Robert "Rob" Reiner ( 6.3. 1947.-) je američki glumac, režiser, priducent i pisac. Kao glumac, Reiner je postao slavan zahvaljujući ulozi liberalnog zeta Michaela "Meathead" Stivica u humorističkoj seriji All in the Family, a za istu je dobio dvije nagrade Emmy 1970-ih. Kao režiser, bio je nomiran od Directors Guild of America za rad na Stand By Me, When Harry Met Sally..., i A Few Good Men. Školovao se na UCLA Film School.

Rob Reiner
glumac, režiser, producent
na njemačkoj premijeri filma Bucket List
Biografske informacije
RođenjeRobert Reiner
6. 3. 1947. (1947-03-06) (dob: 77)
Sjedinjene Američke Države Bronx, New York, SAD
SupružnikPenny Marshall (1971–1979; razvod)
Michele Singer (1989–; 3 djece)
RoditeljiCarl Reiner (otac)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, režiser, producent
Opus
Djelatni period1959 -

Reiner se rodio u Bronxu, u porodici etabliranog komičara Carla Reinera i njegove kći Estelle, a djetinjstvu proveo u gradu New Rochelle. U dobi od 13 godina se s porodicom preselio u Los Angeles gdje je pohađao srednju školu na Beverly Hillsu i University of California, Los Angeles.

Reiner je postao slavan ulogom Michaela "Meatheada" Stivica, liberalnog zeta Archieja Bunkera.

Od 1971. do 1981. je bio oženjen za glumicu i režiserku Penny Marshall s kojom ima kći, glumicu Tracy Reiner. Od 1989. je oženjen za Michele Singer.

Od kasnih 1990-ih se bavio i politikom kao aktivist za zabranu i oghraničenje pušenja. Godine 1998. je u Kaliforniji uspješno progurao referendum o porezu na cigarete. Međutim, kada je imenovan na mjesto kalifornijske državne komisije Prvih pet, došao je pod udara kritike zbog vođenja kampanje za financiranje državnih vrtića. Zbog optužbi za korištenje državnog novca u kampanji je referendum propao, a Reiner bio prisiljen podnijeti ostavku.

Reiner je od politike daleko poznatiji po uspješnim filmovima 1980-ih i 1990-ih kao što su The Princess Bride, Stand By Me i This Is Spinal Tap (a sve je prdizucirao Norman Lear) —mnogi od njih su doživjeli kult-status. Posljednji, zamišljen kao parodija rock-dokumentaraca, smatra se jednim od najuspješnijih lažnih dokumentaraca u historiji.

Reiner je kasnije režirao komercijalno uspješne filmove koristeći svoju kompaniju Castle Rock. Među njih se ubrajaju Misery, A Few Good Men, i komercijalno najuspješniji - When Harry Met Sally...,koji je postao klasnik romantične komedije. Međutim, nakon katastrofalnog fijaska fiolma North, došlo je do krize u njegovoj karijeri koje označavaju komercijalni i od kritike odbačeni neuspjesi kao što su Alex & Emma i Rumor Has It.

Vanjski linkovi uredi