Centralna Amerika

Centralna Amerika je region Severne Amerike koji se nalazi između južne granice Meksika i severozapadne granice Kolumbije, u Južnoj Americi. Neki geografi klasifikuju Centralnu Ameriku kao veliki zemljouz, i u ovom pogledu ona ponekad uključuje deo Meksika istočno od Zemljouza Tehuantepek, tj. meksičke države Čijapas, Tabasko, Kampeče, Jukatan i Kvintana Ro. Centralna Amerika ima povoljan geografski polozaj zbog okena (Atlantski i Tihi), i povezana je gotovo sa celim svetom. Jedina nepovoljnost jeste klima jer se nalazi u zakom toplotnom pojasu (preseca je ekvator). Razudjenost obala-velika. Ima puno ostrva (Mali i Veliki Antili) kao i poluostrvo Kalifonija. Prirodne zone koje postoje u Centralnoj Americi su: savana, pustinja, polupustinjska vegetacija...

Države Centralne Amerike

Nabiranje venacnih planina Srednje Amerike prati veoma intezivna vulkanska aktivnost. Najveci vulkani su Orizaba(5700m) i Popokatepetl (5452m)

Geologija Centralne Amerike je aktivna, sa vulkanskim erupcijama i zemljotresima koji se dešavaju s vremena na vreme. 1931. i 1972. godine, zemljotresi su opustošili Managvu, glavni grad Nikaragve. Plodna zemljišta zbog vulkanske lave su omogućila da se održi velika gustina stanovništva u poljoprivredno produktivnim predelima na visokim nadmorskim visinama.

Kao najuži deo Amerike, Centralna Amerika je mesto gde se nalazi Panamski kanal kao i predloženi, ali nikada završeni Kanal Nikaragve.

Postojala je nacija Centralne Amerike u ranom 19. veku, koja se sastojala od sadašnjih nacija Gvatemale, Hondurasa, El Salvadora, Nikaragve i Kostarike (i dela moderne meksičke države Čijapas). Ovo je ponekad poznato kao Ujedinjene Provincije Centralne Amerike ili Sjedinjene Države Centralne Amerike.

Povezano uredi