Morejska Despotovina

Morejska Despotovina
Autonomna pokrajina
1259./1349. – 1460.
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Mistra
Jezik/ci grčki
Religija pravoslavlje
Politička struktura Autonomna pokrajina
Despot
 - 13491380 Manojlo Kantakuzin
 - 14491460 Toma Paleolog
Historija srednji vek
 - Rat Vizantije i Ahaje 1259./1349.
 - Osmansko osvajanje 1460.
Valuta Vizantijski stavraton
Moreja i okolne države nastale iz Vizantijskog carstva, oko 1265 (William R. Shepherd, Historical Atlas, 1911)

Morejska despotovina je pokrajina koja je postojala u okviru Vizantije i kojom je upravljao jedan od prinčeva sa despotskom titulom. Obuhvatala je današnji Peloponez sa centrom u Mistri, a Turci su je osvojili 1460. godine.

Naziv uredi

Morejska despotovina je dobila naziv po srednjevekovnom nazivu za Peloponez koji je glasio Moreja.

Prema narodnoj etimologiji, naziv su mu dali krstaši jer je bilo gusto obraslo dudovim drvećem (grčki: Μωρέας ili Μωριά) koje se koristilo u proizvodnji svile koja je tada cvetala.

Istorija Morejske despotovine uredi

Morejska despotovina nastaje 1259. godine kada Mihajlo VII pobeđuje i zarobljava ahajskog kneza Vilijama II de Vilerdena u Pelagonijskoj bici. Vilijam je pušten iz zarobljeništva uz veliki otkup i predaju dela teritorija na istoku Peloponeza. Od tih novopripojenih poseda stvorena je preteča Morejske despotovine na čijem čelu se nalazio vojni zapovednik (strateg) koji je postavljan na period od godinu dana. Takvo stanje se zadržalo do 1308. godine od kada upravljanje nad oblastima postaje doživotno, a umesto stratega na položaj stupaju bliski članovi carske porodice.

Jovan VI Kantakuzin postaje vizantijski car 1347. godine i za svog naslednika i savldara određuje svog prvog sina Matiju Kantakuzina. Svom drugom sinu Manojlu dodeljuje titulu despota i postavlja ga na čelo poseda na Peloponezu koji se od tada nazivaju Despotovina Moreja. Građanski rat između Paleologa i Kantakuzina definitivno se okončao 1383. godine kada Paleolozi preuzimaju kontrolu nad Morejskom despotovinom. Krajem 14. i u prvoj polovini 15. veka morejski despoti uništavaju ostatke krstaških država na jugu današnje Grčke. Međutim samo tri godine nakon što je Konstantin Dragaš uništio ostatke Ahajske kneževine 1443. godine, turski sultan Murat II uništava bedeme na Korintskom zemljouzu čime otvara put turskom osvajanju Peloponeza. Njegov naslednik Mehmet II 1460. godine osvaja Mistru i uništava Morejsku despotovinu, a sa njom i poslednje ostatke vizantijske vlasti na Balkanu.

Morejski vladari uredi