Vesli Vejls Anderson (rođen 1. maja, 1969.) je američki režiser, scenarista, i filmski producent dugometražnih igranih filmova, kratkih igranih filmova filmova i TV reklama. Bio je nominovan za nagradu Oskar za 2001. za najbolji originalni scenario za film Rojal Tenenbaums.

Wes Anderson
Anderson u Berlinu 2005.
Biografske informacije
RođenjeWesley Wales Anderson
1. maj 1969. (1969-05-01) (dob: 53)
Houston, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjerežiser, scenarist, producent, glumac
Opus
Djelatni period1994–
Znamenita djela
Inspiracija

BiografijaUredi

Drugi od tri brata rođen je u Hjustonu, Teksas. Njegov otac, Melver Leonard Anderson, je radio u oblasti advertajzinga i trenutno vodi PR agenciju u Hjustonu; njegova majka, Teksas En Barouz, bivši je arheolog, trenutno je agent za prodaju nekretnina.

Anderson je pohađao -{Westchester High School}- i -{St. John's School (Texas)}-, privatnu školu u Hjustonu, koja će se kasnije pojaviti kao lokacija gde se odvija radnja njegovog drugog filma, -{Rushmore}-. Kao i njegov junak iz ovog filma , Maks Fišer, Anderson je pisao i režirao pozorišne komade koji su izvođeni na sceni ove škole. Anderson je studirao filozofiju na -{University of Texas}-, gde je upoznao Ovena Vilsona. Posle snimljenog kratkog filma -{Bottle Rocket}-, Andersona i Vilsona je zapazio producent Džejms L. Bruks. Uz njegovu pomoć film se pojavio na Sandens filmskom festivalu što im je pomoglo da skupe novac za dugometražnu verziju istog naziva '-{'Bottle Rocket}-.

Anderson provodi vreme izmedju Njujorka i Pariza. Njegov krug prijatelja čine razni filmski stvaraoci, među njima su scenarista Noa Baumbah, glumica i scenaristkinja Sofija Kopola, Oven Vilson. Njegov mlađi brat, Erik, mu je saradnik u oblasti dizajna i scenografije. Stariji brat Mel je lekar.

Filmski radUredi

Ves Anderson se smatra autorskim rediteljem.[5]

Uticaji na stvaralaštvoUredi

Anderson kaže da su francuski režiseri Fransoa Trifo i Luj Mal uticali na njegovu sklonost ka saosećajnoj tragikomediji, nekonvencionalnom mizanscenu, i ličnom pristupu stvaranju filma.[traži se izvor] Često navodi film Diplomac kao inspraciju kojoj se iznova vraća.[traži se izvor] Takođe je izjavio da je veliki obožavalac Hola Ešbija. Primetan je uticaj američke literature na njegov rad, prvenstveno dela F. S. Ficdžeralda i Selindžera.[traži se izvor] Ficdžeraldova čuvena rečenica, -{"There are no second acts in American lives"}- primenjiva je na mnoge Andersonove karaktere, koji brzo gube slavu i reputaciju i koji se bore da je vrate (mnogi od njih uspeju to samo delimično). Selindžerov uticaj se vidi u -{Bottle Rocket (film)}- Odnos Entonija i njegove sestre je izuzetno sličan odnosu Holdena i Fibi Kaulfild u Lovac u raži, kao i što obe devojke imaju prijatelja koji se zove Bernis. Takođe, Entonijev džemper je crven kao i Holdenov šešir. Entoni je proveo vreme u mentalnoj bolnici kao i Holden, a u filmu -{Rushmore}- Maks, glavni junak, biva izbačen iz škole baš kao i on.

Porodična struktura u filmu Rojal Tenenbaums istoimene porodice je pod uticajem Selindžerove -{Glass family}-, Svako od dece iz porodice Glas je bio perspektivan i uspešan baš kao i Tenenbaumovi. Takođe, u ovom film je scena gde Etelin posećuje Margot, svoju ćerku, koja se kupa u kadi punoj pene što je omaž gotovo istovetnoj sceni iz Selindžerove Freni i Zoi[traži se izvor]. U Selindžerovoj kratkoj priči -{Down at the Dinghy}- saznajemo da je devojačko prezime najstarije sestre Glas, Tenenbaum. Tenenbaum je i prezime bliskog Andersonovog prijatelja Brajana koji ima i ulogu u ovom filmu.

