Otvori glavni meni
Riba zvana Wanda

Originalni filmski poster
Režija Charles Crichton
nepotpisan:
John Cleese
Producent Michael Shamberg
Scenario John Cleese
Uloge John Cleese
Jamie Lee Curtis
Kevin Kline
Michael Palin
Muzika John Du Prez
Fotografija Alan Hume
Montaža John Jympson
Studio Metro-Goldwyn-Mayer
Prominent Features
Distribucija MGM/UA Communications Co.
(SAD)
United International Pictures
(UK)
Datum(i) premijere
15. jul 1988 (1988-07-15)
Trajanje 109 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo  SAD
Jezik engleski
Budžet $7.500.000
Riba zvana Wanda na Internet Movie Database

Riba zvana Wanda (engleski A Fish Called Wanda) je britansko–američka krimi crnohumorna filmska komedija iz 1988. koju su napisali i režirali John Cleese i Charles Crichton. Bio je to posljednji Crichtonov, koji je preminuo 11 godina kasnije. Glavne uloge tumače John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline i Michael Palin a radnja se odvija oko skupine kriminalaca koji nakon uspješne pljačke dijamanta manipuliraju i varaju jedno drugo kako bi zadržali dijamant za sebe i pobjegli iz države, no stvar komplicira to što je vođa skupine uhićen te stoga glavni protagonist postaje njegov advokat Archie (Cleese) kojeg članica skupine, Wanda (Lee Curtis) pokušava zavesti ne bi li saznala informaciju o lokaciji plijena.

Film je doživio hvalospjeve kritičara te bio međunarodni uspjeh. Nominiran je za nekoliko nagrada, od kojih je i nagrađen stanovitim dijelom. Cleese je prilikom pisanja scenarija priču posvetio svojoj domovini, Engleskoj, a glavni lik kojeg tumači – Archie Leach – je zapravo rodno ime popularnog glumca Carya Granta. Glumačka postava okupila se još jednom i nastupila u sličnom filmu Fierce Creatures iz 1997., koji ima drugačije likove i priču ali sličan stil i humor, iako je isti slabije primljen od Wande.

Sadržaj/Садржај

Glavne ulogeUredi

NagradeUredi

Ole BentzenUredi

Danski audiolog Ole Bentzen je prilikom projekcije filma preminuo od smijanja dok je gledao scenu sa Michaelom Palinom i ribom. Autopsija je pokazala da je posljedica smrti bio srčani napadaj. Porodica je navela da ga je ta scena vjerojatno podsjetila na događaj iz njegovog života. U skandinavskim zemljama film je potom čak reklamiran kao "komedija od koje ljudi umiru od smijeha".[1]

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi