Lou Grant (TV serija)

Lou Grant je bila američka dramska TV-serija u kojoj je Ed Asner tumačio naslovnu ulogu novinskog urednika. Serija je osvojila 13 nagrada Emmy, uključujući onu za "najbolju dramsku seriju", dok je Asner osvojio nagradu za najboljeg glumca 1978 i 1980. Serija je također osvojila dva Zlatna globusa.

Lou Grant
Formatdramska serija
KreatorAllan Burns, James L. Brooks, Gene Reynolds
NastupajuEdward Asner
Robert Walden
Linda Kelsey
Mason Adams
Jack Bannon
Daryl Anderson
Nancy Marchand
Rebecca Balding
Zemlja porijeklaSAD
Produkcija
Trajanjecca. 60 minuta (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje20.9. 1977. – 13.9. 1982.

Serija je nastala kao izvedenica (spin off) popularnog televizijskog sitcoma The Mary Tyler Moore Show, čiji je jedan od protagonista bio televizijski producent Lou Grant. U posljednjoj epizodi te serije Grant je otpušten, a nova serija je pratila njegove pustolovine kada je pronašao novi posao kao urednik gradske rubrike u fiktivnim novinama Los Angeles Tribune.

Specifičnost serije je bila u tome što je nastala od humorističkog sitcoma, ali je preuzela ton, tematiku i format ozbiljne dramske serije. U njoj se kroz prikazivanje života novinara i priča koje su pokrivali govorilo o važnim društvenim pitanjima kao što su odnos prema društvenim bolesnicima, širenje nuklearnog oružja, zaštita okoline, prostitucija i sl. Serija je također obrađivala razna etička pitanja vezana uz suvremeno novinarstvo.

Serija se prestala snimati 1982. godine što neki od američkih televizijskih historičara tumače političkim razlozima, odnosno nastojanjem Eda Aasnera da preko serije kritizira Reaganovu politiku prema Centralnoj Americi, odnosno promiče vlastite ljevičarske stavove. CBS je odlučio prekinuti snimanje pod pritiskom oglašivača, odnosno TV-stanica u konzervativnim dijelovima države.

Literatura uredi

  • Douglass K. Daniel, Lou Grant: The Making of TV's Top Newspaper Drama, Syracuse, N.Y.: Syracuse University Press, 1996.

Eksterni linkovi uredi