Michael Edward Palin (5. svibnja 1943.), britanski humorist i televizijska ličnost, nekadašnji član grupe Monty Python, kasnije poznat po putopisnim dokumentarcima.

Michael Palin
Biografske informacije
Rođenje5. 5. 1943. (1943-05-05) (dob: 81)
Engleska Broomhill, Sheffield
SupružnikHelen Gibbins (1966. -)
Djeca3
Opus
Djelatni period1965–
Znamenite uloge
Leteći cirkus Monthyja Pythona
voditelj TV-serija putopisne tematike
Službene stranice
Palin's Travels

Rana karijera uredi

Michael Palin je rođen u Sheffieldu u Engleskoj. Otac mu je bio inženjer u čeličani. Michael je pohađao osnovnu školu u Birkdaleu te internat u Shrewsburyju. Još u školskim danima se interesirao za glumu. 1962. počeo je studij moderne povijesti na Brasenose College, dijelu sveučilišta Oxford. Zajedno s kolegom Robertom Hewisonom, napisao je i izveo komičnu predstavu na studentskoj božićnoj zabavi. Nastup je vidio Terry Jones, tada također student na Oxfordu, pa im se pridružio u daljnjem radu. Palin se tada počeo aktivno baviti glumom.

Kada je 1965. završio školovanje dobio je poziv od Jonesa, koji je godinu dana ranije napustio fakultet, da mu se pridruži u pisanju kazališnog dokumentarca o seksu. Iako je projekt kasnije napušten, spojio je Jonesa i Palina kao autorski duo. Zajedno su pisali komične sadržaje za razne programe BBC-a. Bili su dio tima pisaca koji je radio na emisiji The Frost Report; među članovima su bili i budući članovi Monty Pythona: Graham Chapman, John Cleese i Eric Idle.

1966. oženio se s Helen Gibbins koju je upoznao sedam godina ranije na odmoru. Njihov prvi susret je kasnije obrađen u Palinovoj predstavi Istočno od Ipswicha. Imali su troje djece.

Palin je na raznim humorističnim emisijama surađivao s budućim članovima Monty Pythona: s Cleeseom na How to Irritate People. s Idleom na Do Not Adjust Your Set, s Jonesom na Twice a Fortnight i The Complete and Utter History of Britain. Tada ga je Cleese pozvao da mu se pridruži u izradi novog showa koji će uskoro postati Leteći cirkus Montyja Pythona.

Monty Python uredi

U Letećem cirkusu Palin je igrao razne uloge, od nevjerojatno smirenih ljudi do maničnih entuzijasta. Skečeve je često radio s Jonesom (npr. The Lumberjack Song), iako ih je također pisao ili započinjao i sam (The Spanish Inquisition). U početku su više surađivali, a kasnije su zaključili da je produktivnije da svatko radi sam i da na kraju međusobno pregledaju rezultate. Skečevi su mu uglavnom polazili od svakodnevnih situacija u koje bi bio uveden neki nevjerojatni element pretvarajući ih tako u bizarne i smiješne.

Kasnija karijera uredi

Nakon kraja Monty Pythona, Palin je nastavio suradnju s Jonesom na novoj humorističnoj seriji Ripping Yarns. Glumio je i u Idleovoj parodiji dokumentarca o Beatlesima, All You Need Is Cash.

Prvi samostalni projekt bio mu je film Misionar za kojeg je napisao scenarij i odigrao glavnu ulogu, svećenika koji dolazi iz Afrike u Englesku kako bi pomagao prostitutkama. Glumio je u Gilliamovim filmovima: Vremenski banditi, Jabberwocky i Brazil. Najuspješnija filmska uloga nakon Pythona bila mu je u filmu Riba zvana Wanda. Osim toga, sudjelovao je i u raznim drugim filmovima, uključujući i neke ozbiljne drame.

Palin je predsjednik organizacije Transport 2000 koja promovira upotrebu javnog prijevoza, pješačenje i biciklizam kako bi se smanjile štetne ekološke i sociološke posljedice prometa.

2000. je dobio titulu Commander of the Order of the British Empire (CBE) za rad na televiziji

Dokumentarci uredi

Prvi putopisni dokumentarac snimio je 1980. kao dio BBC-ove serije Great Railway Journeys of the World. Tada je vlakom putovao kroz Britaniju; 1994. snimio je nastavak, Derry to Kerry, u kojemu putuje kroz Irsku. Od 1989. napravio je nekoliko popularnih putopisnih serija:

 • Put oko svijeta za 80 dana (Around the World in 80 Days, 1989.): približno slijedi put opisan u romanu Julesa Verna.
 • Put od pola do pola (Pole to Pole, 1992.): putuje od Sjevernog do Južnog pola približno prateći 30 meridijan.
 • Puni krug (Full Circle, 1997.): kružno putovanje kroz zemlje oko Tihog ocena.
 • Hemingway (Michael Palin's Hemingway Adventure, 1999.): prati stope Ernesta Hemingwaya kroz SAD, Europu, Afriku i Karibe.
 • Sahara (2002.): putovanje kroz veliku pustinju.
 • Himalaja (2004.): putovanje kroz himalajsku regiju.

Palinovi televizijski putopisi stvorili su fenomen nazvan Palinov efekt: dijelovi svijeta koje je posjetio iznenada su postali popularna turistička odredišta. U čast njegovih postignuća, po Palinu je nazvan putnički vlak britanske željezničke kompanije, Virgin Trains, koja svojim vlakovima daje imena poznatih svjetskih putnika.

U svibnju 2006. počeo je raditi na novom projektu, trenutno naslovljenom Palinova nova Europa, u kojemu će posjetiti 21 zemlju bivšeg Istočnog bloka i Jugoslavije koje su sada dio Europske Unije ili kandidati za članstvo. U Hrvatskoj je posjetio Dubrovnik, Hvar i Split gdje privukao medijsku pažnju snimajući lokalne znamenitosti, među kojima i igru picigin. Putovanja će biti opisana u knjizi i šest jednosatnih televizijskih emisija, krajem 2007. godine. Palinove knjige mogu se u cijelosti pročitati na njegovim internetskim stranicama [1].

Bibliografija uredi

Putopisi uredi

Monty Python uredi

Fikcija uredi

Filmovi uredi

Televizija uredi

 • Twice a Fortnight (1967.)
 • Do Not Adjust Your Set (1967.)
 • How to Irritate People (1968.)
 • Complete and Utter History of Britain (1969.)
 • Monty Python's Flying Circus (1969.-1974.)
 • Ripping Yarns (1976.-1979.)
 • Michael Palin: Around the World in 80 Days (1989.)
 • Pole to Pole (1992.)
 • Irish Railway Journey: Derry to Kerry (1994.)
 • Full Circle with Michael Palin (1997.)
 • Michael Palin's Hemingway Adventure (1999.)
 • Sahara (2002.)
 • Himalaya (2004.)

Vanjske veze uredi