NK Osijek je hrvatski nogometni klub iz Osijeka.

NK Osijek
Nogometni klub Osijek
Boje          
Općenito
Mjesto Hrvatska Osijek, Hrvatska
Liga Prva HNL
Osnivanje 27. veljače 1947.
Stadion Gradski vrt
(18.856 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Ivan Meštrović
Trener Ivica Kulešević
Najviše nastupa Bosna i Hercegovina Bakir Beširević (252)
Najviše golova Hrvatska Ivan Lukačević (126)
Natjecanja
Prva HNL bez naslova
Prvenstvo Jugoslavije bez naslova
Hrvatski kup 1 naslov (1999.)
Hrvatski superkup bez naslova
Kup maršala Tita bez naslova
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Treći
Stadion NK Osijeka

Povijest uredi

Nogometni Klub Osijek utemeljen je 1945. pod imenom Udarnik, a na tradiciji osječke Slavije koja je nastupala u prvoj ligi između 1923. i 1940. 1961. Već 1946. spajanjem s jedinstvom promjenio je ime u NK Slavonija, a slijedeće godine spajanjem Slavonije i Bratstva, klub dobija ime NK Proleter. Proleter mijenja ime 1961. u Slavonija i konačno 1967. u NK Osijek. Klupska boja je bila crveno-plava, koja je u sedamdesetima promijena u bijelo-plavu. Prvi puta u Prvu ligu, klub je ušao 1953. godine, nakon neuspjelih pokušaja 1950. i 1952. Povijesna je bila utakmica protiv Borca iz Banja Luke (u kval. skupini je također bio i Odred iz Ljubljane), 2. kolovoza 1953. kada je Franjo Rupnik s 5 pogodaka donio pobjedu od 5:0, pred 10.000 gledatelja. Nakon tri sezone u najvišem rangu, Osijek ispada u sezoni kada je klub bio kažnjen novčano i sa tri utakmice predaje (neigranja). Klub je nastupao na nekadašnjem igralištu "Kraj Drave", a od kraja pedesetih do danas, utakmice Osijeka se igraju na stadionu u Gradskom vrtu.

Klub je do osamdesetih bio drugoligaš sa stalnim pokušajima ulaska u prvu ligu (posebno 1970., 1971. i 1973.) koji su bili na razne načine sprječavani. Posebno je zanimljivo sudjelovanje u kvalifikacijama za Prvu ligu 1973., kada je Osijek nakon izbacivanja Prištine igrao s Zagrebom. U uzvratu u Zagrebu Osijek je izgubio na jedanesterce pred rekordnih 64.000 gledateljaa. Konačno, 1977. godine klub ulazi u elitni razred gdje sa iznimkom jedne sezone ostaje sve do propasti bivše države. Najveći uspjesi su bili 6. mjesto 1984. i polufinala Kupa.

1992. godine počinje nova hrvatska nogometna liga, a u prvoj sezoni, igrajuči sve utakmice izvan Gradskog vrta, Osijek završava kao treći. U sljedeće dvije sezone dolazi do slabijih rezultata, da bi u sezoni 1994./95. predvođeni prvim strijelcem lige Robertom Špeharom, Osječani prvi puta u povijesti izborili nastup u Europi. Nakon ispadanja od Slovana iz Bratislave, čekalo se dvije sezone do novog uspjeha. Tada je Osijek ponovno bio treći u prvenstvu i sljedeće sezone nesretno ispao od RSC Anderlechta u kupu UEFA. Bilo je 3:1 u Osijeku i 0:2 u Bruxellesu. Te sezone predvođeni Juricom Vranješem, Osječani osvajaju prvi trofej: Kup Hrvatske. Bila je to šokantna utakmica. Cibalia je vodila do 93. minute kada Mitu izjednačuje, a u produžetku Lasić zlatnim golom donosi kup u Osijek. 1999./00. Osijek ispada iz kupa UEFA glatko od West Hama 0:3 i 1:3 i ponovno osvaja treće mjesto u prvenstvu.

