Moonrise Kingdom

Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (engleski Moonrise Kingdom) američka je humorna drama iz 2012. koju je režirao i napisao Wes Anderson. Glavne uloge tumače Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton i Jason Schwartzman. Radnja se odvija oko dvoje 12-godišnjaka, Sam i Suzy, koji se zaljube jedno u drugo i odluče pobjeći od svojih domova kako bi živjeli u šumi, zbog čega njihove obitelji krenu u potragu za njima. Film je dobio pohvale kritičara[1] te je osigurao razmjerno dobar komercijalni uspjeh u američkim kinima. Američki filmski institut je film svrstao među 10 najboljih filmova godine.[2]

Moonrise Kingdom
kino poster
RežijaWes Anderson
ProducentJeremy Dawson
Scott Rudin
Wes Anderson
Steven M. Rales
ScenarioWes Anderson
Roman Coppola
NaracijaBob Balaban
UlogeJared Gilman
Kara Hayward
Bruce Willis
Edward Norton
Bill Murray
Frances McDormand
Tilda Swinton
Jason Schwartzman
MuzikaAlexandre Desplat
FotografijaRobert Yeoman
MontažaAndrew Weisblum
DistribucijaFocus Features
Datum(i) premijere2012.
Trajanje94 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$16.000.000
Moonrise Kingdom na Internet Movie Database

Priča uredi

Priča je smještena u 1965. godinu, na izmišljenom otoku New Penzance koji se nalazi negdje na obali Atlanskog oceana, na istoku Amerike. 12-godišnji Sam Shakusky je siroče koje pohađa ljetni dječji logor za izviđače, Ivanhoe, kojeg vodi Ward. 12-godišnja Suzy Bishop također živi na otoku sa svojim roditeljima, Waltom i Laurom, te trojicom mlađe braće. Sam i Suzy su se upoznali na ljetnoj predstavi u kojoj je ona glumila te su se zaljubili. Pošto se Suzy osjeća zanemarenom u svojoj obitelji, ona i Sam odluče pobjeći i živjeti u šumi. Provedu tamo nekoliko dana a jedan zaljev nazovu "Kraljevstvo izlazećeg mjeseca".

Međutim, kada ih pronađu, roditelji zabrane Suzy ikada više vidjeti Sama, kojeg kod sebe primi policijski kapetan Sharp, koji je pak imao aferu sa Laurom. Drugi čekaju "ženu iz socijalnog", koja će Sama odvesti u popravni dom. Mladi izviđači, iako prije nisu bili njegovi prijatelji, odluče iz simpatija pomoći Samu kako bi se opet sreo sa Suzy. Međutim, vremenska prognoza je najavila najtežu oluju u nekoliko desetljeća koja samo što nije pogodila i odsjekla otok. Poplava prouzroči metež i stanovnici se sakriju u crkvu. Nakon raznih nepogoda, Sharp odluči usvojiti Sama kako bi ga spasio od sirotišta te kako bi ostao na otoku sa Suzy. Walt i Laura se također smekšaju te shvate da su bili prestrogi sa krćerkom.

Glavne uloge uredi

Nagrade uredi

 
Glumačka postava na premijeri u Cannesu
Nagrada Datum Kategorija Nominirani Rezultat
Filmski festival u Cannesu[3] 27. svibnja 2012 Zlatna palma Wes Anderson Nominacija
Nagrada Gotham[4] 26. studeni 2012. Najbolji "ensembl" glumaca Glumci Nominacija
Najbolji film Moonrise Kingdom Osvojeno
Nagrada nezavisnog duha[5] 23. veljače 2013 Najbolja fotografija Robert Yeoman Nominacija
Najbolji redatelj Wes Anderson Nominacija
Najbolji film Moonrise Kingdom Nominacija
Najbolji scenarij Wes Anderson, Roman Coppla Nominacija
Najbolji sporedni glumac Bruce Willis Nominacija
Zlatni globus[6] 14. siječnja 2013. Najbolji film - komedija ili mjuzikl Wes Anderson Nominacija
Nagrade Udruženja njujorških
filmskih kritičara
2013. Najbolji scenarij - 2. mjesto Wes Anderson, Roman Coppola Osvojeno
BAFTA[7] veljača 2013. Najbolji scenarij Wes Anderson, Roman Coppola Nominacija
Oscar[8] veljača 2013. Najbolji scenarij Wes Anderson, Roman Coppola Nominacija

Kritike uredi

Wes Anderson, jedan od osebujnijih američkih sineasta posljednjih petnaestak godina, polučio je najdirljiviji film svog dosadašnjeg opusa – Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca...U Andersonovom svijetu obilježenom pretapanjem ostranjenog humora i toplih emocija na djelu je krasan spoj stvarnosti i bajke, a najviše fascinira duboko razumijevanje i nježnost kojom slika pubertetsku ljubav, beskrajno daleko od svakog pokroviteljstva ili holivudske sentimentalizacije. Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca najljepši je film ove godine..

