Asteroid City (sh. Asteroid Siti) je američka komedija-drama iz 2023. koju je napisao, režirao i producirao Wes Anderson, prema priči koju je napisao s Romanom Coppolom. Glumačka postava uključuje Jasona Schwartzmana, Scarlett Johansson, Toma Hanksa, Jeffreyja Wrighta, Tildu Swinton, Bryana Cranstona, Edwarda Nortona, Adriena Brodyja, Lieva Schreibera, Hopea Davisa, Stevea Parka, Ruperta Frienda, Stevea Carea Dillona, Hong Chau, Willema Dafoea, Margot Robbie, Tonyja Revoloraija, Jake Ryana i Jeffa Goldbluma. Njegov metatekstualni zaplet istovremeno prikazuje događaje sa konvencije Junior Stargazer u retrofuturističkoj verziji 1955. godine, koja je postavljena kao predstava, i nastanak same predstave.[1] To je Andersonov omaž popularnom sećanju i mitologiji o vanzemaljcima i NLO-ima koji su navodno viđeni u jugozapadnoj pustinji u neposrednoj blizini atomskih poligona tokom 20. veka u Americi.

Asteroid City
PrijevodAsteroid Siti
RežijaWes Anderson
ProdukcijaWes Anderson
Steven Rales
Jeremy Dawson
ScenarioWes Anderson
UlogeJason Schwartzman
Scarlett Johansson
Tom Hanks
Jeffrey Wright
Tilda Swinton
Bryan Cranston
Edward Norton
Adrien Brody
Liev Schreiber
Hope Davis
Stephen Park
Rupert Friend
Maya Hawke
Steve Carell
Matt Dillon
Hong Chau
Willem Dafoe
Margot Robbie
Tony Revolori
Jake Ryan
Jeff Goldblum
MuzikaAlexandre Desplat
Premijera16. 6. 2023 (2023-06-16)
Jezikengleski jezik
Trajanje105 min.
Država Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioAmerican Empirical Pictures
Indian Paintbrush
DistributerFocus Features (SAD)
Universal Pictures (internacionalni)
Budžet$25 mil
Zarada$49,7 mil
Tehnička ekipa
FotografijaRobert Yeoman
MontažaBarney Pilling
'Asteroid City' na Internet Movie Database

Projekat je najavljen u septembru 2020. kao neimenovani ljubavni film, koji je Anderson napisao, producirao i režirao, zajedno s Jeremyjem Dawsonom iz American Empirical Pictures i Stevenom Ralesom iz Indian Paintbrusha. U februaru 2021. opisano je da se radi o „grupi pametnih tinejdžera“. Prvobitno smešten u Rimu, snimanje je održano u Španiji između avgusta i oktobra 2021. godine, sa snimateljem Robertom Yeomanom. Korišćeno je nekoliko filmskih setova u Chinchónu, koji nalikuju pustinjskom pejzažu i lažnoj železničkoj stanici. Postprodukcija je uključivala urednika Barneya Pillinga i partituru koju je komponovao čest Andersonov kompozitor Alexandre Desplat, sa kantri i western pesmama mnogih izvođača. Zvanični naslov je objavljen u oktobru 2021. na BFI London Film Festivalu.

Asteroid City je premijerno prikazan na 76. Filmskom festivalu u Cannesu 23. maja 2023., gde se takmičio za Zlatnu palmu. Započeto je ograničeno prikazivanje u bioskopima putem Focus Features-a u Sjedinjenim Državama 16. juna 2023., pre nego što je počeo zvanično da se prikazuje nedelju dana kasnije. Zaradio je preko 49 miliona dolara širom sveta i dobio uglavnom pozitivne kritike.

Radnja uredi

Smešten u retro-futurističkoj verziji 1950-ih, TV voditelj predstavlja (izmišljenu) televizijsku produkciju Asteroid City, dramu poznatog dramskog pisca Conrada Earpa. U predstavi se održava omladinska astronomska konvencija u izmišljenom pustinjskom gradu Asteroid City. Događaji u predstavi prikazani su u širokougaonoj perspektivi i u stilizovanim bojama, dok je televizijski specijal prikazan u crno-beloj Academy razmeri (1.37:1).

U predstavi, ratni fotoreporter Augie Steenbeck dolazi rano na konvenciju Junior Stargazer sa Woodrowom, svojim intelektualnim sinom tinejdžerom, i tri mlađe ćerke. Kada im se auto pokvari, Augie zove svog svekra, Stenlija, tražeći njegovu pomoć. Stanley, koji ne voli svog zeta, nagovara ga da ispriča deci o nedavnoj smrti njihove majke, koju je Augie od njih krio. Augie i Woodrow upoznaju Midge Campbell, poznatu, ali umornu od života glumicu, i njenu ćerku Dinah, kojoj će, kao i Woodrowu, biti odata počast na konvenciji. Augie i Midge, te Woodrow i Dinah, postepeno se zaljubljuju tokom cele predstave. Stižu i drugi učesnici konvencije: general Grif Gibson, astronom dr. Hickenlooper, tri dodatna tinejdžera (Ricky, Clifford i Shelly) i njihovi roditelji (JJ, Roger i Sandy), pun autobus djece iz osnovne škole u pratnji mlade učiteljica June Douglas i kaubojski bend predvođen pevačem Montanom. Lokalni motel svima nudi smeštaj.

Gibson dočekuje prisutne u krateru Asteroid City gdje će tinejdžeri dobiti nagrade za razne izume. NLO se iznenada pojavljuje iznad kratera; vanzemaljac se pojavljuje i krade fragment meteorita koji je stvorio krater. Augie fotografiše vanzemaljca. Predsednik Eisenhower i general Gibson naređuju da se grad stavi pod vojni karantin, a svi su podvrgnuti medicinskim i psihijatrijskim pregledima. U međuvremenu, romansa cveta između Montane i June, koji uveravaju đake da je vanzemaljac verovatno miroljubiv. Tinejdžeri koriste opremu dr. Hickenloopera kako bi pokušali da kontaktiraju vanzemaljca. Koristeći obezbeđenu govornicu, Ricky zove svoje školske novine da prenese detalje o karantinu i zataškavanju informacija o vanzemaljcu.

Događaji u Asteroid Cityju postaju nacionalne vesti. Besni general Gibson sprema se da okonča karantin kada se NLO ponovo pojavi i vanzemaljac vrati fragment meteorita. Kada Gibson ponovo uvede karantin, deca, naučnici i roditelji se pobune, koristeći izume nagrađenih da nadjačaju vojsku.

Stvaranje predstave je prošarano kroz samu predstavu. Neko vreme nakon što je Conrad Earp počeo da piše, sastaje se s glumcem Jones Hallom, koji izvodi audiciju u Earpovoj kući i odmah dobija ulogu. Tokom iste interakcije, Earp i Hall se poljube, uspostavljajući ljubavnu vezu. Earp piše predstavu uz pomoć lokalne glumačke škole i regrutuje većinu članova glumačke ekipe iz nje, uključujući Mercedes Ford, temperamentnu, ali talentovanu glumicu koja igra Midge.

Tokom snimljenog izvođenja predstave, Hall, koji igra Augiea, suočava se sa režiserom predstave Schubertom Greenom, rekavši da “još uvek ne razume predstavu“, i pita Greena da li je njegov nastup dostojan Earpovog teksta. Green kaže Hallu da nastavi da glumi Augiea na isti način uprkos tome što je nesiguran, i da postupa kako treba. Nakon te interakcije, dok je na pauzi na balkonu, Hall nailazi na glumicu koja je dobila ulogu Augijeve žene pre nego što je njena jedina scena izbačena. Ona mu recituje tekst izbrisane scene.

Šest meseci nakon prikazivanja predstave, Conrad Earp umire u automobilskoj nesreći. U epilogu predstave, Augie i njegova porodica su poslednji koji napuštaju Asteroid City nakon što general Gibson ukine karantin. Augijeve ćerke zakopavaju pepeo svoje majke u pustinji, Woodrow osvaja nagradu, a Midge ostavlja Augieju svoju poštansku adresu. Augie i njegova porodica ulaze u automobil i odlaze.