U ranoj mladosti, Anderson je dosta čitao stripove i na njegovo filmsko stvarlštvo veliki uticaj je izvršio strip Čarlsa Šulca -{Peanuts}- (Rojal Tenenbaums/-{Rushmore}-). Manje poznati francuski fotograf Žak Anri Lartig je izvršio, takođe veliki uticaj na Andersona (ime Zisu je ime Lartigovog brata), i taj uticaj se naročito ogleda u vizuelnoj kompoziciji kadra

Anderson je izjavio da je film koji je snimao u Indiji 2007. Voz Za Dardžiling omaž legendarnom indijskom režiseru Satjadžitu Raju, čiji "filmovi inspirisali sve moje dosadašnje filmove na razne načine." Film je posvećen sećanju na Raja.[6]

Zaštitni znaciUredi

Ves Anderson je prepoznatljiv po filmovima koji su snimani u duhu američkog nezavisnog filma koji su izrazito stilizovani i koji kombinuju dirljivost sa grubim humorom. U pogledu filmskog jezika , Anderson je prepoznatljiv po čestoj upotrebi vrlo krupnog plana, brzim panoramama, i slou-moušnom. Često koristi kantri muziku i rokenrol sedamdesetih. Njegovi najčešće marginalni likovi, luzeri, prikazani su tako da izazivaju saosećanje. Oni su najčešće eskapisti, večiti begunci od društvenih normi, u traganju za srodnom dušom i prijateljem. U svakom njegovom filmu, bar jedan od glavnih likova puši cigarete, koristi marihuanu, izrazito pije, tabletoman je i sl. Često u svojim filmovima ima ženski lik koji je izraziti pušač. Lik koji se iznova vraća u Andersonovim filmovima je društveno priznati sredovečni muškarac koji je, zapravo, prevarant. Svi njegovi filmovi završavaju slou-moušnom, osim Voza za Dardžiling . Takodje, osim nezavisno finansiranog -{Bottle Rocket}-,njegovi filmovi poseduju prepoznatljiv vizuelni stil koji se prvenstveno odlikuje živim pastelnim bojama. Prepoznatljiv je i po upotrebi kamere iz ptičije perspektive, paralelno i vertikalno slaganje vizuelnih elemnata kao i česta simetrija unuta kadra. Svi njegovi filmovi u špici koriste font Futura Bold kao i u slučaju pojavljivanja bilo kakvih natpisa u filmu. U svakom njegovom filmu jedan ili više likova će biti snimljen pod vodom.

SaradniciUredi

Anderson se često vraća jednom krugu glumaca i drugih kreativnih saradnika uopšte. Na primer, braća Vilson (Oven, Luk, Endru), Bil Mari, Simor Kasel, Andželika Hjuston, Džejson Švarcman, Kumar Palana i njegov sin Dipak Palana, Stiven Dignan i Brajan Tenenbaum (Andersonov bliski prijatelj), i Erik Anderson (Andersonov brat).

Ostali česti saradnici su Noa Baumbah, sa kojim je zajednički napisao scenario za Vodeni Svet Stiva Zisua (film), a kome je Anderson bio producent za film koji je Baumbah napisao i režirao, -{The Squid and the Whale}- (nije preveden na srpski). Takođe su mu stalni saradnici snimatelj Robert Jeoman (-{A.S.C.}-), a i kompozitor Mark Madersbau.

