradu)
 46. CVEĆE [mrtav link](oko 1950.) ulje na dasci, 30,5×40,5sm (u Muzeju grada Beograda)
 47. PORTRET KRALjICE MARIJE KARAĐORĐEVIĆ[mrtav link](1925-1930.) ulje na platnu, 210×102sm (u Muzeju grada Beograda)
 48. PORTRET MILUTINA MILANKOVIĆA [6] (1943.) ulje na platnu
 49. PORTRET MILUTINA MILANKOVIĆA[mrtav link](1945.) olovka, papir, kalk- skica, 29,8 h 36,7 cm (u Muzeju grada Beograda)

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Paja Jovanović