Uloge uredi


Bill Murray je prvobitno dobio ulogu menadžera motela, ali je morao odustati od uloge jer je bio zaražen COVID-19. Međutim, nakon oporavka stigao je na snimanje filma u Španiji. Iako Anderson nije mogao da ubaci još jednu ulogu u sam film, Murrayu je dao ulogu Jocka Larkinga, koji je bio dodatni lik stvoren za kratki promotivni film.[23]

Produkcija uredi

U septembru 2020. objavljeno je da će Wes Anderson napisati i režirati ljubavni film, koji će producirati s Jeremyjem Dawsonom iz American Empirical Pictures i Stevenom Ralesom iz Indian Paintbrusha .[24][25] Do februara 2021., Michael Cera i Jeff Goldblum su ušli u pregovore za glumu; film je tada opisan kao o „grupi pametnih tinejdžera“.[26] Tilda Swinton je bila prva osoba koja se zvanično pridružila glumačkoj ekipi, u junu 2021. U maju 2023., Anderson je govorio o tome kako je pandemija COVID-19 inspirisala film i njegovu priču, rekavši: „Mislim da u priči ne bi bilo karantina da ga nismo mi proživljavali. Nije bilo namerno... Pisanje je najimprovizovaniji deo celog procesa. Oslanja se na to da nema ništa.“ [27]

Glavna fotografija, prvobitno planirano za Rim, obavljena je u Španiji između avgusta i oktobra 2021. godine, uz primenu mera opreza u vezi s COVID-19.[28][27] Nekoliko setova je izgrađeno u Chinchónu, uključujući ogromnu dioramu koja liči na pustinjski pejzaž zajedno sa gradom Asteroid City, uključujući i njegovu železničku stanicu, restoran, garažu i opservatorijum.[29][30] Član glumačke ekipe Fisher Stevens rekao je da će film uključivati „najluđu glumačku ekipu od Mosta na reci Kwai “ i da su glumci i ekipa „svi bili zajedno u hotelu, koji je bio stari manastir “.[31]

Bill Murray je otkrio naslov filma na BFI London Film Festivalu u oktobru 2021.[32] Alexandre Desplat je komponovao partituru, koja predstavlja njegovu šestu saradnju sa Andersonom.[33] Kostimografiju je izradila višestruka dobitnica Oskara Milena Canonero.[34] U julu 2022. najavljeno je da će Focus Features distribuirati film, čineći film prvom saradnjom sa Andersonom nakon Moonrise Kingdom (2012). Takođe je otkriveno da Murray neće biti u filmu kao što je prvobitno objavljeno,[35] kao rezultat zaraze COVID-19.[36]

Marketing uredi

 
Imerzivna izložba Asteroid City u Londonu

Najavni poster za Asteroid City objavljen je 28. marta 2023. Sledećeg dana objavljen je prvi trejler koji je sadržavao izvođenje pjesme Johnnyja Duncana iz 1957., „Last Train to San Fernando“.[37] Jazz Monroe iz Pitchforka nazvao je trejler „izuzetno andersonskim“, dok je Charles Pulliam-Moore iz The Verge napisao da film „izgleda i evocira emocije tačno onako kako biste mislili da bi to činio film Wesa Andersona o odrastanju i gledanju zvezda u pustinji“.[38][39]

Premijera uredi

 
Glumačka ekipa Asteroid City na Filmskom festivalu u Cannesu 2023

Asteroid City je premijerno prikazan na 76. Filmskom festivalu u Cannesu 23. maja 2023. Ograničeno je prikazivan u New Yorku i Los Angelesu u Sjedinjenim Državama 16. juna 2023., prije nego što je zvanično prikazan široj publici 23. juna 2023. Imao je raniju premijeru u Švedskoj i ograničenom broju drugih zemalja 9. juna 2023.