Pohvale i kritikeUredi

Kritike Andersonovih početaka su, uz par izuzetaka, bile pozitivne. Njegov drugi film -{Rushmore}- bio je miljenik kritike, i mnogi su tvrdili da izrasta i vodeće ime američke kinematogtafije.[traži se izvor] Mnogi kritičari su primetili da poseduje saosećajan ali i inteligentan humanizam zbog kojeg su ga uporedili sa Žan Renoarom i Fransoa Trifoom.[traži se izvor] Čuveni Martin Skorseze je veliki fan Andersona koji naročito hvali -{Bottle Rocket}- i -{Rushmore}- u svom intervjuu za Esquire magazine.[traži se izvor] Rojal Tenenbaums je takođe bio miljenik kritike ali mu je doneo i nominaciju za nagradu Oskar za najbolji originalni scenario. Film je doživeo veliki komercijalni uspeh.[traži se izvor]

Volter Beker and Donald Fagen su objavili javno pismo povodom onoga što su oni smatrali Andersonovim trenutno lošim stanjem. Sebe su deklarisali kao ljubitelje autorskog filma a Andersona naročito i javno mu obećali svoje besplatne usluge za njegov sledeći film Voz Za Dardžiling, uključujući i stihove za naslovnu numeru.[7]

Andersona je kitikovao novinar Jonah Vainer za namerno prikazivanje ne-belaca kao plitke ljude.[8]. Reihan Salam iz Atlantik Montlija objavio je odbranu ove kritike.[9].

AdvertajzingUredi

Tokom 2007, Anderson je režirao seriju reklama za AT&T: -{“College Kid,” “Reporter,” “Mom,” “Architect,” “Actor” and “Businessman.”}- Iz kampanje je osim video materijala proizašao i štampani. Ovi TV spotovi su bili deo nacionalne kampanje -{AT&T "Your Seamless World"}- . Sve imaju Andersonov prepoznatljiv stil. Sve se mogu videti na sajtu -{YouTube}-. Reklama -{“Reporter”}- je izazvala najviše kontroverzi kao i proteste Libanske zajednice zbog načina prikazivanja tamošnje političke situacije. [1] Arhivirano 2008-01-03 na Wayback Machine-u

Anderson je režirao i glumio u reklami za [[-{American Express}-]] -{"My Life, My Card"}- , čija se radnja dešava na snimanju akcionog filma u kome glavnog junaka igra Džejson Švarcman. Takođe je moguće videti ovaj spot na sajtu -{YouTube}-.

FilmografijaUredi

Celovečernji filmoviUredi

Kratki filmoviUredi

ReferenceUredi

  1. Name (required) (2007-10-28). „a review of wes anderson’s the darjeeling limited « second floor”. Floortwo.wordpress.com. http://floortwo.wordpress.com/2007/10/28/a-review-of-wes-andersons-the-darjeeling-limited/. Pristupljeno 26. XII 2012. 
  2. Matt Zoller Seitz - The Substance of Style, Pt 3. Examining the Wes Anderson–Hal Ashby connection - Moving Image Source
  3. Matt Zoller Seitz - The Substance of Style, Pt 3. Examining the Wes Anderson–Hal Ashby connection: - Slant Magazine, posted April 6, 2009.
  4. „Moonrise Kingdom' Director Wes Anderson on 'Stealing' From Kubrick, Polanski”. hollywoodreporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/moonrise-kingdom-wes-anderson-kubrick-polanski-335930. Pristupljeno 20. II 2013. 
  5. Smith, Derek (December 2004). „The Life Aquatic with Steve Zissou”. Cinematic Reflections. http://www.cinematicreflections.com/TheLifeAquatic.html. Pristupljeno 22. 08. 2007. 
  6. „On Ray's Trail”. The Statesman. http://www.thestatesman.net/page.arcview.php?clid=30&id=172929&usrsess=1. Pristupljeno 19. 10. 2007. 
  7. Becker, Walter; Donald Fagen (August 2006). „Attention Wes Anderson”. Steely Dan. Arhivirano iz originala 2007-08-25. https://web.archive.org/web/20070825070413/http://www.steelydan.com/heywes.html. Pristupljeno 22. 08. 2007. 
  8. „"Unbearable Whiteness: That queasy feeling you get when watching a Wes Anderson movie."”. Jonah Weiner. http://www.slate.com/id/2174828/. 
  9. „"Reihan: Defending Wes Anderson"”. Reihan Salam. http://rossdouthat.theatlantic.com/archives/2007/10/reihan_defending_wes_anderson.php. 

Spoljašnje vezeUredi