Um Wesa Andersona mora biti uzbudljivo mjesto za ideju koja se rađa. Smjesta postaje više nego serije događaja te je transformirana u svijet sa svojim vlastitim pravilima, u kojem sve pokreću emocije i želje koje su onoliko uvjerljive koliko su čarobne...Da, znamo da su ovi događaji malo vjerojatni, a cijeli svijet filma je fantazija. Ali ono što se događa u fantaziji zna katkad biti uzbudljivije nego ono što se događa u stvarnom životu, i hvala Bogu na tome.

Vožnja kamere kroz obiteljsku kuću bi se mogla zamijeniti za lutkarsku kuću, samo što to nije. Sve u filmu je na sličan način umjetno u svojoj konstrukciji - priča, dijalozi, gluma - ali svejedno funkcionira, zato što Anderson i njegovi glumci uspijevaju dočarati više iskrenih osjećaja uz pomoć tih naprava nego što više redatelja uspijeva sa tradicionalnijim sredstvima.

– Bill Goodykoontz[11]

Kraljevstvo izlazećeg mjeseca nije film o djetinjstvu: to je film o tome kako smo mi zapamtili djetinjstvo, kada su konfrontacije sa drugom djecom izgledala poput dvoboja na život ili smrt, kada su odrasli govorili o stvarima koje nismo razumjeli ili nam nije bilo bitno, i zbilja je bilo moguće pobjeći u divlju pustolovinu, dok god si ponio dovoljno zaliha...Većina prijašnjih Andersonovih filmova su dolazili iz glave; ovaj je film iz srca.

– Rene Rodriguez[12]

Izvori uredi

  1. Susan King (26. studeni 2012). Moonrise Kingdom' wins best film at Gotham Awards. Los Angeles Times. Pristupljeno 30. studeni 2012. 
  2. AFI movies of the year - 2012. Američki filmski institut. Pristupljeno 14. prosinca 2012. 
  3. Wes Anderson's Moonrise Kingdom opens Cannes Film Festival. BBC News (BBC). 17. svibnja 2012. Pristupljeno 30. studeni 2012. 
  4. Knegt, Peter; Smith, Nigel M (November 26,26. studeni 2012). Moonrise Kingdom,' 'Beasts of the Southern Wild' Lead Gotham Award Winners. IndieWire. SnagFilms. Pristupljeno 30. studeni 2012. 
  5. Harp, Justin (27. studeni 2012). Moonrise Kingdom', 'Silver Linings' among Independent Spirit nominees. Digital Spy. Hearst Magazines UK. Arhivirano iz originala na datum 2012-11-29. Pristupljeno 30. studeni 2012. 
  6. The 70th Annual Golden Globe Awards. Zlatni globus (Internet Movie Database). 14. prosinca 2012. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-11. Pristupljeno 14. prosinca 2012. 
  7. BBC News (9. siječnja 2013). Bafta awards 2013: Full list of nominees. bbc.co.uk. Pristupljeno 9. siječnja 2013. 
  8. BBC News (10. siječnja 2013). Oscar 2013: Full list of nominees. bbc.co.uk. Pristupljeno 11. siječnja 2013. 
  9. Damir Radić (14. srpnja 2012). Nadahnjujuća pubertetska ljubav. Novosti. Pristupljeno 30. studeni 2012. 
  10. Roger Ebert (30. svibnja 2012). Moonrise Kingdom - Recenzija. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-22. Pristupljeno 30. studeni 2012. 
  11. Bill Goodykoontz (7. lipnja 2012). Moonrise Kingdom - Recenzija. Pristupljeno 11. siječnja 2012. [mrtav link]
  12. Rene Rodriguez (21. lipnja 2012). Moonrise Kingdom - Recenzija. Pristupljeno 11. siječnja 2012. 

Vanjske veze uredi