Kućni mediji uredi

Asteroid City je digitalno pušten u prodaju 11. jula 2023., dve i po sedmice nakon premijere u bioskopu. DVD i Blu-ray su objavljeni 15. avgusta 2023. Počeo je emitovati na Peacocku 11. avgusta 2023.

MPA rejting uredi

U Sjedinjenim Državama, Motion Picture Association (MPA) je u početku dao filmu R-ocenu „za kratku eksplicitnu golotinju“. Focus Features je uspešno uložio žalbu na odluku, nakon čega je film ponovo dobio PG-13 rejting „zbog kratke grafičke golotinje, pušenja i nekog sugestivnog materijala“.

Prijem uredi

Box office uredi

Na dan 27. avgusta 2023. godine, Asteroid City je ostvario bruto prihod od 28 miliona dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, i 21,7 miliona dolara u drugim državama, što čini ukupan svetski bruto prihod od 49,7 miliona dolara.

Tokom svog ograničenog vikenda otvaranja, zaradio je 853,382 dolara u šest bioskopa, završivši na 10. mjestu. Njegov prosek po lokacji od 142.230 dolara bio je najbolji ukupni iznos od početka pandemije COVID-19 i najviši otkako je objavljen La La Landa 2016. godine.[40][41] Proširenje na 1.675 bioskopa tokom drugog vikenda, predviđalo se da će zaraditi 7-8 miliona dolara.[42] Zaradio je 3,8 miliona dolara prvog dana širokog izdanja, uključujući 1,1 milion dolara sa premijera od četvrtka. Film je zaradio 9 miliona dolara, završivši na šestom mestu.[43] Imao je i najveći početnu zaradu za film Wesa Andersona u širokom izdanju.[44]

Kritike uredi

Na veb stranici za agregaciju recenzija Rotten Tomatoes, 75% od 338 recenzija kritičara je pozitivno, sa prosečnom ocenom od 7/10. Konsenzus veb stranice glasi: „Asteroid City verovatno neće privući mnogo novih obožavalaca Wesa Andersona, ali oni koji reaguju na njegov prepoznatljiv stil će smatrati da se ovde vraća besprekorno organizovanom obliku.“ Metacritic, koji koristi ponderisanu prosečnu ocenu, dodelio je filmu ocenu 74 od 100, na osnovu 60 kritičara, što ukazuje na “opšte pozitivne recenzije“. Publika koja je anketirana od strane CinemaScore dala je filmu prosečnu ocenu „B“ na skali od A+ do F, dok je PostTrak izvestio da je 78% gledalaca dalo pozitivnu ocenu filmu, pri čemu je 51% reklo da bi ga preporučilo nekome.

U The Guardianu, Peter Bradshaw nazvao je Asteroid City „strašno zabavnim i lagano sofisticiranim“ i napisao: „Film se pametno i uzbudljivo odvija, vješto upijajući implikacije patetike i usamljenosti, ne dopuštajući sebi da uspori. Primamljivo je ovu savantsku prazninu smatrati nekakvim simptomom, ali ja zaista ne mislim tako: to je izraz stila. I kakav stil tek ima.“ John Nugent iz Empirea pohvalio je jedinstveni vizuelni i narativni stil filma, napisavši: „[Anderson] ostaje najneverovatniji stilista u svetu filma, strogost i detalji u svakom kadru nikad nisu bili bolji“, ali je upozorio: „Povremeno je pomalo nefokusiran i uvek je malo popustljiv. Ako vam se ne sviđa film Wesa Andersona, ovaj vam se neće svidjeti. Ali mi drugi se moramo nadati da će on to nastaviti.“ [45]

