Otvori glavni meni
Edward Asner

Asner na konvenciji Phoenix Comic-Con 2012
Biografske informacije
Rođenje Edward David Asner
15. novembar 1929. (1929-11-15) (dob: 90)
Kansas City
Znamenite uloge
Lou Grant uThe Mary Tyler Moore Show i Lou Grant
Chuck Marshak u Max Steel
kapetan Thomas Davies u Roots
J. Jonah Jameson (glas) u Spider-Man (animirana serija iz 1990-ih)

Edward Asner (Kansas City, 15.11. 1929.-) je američki glumac poznat po ulozi Loua Granta TV-seriji The Mary Tyler Moore Show za koju je nagrađen Emmyjem, a koju je ponovio u spinoff seriji Lou Grant. Nedavno se pojavljivao u ulozi povremenog lika Wilsona Whitea u TV-seriji Studio 60 on the Sunset Strip.

Asner je odrastao u obitelji ortodokosnih Židova, a ljubav prema glumi je stekao kao dječak odrastajući u blizini lokalnog kazališta. Nakon što je diplomirao na čikaškom univerzitetu, počeo se 1950-ih profesionalno baviti glumom.

Godine 1959. se oženio za Nancy Sikes s kojom je imao troje djece. Od nje se razveo 1988. a 1998. godine oženio za Cindy Gilmore, s kojom ima sina. Preko supruge je u rodu s Gavinom Newsomom, gradonačelnikom San Francisca.

Asner je također poznat po ljevičarskim političkim stavovima. 1980-ih je u dva mandata bio predsjednikom glumačkog sindikata Screen Actors Guild i u njegovo ime se suprotstavljao Reaganovoj politici prema Centralnoj Americi. Također je bio aktivan u pokretu za puštanje Mumia Abu-Jamala iz ćelije smrti. Također je poznat i kao član Demokratskih socijalista Amerike, vodeće socijalističke organizacije u SAD. Odnedavno je i jedan od pobornika teorija zavjere vezanih uz napade 11. septembra.

Vanjske vezeUredi