When Harry Met Sally...

Kad je Hari sreo Sali je filmska romantična komedija sa Bilijem Kristalom i Meg Rajan u glavnim ulogama. Scenario nominovan za Oskara 1990. godine. Meg Rajan i Bili Kristal su dobili nagrade kao najbolji filmski komičari u 1990. godini. Najpoznatija, sada već kultna scena u filmu je kada Sali (Meg Rajan) odglumi orgazam usred punog restorana i potom nastavlja smireno da jede desert.

When Harry Met Sally...
Kino-poster
RežijaRob Reiner
ProducentRob Reiner
Andrew Scheinman
Nora Ephron
ScenarioNora Ephron
UlogeBilly Crystal
Meg Ryan
Carrie Fisher
Bruno Kirby
MuzikaMarc Shaiman
Harry Connick, Jr.
FotografijaBarry Sonnenfeld
MontažaRobert Leighton
StudioCastle Rock Entertainment
Nelson Entertainment
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
14. 7. 1989 (1989-07-14)
Trajanje96 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet16 mil. $
Bruto prihod92,823.546 $

Sadržaj uredi

Hari (Bili Kristal) je upoznao Sali (Meg Rajan) kada su se zajednički vozili iz Čikaga u Njujork posle diplomiranja

1977. godine. Pri ovom njihovom prvom susretu Hari je izneo svoj stav, koji će kasnije postati i moto ovog filma: da pravo prijateljstvo ne može da postoji između muškarca i žene zato što je tema seksa uvek isprečena između njih. Sali se nije složila sa tim stavom i odmah se rodila strašna antipatija prema Hariju koji se između ostalog pre polaska u Njujork zabavljao sa njenom najboljom drugaricom. Oboje su planirali da u Njujorku izgrade karijere, ona kao novinar a on kao menadžer. Njihove profesionalne ambicije su se zaista i ostvarile za vreme dok se nisu videli. Ponovo su se sreli nakon tri godine na aerodromu kada je Sali pratio njen novi dečko. Oboje su putovali u istom avionu i nakon kratkog razgovora, koji je bio isto onako „neprijateljski“ kao i onaj pri prvom susretu Sali je saznala da se Heri ženi, sa advokatkinjom Helen Hilson, koja će zadržati svoje prezime i to je veoma začudilo jer je Hari od njihovog prošlog susreta ipak pomalo promenio svoje stavove.

Ponovo su se sreli posle nekoliko godina u vreme kada je Sali ostavio njen dečko. Srela ga je u knjižari dok su ona i njena prijateljica Mari (Keri Fišer) razgledale knjige. Tada su prvi put razgovarali prijateljski i Hari joj je ispričao da se razveo, da ga je žena napustila. Posle tog susreta počeli su redovno da se viđaju i njihov odnos je prerastao u jedno zaista iskreno prijateljstvo ali su se sve vreme borili da ostanu samo drugari i da njihov odnos ne preraste u romansu.

Za vreme tog njihovog druženja njihovi najbolji prijatelji Mari i Džes (Harijev najbolji prijatelj) su se venčali zahvaljujući činjenici da su uvideli da nijedno od njih dvoje nije zgodno ni Hari ni Sali. Prvobitna ideja Hari i Sali je bila da svog prijatelja upozna sa Sali a Sali svoju drugaricu sa Mari. Ali desilo se sasvim suprotno.

Njihovo romantično druženje jednog dana je pokvario iznenadni seks, posle koga je Hari odmah ujutru odjurio iz Salinog stana sa izgovorom da ima posla. Sledi period njihovog razilaženja. A onda je Hari jednog dana shvatio da je sa jednom osobom moguće ostati celu noć i čitav život. Njihova romansa nije od onih koje su strastvene, mada je strast postojala u početku samo od strane Harija, nego je ona koja nas uči da prava i večita ljubav postaje moguća kada dvoje ljudi „odrastu“ zajedno, sazrevaju zajedno, sve dok konačno ne vide jasno šta zaista žele od svog partnera.