U svojoj recenziji za Vulture, Bilge Ebiri je primetio: „Običnom posmatraču, Wes Anderson bi mogao izgledati kao neko ko odbija da čita sopstvenu štampu ili veruje u svoju štampu do apsurdnog stepena“, aludirajući na kritiku Andersonovog stila snimanja filma, ali je kasnije tvrdio: „Postoji smisao u celom ovom uživanju. Andersonove opsesivno izgrađene diorame istražuju samu ljudsku potrebu da organizujemo, kvantificiramo i kontrolišemo svoje živote suočeni s neočekivanim i neizvesnim [...] Asteroid City bi mogao biti najčistiji izraz ove dinamike jer se radi o nepoznatom u svim njegovim oblicima.“ [46] Owen Gleiberman iz Variety-a smatra da je film sličan „zamršenim, teškim, narativnim, ali nategnutim i tankim izmišljotinama“ koje je video u The Darjeeling Limited i The Life Aquatic sa Steveom Zissouom i zaključio: „Asteroid City izgleda fantastično, ali kao film je samo za Andersonove fanove, a možda čak ni za sve njih.“ [47]

U svojoj recenziji za The New Yorker, Anthony Lane je istakao Johanssonin nastup kao ono što „lomi uređenu površinu filma“ i napisao: „Čak i ako smatrate da je najnoviji film kutija trikova, morate se diviti smelosti s kojom Johansson, kao Midge, udubljuje u tu kutiju i vadi komadiće hladno agonizirane duhovitosti. Spretnije od bilo koga drugog, ona se kreće tamo-amo između stvarnog i zamišljenog.“ [48] Adam Mullins-Khatib iz Chicago Reader- a pozdravio je film kao „pravo dostignuće jednog od najedinstvenijih američkih kinematografskih glasova“, pohvalivši Andersonovu režiju i scenario, kao i nastupe glumaca.[49]