2000./01. dolazi do renesanse : najprije pobjeda protiv Dinama u Maksimiru nakon 9 godina, pa prolaz u kupu UEFA protiv danskog Brondbyja (2:1 za Osijek u Kopenhagenu i 0:0 u Osijeku), bečkog Rapida (2:1 u Osijeku i 2:0 u Beču) i posrtanje protiv praške Slavije (nakon pobjede 2:0 u Osijeku, poraz od 1:5 u Pragu). Osijek je 2000. godinu završio kao jesenji prvak Hrvatske, ali je nakon loših igara u proljeće završio prvenstvo na trećem mjestu.

Trofeji uredi

Za NK Osijek su u toj finalnoj utakmici nastupili ovi igrači: Mario Galinović (vratar), Ivica Beljan, Vranješ, Damir Vuica, Lasić, Jozo Gašpar, Ivo Ergović, Borimir Perković, Bakir Beširević, Mario Prišć (Prišč), Stanko Bubalo Trener: Stanko Poklepović Pogoci: Mitu (90.) i Lasić (96.).

U 1/2 finalu NK Osijek pobijedio je Slaven Belupo (pogotkom Bakira Beširevića iz jedanaesterca u 90. minuti susreta).

Navijačka skupina - Kohorta uredi

Kohorta je ovaj naziv dobila 1988. godine. Prije toga nosila je ime "Torcida",a pri svom osnutku (1949.) djelovala je kao grupa "Šokci Osijek". Smještena je na istočnoj tribini osječkog stadiona Gradski vrt. Sjedište Kohorte je u Fakultetskoj ulici u Tvrđi (stari dio grada Osijeka).

Sezona 2010./11. uredi

Trenutna momčad uredi

Ime Dres Državljanin Bivši klub
Vratari
Ivan Kardum 12   NK Grafičar Vodovod
Ivan Vargić 25   NK Đakovo
Braniči
Branko Vrgoč 2   NK Slavonac
Jurica Pranjić 3   NK Belišće
Matija Mišić 6   NK Grafičar Vodovod
Andrej Čaušić 14   oml. škola
Ivan Ibriks 15   HNK Suhopolje
Dino Gavrić 24   oml. škola
Pero Stojkić 27   NK Zmaj Makarska
Mladen Pelaić 27   HNK Hajduk Split
Ivo Smoje 6   HNK Hajduk Split
Hrvoje Bubalo 19   NK Međimurje
Vezni igrači
Hrvoje Kurtović 4   oml. škola
Mile Škorić 8   oml. škola
Vedran Jugović 17   oml. škola
Antonio Perošević 18   oml. škola
Vedran Prosan 10 Šablon:Country data HR oml. škola
Tomislav Šorša 22   NK Karlovac
Srđan Vidaković 23   NK Grafičar Vodovod
Domagoj Pušić 28   oml. škola
Zoran Kvržić 16   NK HAŠK Zagreb
Josip Lukačević 10   HNK Cibalia Vinkovci
Napadači
Vedran Nikšić 7   oml. škola
Ivan Plum 9   oml. škola
Josip Barišić 20   NK Slavonac
Milan Pavličić 21   FC Fehérvár
Ivan Miličević 26   NK Olimpija Osijek
Anton Maglica 29   oml. škola

Transferi sezone 2010./11. ( ljeto ) uredi

Stručni stožer uredi

Pozicija Ime
Trener Branko Karačić
Pomoćni treneri
Trener vratara
Kondicijski trener
Sportski direktor Vlado Bilić
Tehnički direktor
liječnik
fizioterapeut
ekonom

Stadion uredi

NK Osijek svoje utakmice igra na stadionu Gradski vrt. Stadion je izgrađen početkom 80-ih godina 20.st. Međutim, do dana današnjega nije dovršen. Kapaciteta je 19 800 sjedećih mjesta. Sjedalice i reflektori postavljeni su na stadion tek 1998. godine. 2005. nakon dužeg razdoblja, stadion se počeo obnavljati. Na zapadnoj tribini (ispod) postavljene su VIP prostorije, a loža je uređena, tako da je dodano 1000 mjesta. Nakon obnove stadion je počeo ispunjavati UEFA-ine kriterije, iako se treba obnoviti cijeli stadion u potpunosti. Rekord posjećenosti stadiona zabilježen je 1982. godine kada se na stadionu igrala utakmica Osijek-Dinamo, tada je došlo oko 40 000 gledatelja. Stadion se nalazi u Wilsonovoj ulici bb.

Poznati igrači uredi

     

Poznati treneri uredi

 

Vanjske veze uredi