Anjelica Huston

(Preusmjereno sa stranice Andželika Hjuston)

Anjelica Huston (Santa Monica, Kalifornija, SAD, 8. srpnja 1951.) američka je glumica.

Anjelica Huston
glumac, scenarist, producent
Anjelica Huston
Biografske informacije
Rođenje8. 7. 1951. (1951-07-08) (dob: 72)
Santa Monica, Kalifornija, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist, producent
Opus
Djelatni period1967.-danas

Mlade godine uredi

Anjelica Huston se rodila kao dijete redatelja Johna Hustona i Enrice Somae, talijanske balerine. Odrasla je većinom u Irskoj, gdje je pohađala školu za djevojke Kylemore Abbey, i Engleskoj. Prvi film u kojem je nastupila zvao se je Sinful Davey iz 1969., iako njen otac nije htio da postane glumica, a kasnije se bavila i manekenstvom. Te godine njena je majka poginula u prometnoj nesreći.

Karijera uredi

Upoznala je Jacka Nicholsona te je započela ljubavnu vezu s njim od 1973. Njena glumačka karijera imala je uspone i padove; nastupila je maloj cameo ulozi u hvaljenoj drami Let iznad kukavičjeg gnijezda, zatim u Poštar uvijek zvoni dvaput, da bi onda nekoliko godina izbivala sa velikih ekrana. 1985. njen otac režira krimi dramu Čast Prizzijevih sa njom u sporednoj ulozi. Za tu ulogu je osvojila Oscara te je tako obitelj Huston postala prva obitelj u povijesti koja je osvojila tu nagradu tijekom tri generacije (osim nje, osvojio ju je i njen otac John Huston te njegov otac Walter Huston), te je dugo bila i jedina sve dok Sofia Coppola 2003. nije također osvojila Oscara (prije je tu nagradu osvojio njen otac Francis Ford Coppola i njegov otac).

Anjelica je nastupila i u posljednjem filmu svojeg oca, Mrtvi iz 1987. Te godine umro je i njen otac. Kasnije je nastupila u popularnoj komediji Obitelj Addmas i njenom nastavku, humornoj drami The Royal Tenenbaums i Panika pod morem koje je režirao Wes Anderson. Za mini seriju Iron Jawed Angels je osvojila Zlatni globus, a okušala se kao i redateljica u filmovima Bastard Out of Carolina, Agnes Browne i Riding the Bus with My Sister.

1989. je prekinula sa Jackom Nicholsonom kada je otkrila da ju je varao. 1992. se udala za kipara Roberta Grahama, s kim živi u Los Angelesu.

Izabrana filmografija uredi

Vanjske poveznice uredi