Izvori uredi

  1. Kohn, Eric (2023-06-15). „Wes Anderson on 'Asteroid City': Mental Health, Marilyn Monroe, and Sending Emails to Tom Hanks”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum June 15, 2023. Pristupljeno 2023-06-15. 
  2. 2,0 2,1 Kit, Borys (August 13, 2021). „Rupert Friend, Jason Schwartzman Join Wes Anderson's Next Film (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum August 13, 2021. Pristupljeno August 14, 2021. 
  3. Galuppo, Mia; Kit, Borys (August 16, 2021). „Scarlett Johansson Joins Newest Wes Anderson Movie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum August 16, 2021. Pristupljeno August 16, 2021. 
  4. Galuppo, Mia; Kit, Borys (2021-07-30). „Tom Hanks Joins Wes Anderson's Next Film (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum July 30, 2021. Pristupljeno 2021-07-30. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Kit, Borys (August 17, 2021). „Bryan Cranston, Hope Davis, Jeffrey Wright, Liev Schreiber Join Newest Wes Anderson Film (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum August 17, 2021. Pristupljeno August 17, 2021. 
  6. Ravindran, Manori (June 30, 2021). „Wes Anderson's New Movie Will Shoot in Spain From September, Tilda Swinton Among Cast (Exclusive)”. Variety. Arhivirano iz originala na datum June 30, 2021. Pristupljeno 2021-06-30. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 D'Alesandro, Anthony (July 20, 2022). „Focus Features Reteams With Wes Anderson For Asteroid City. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum July 27, 2022. Pristupljeno July 20, 2022. 
  8. Kroll, Justin (2021-07-19). „Adrien Brody Reunites With Wes Anderson On Next Film Set in Spain”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum July 19, 2021. Pristupljeno 2021-07-19. 
  9. Haun, Harry (October 12, 2021). „There Was a Looming Zoom Manifestation of Bill Murray at NYFF”. The New York Observer. Arhivirano iz originala na datum October 13, 2021. Pristupljeno October 14, 2021. 
  10. Hogan, Michael (October 31, 2021). „Maya Hawke: 'My parents didn't want to have me do bit-parts in their movies'”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum November 7, 2021. Pristupljeno November 8, 2021. 
  11. „Liev Schreiber joins Tom Hanks and visionary director Wes Anderson in southeastern Spain”. UK Time News. September 8, 2021. Arhivirano iz originala na datum September 14, 2021. Pristupljeno September 14, 2021. 
  12. Kit, Borys (August 10, 2021). „Margot Robbie Joins Wes Anderson's Next Film (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum August 10, 2021. Pristupljeno August 10, 2021. 
  13. Kroll, Justin (September 1, 2021). „Tony Revolori Reunites With Wes Anderson On The Director's Next Film”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum September 1, 2021. Pristupljeno September 1, 2021. 
  14. Grobar, Matt (November 8, 2021). „Wes Anderson's Asteroid City Adds Moonrise Kingdom And Eighth Grade Actor Jake Ryan”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum November 8, 2021. Pristupljeno November 8, 2021. 
  15. „La nueva película que Wes Anderson ha rodado en España ya tiene título y nuevos detalles gracias a Bill Murray” [The new film that Wes Anderson has shot in Spain already has a title and new details thanks to Bill Murray] (es). 20 minutos. October 11, 2021. Arhivirano iz originala na datum October 14, 2021. Pristupljeno October 14, 2021. 
  16. Grobar, Matt (November 11, 2021). „Ethan Josh Lee Joins Wes Anderson's Asteroid City. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum November 11, 2021. Pristupljeno November 11, 2021. 
  17. Ella, Kemp. „Stellar Storyteller: Wes Anderson on Star Wars, Satyajit Ray and staging Asteroid City”. Letterboxd Journal. Arhivirano iz originala na datum June 27, 2023. Pristupljeno June 8, 2021. 
  18. Laffly, Tomris (November 2, 2021). „Fisher Stevens on The French Dispatch, Climate Change, and Getting Yelled at on Succession. Vulture. Arhivirano iz originala na datum November 2, 2021. Pristupljeno November 2, 2021. 
  19. Ferguson, Brian (August 19, 2022). „Jarvis Cocker reveals he will play a cowboy in Wes Anderson's next movie”. The Scotsman. Arhivirano iz originala na datum August 28, 2022. Pristupljeno August 27, 2022. 
  20. „Your First Look at Wes Anderson's Asteroid City. Focus Features. March 29, 2023. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2023. Pristupljeno March 30, 2023. 
  21. Mottram, James (May 23, 2023). „'Asteroid City' review: Wes Anderson's star-stuffed UFO adventure”. NME. Pristupljeno June 7, 2023. 
  22. „Asteroid City Full Cast and Crew”. IMDb. Arhivirano iz originala na datum July 30, 2023. Pristupljeno July 30, 2023. 
  23. Schulman, Michael (June 29, 2023). „'The Missing Bill Murray Part from Asteroid City”. The New Yorker. 
  24. Fisher, Jacob (September 22, 2020). „Wes Anderson Set To Direct New Film In March 2021 (Exclusive)”. DiscussingFilm. Arhivirano iz originala na datum January 20, 2021. Pristupljeno February 18, 2021. 
  25. Waite, Thom (September 23, 2020). Wes Anderson will begin shooting his next film in 2021. Dazed. Arhivirano iz originala na datum July 13, 2021. Pristupljeno August 15, 2021. 
  26. Fisher, Jacob (February 17, 2021). „Michael Cera and Jeff Goldblum in Early Talks to Join Wes Anderson's Next Film (Exclusive)”. DiscussingFilm. Arhivirano iz originala na datum February 18, 2021. Pristupljeno February 18, 2021. 
  27. 27,0 27,1 D'Alessandro, Anthony (May 24, 2023). „'Asteroid City': How Covid Quarantine Inspired Wes Anderson's Latest About People Stuck In the 1950s Desert – Cannes”. Arhivirano iz originala na datum May 24, 2023. Pristupljeno May 24, 2023. 
  28. Ryzik, Melena (October 22, 2021). „In the Company of Wes Anderson”. Arhivirano iz originala na datum October 22, 2021. Pristupljeno October 23, 2021. 
  29. Belinchón, Gregorio (May 14, 2021). „Wes Anderson rodará su nueva película en Madrid”. Arhivirano iz originala na datum August 15, 2021. Pristupljeno August 15, 2021. 
  30. Belinchón, Gregorio (2023-05-23). „De Chinchón a Cannes gracias a Wes Anderson y su tropa de amigos famosos en 'Asteroid City'”. Arhivirano iz originala na datum June 18, 2023. Pristupljeno 2023-06-18. 
  31. Laffly, Tomris (November 2, 2021). „Fisher Stevens on The French Dispatch, Climate Change, and Getting Yelled at on Succession. Arhivirano iz originala na datum November 5, 2021. Pristupljeno November 11, 2021. 
  32. Dalton, Ben (October 10, 2021). „Wes Anderson shooting next film Asteroid City in Spain, reveals Bill Murray”. Screen Daily. Arhivirano iz originala na datum October 11, 2021. Pristupljeno October 11, 2021. 
  33. „Alexandre Desplat to Reteam with Wes Anderson on Asteroid City. Film Music Reporter. November 10, 2021. Arhivirano iz originala na datum November 11, 2021. Pristupljeno November 11, 2021. 
  34. „Asteroid City”. Peris Costumes. Arhivirano iz originala na datum December 20, 2022. Pristupljeno 2022-12-20. 
  35. Ramachandran, Naman (2021-07-16). „Bill Murray Reunites With Wes Anderson, Tilda Swinton for Spain-Set Project (Exclusive)”. Arhivirano iz originala na datum July 16, 2021. Pristupljeno 2021-07-16. 
  36. Vlessing, Etan (2022-07-22). Bill Murray Had to Drop Out of Wes Anderson's 'Asteroid City' Due to COVID. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 2023-03-30. 
  37. Hoffman, Jordan (2023-03-29). „Wes Anderson's Asteroid City trailer: Close encounters of the Wes kind [Watch”]. GoldDerby. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2023. Pristupljeno 2023-03-29. 
  38. „Watch the First Trailer for Wes Anderson's New Movie Asteroid City”. Pitchfork. 2023-03-29. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2023. Pristupljeno 2023-03-29. 
  39. Pulliam-Moore, Charles (2023-03-29). „Asteroid City's first trailer is the most Wes Anderson thing you'll see today”. The Verge. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2023. Pristupljeno 2023-03-29. 
  40. „Wes Anderson's 'Asteroid City' Rocks Strongest Limited Opening in Years with New High for Focus Features – Specialty Box Office”. June 18, 2023. Arhivirano iz originala na datum June 23, 2023. Pristupljeno June 23, 2023. 
  41. Anthony D'Alessandro (June 18, 2023). „'The Flash' Falls Down With $55M 3-Day Opening: Here's Why”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum June 22, 2023. Pristupljeno June 18, 2023. 
  42. Rubin, Rebecca (June 21, 2023). Box Office: Jennifer Lawrence's 'No Hard Feelings'; Aims for $12 Million Debut, 'The Flash' Braces for 60% Drop. Variety. Pristupljeno June 21, 2023. 
  43. Anthony D'Alessandro (June 26, 2023). „'Spider-Verse' Swinging Ahead Of 'Elemental' After Game Of Chicken; 'Flash' Edging Out 'No Hard Feelings'”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2023. Pristupljeno June 25, 2023. 
  44. Seddon, Dan (June 26, 2023). „Scarlett Johansson's new movie Asteroid City sets box office record”. Digital Spy. Arhivirano iz originala na datum June 26, 2023. Pristupljeno June 26, 2023. 
  45. Empire. 
  46. Ebiri (2023-05-23). „Wes Anderson Has Gone Mad”. Vulture. Arhivirano iz originala na datum June 8, 2023. Pristupljeno 2023-06-15. 
  47. Gleiberman (2023-05-23). 'Asteroid City' Review: Wes Anderson's New Film Is a Piece of 1950s Desert Americana That's Visually Dazzling and Dramatically Inert. Variety. Pristupljeno 2023-06-15. 
  48. Lane, Anthony (2023-06-16). „In "Asteroid City," Humans Can Leave Impact Craters, Too”. The New Yorker. Pristupljeno 2023-06-18. 
  49. Mullins-Khatib, Adam (2023-06-20). „Review: Asteroid City”. Chicago Reader. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2023. Pristupljeno 2023-06-25. 

Spoljašnje veze uredi