Edward Harrison Norton (Boston, 18. kolovoza 1969.) američki je filmski glumac i redatelj, dobitnik Zlatnoga globusa te dviju nominacija za prestižnu nagradu Oscar. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima Iskonski strah, Generacija X i Klub boraca.

Edward Norton

na Gen Art Film festivalu pred premijeru filma The Illusionist
Rođen/a Edward Harrison Norton
18. 8. 1969. (1969-08-18) (dob: 54)
Boston
Zanimanje glumac, producent, scenarist, režiser
Period aktivnosti 1994—

Rana mladost

uredi

Edward Norton je rođen u Bostonu (Massachusetts), a odrastao u Columbiji (Maryland). Njegova majka Robin, učiteljica engleskoga jezika, umrla je 1997. od tumora na mozgu, a otac Edward James bio je državni tužitelj za vrijeme predsjednika Cartera. Majčin otac, James W. Rouse, kao građevinski inženjer sudjelovao je u dizajniranju samoga grada Columbije te nekoliko građevina u Bostonu, Baltimoreu i Norfolku.

Američki glumac ima mlađu braću: sestru Molly i brata Jamesa. Zajedno s Jamesom je od 1981. do 1985. godine pohađao glumački kamp Pasquaney u Hebron New Hampshireu. Godine 1984. osvojio je tzv. glumački kup, a kasnije se vratio u kamp kao kazališni redatelj.

Pohađao je sveučilište Yale, gdje je stekao, osim glumačkog, i iskustvo u kazališnoj produkciji. Diplomirao je povijest 1991. godine, a zatim se zaposlio u djedovoj građevinskoj tvrtki Enterprise Foundation u japanskoj Osaki.

Karijera

uredi

Preselivši se u New York, Norton započinje glumačku karijeru u Off-Broadway kazalištu. Tamo zapažen dobiva svoje prve filmske uloge, uglavnom mračnih i grotesknih likova. Veliki proboj ostvaruje 1996. ulogom Aarona Stamplera u filmu Iskonski strah. U glavnoj se ulozi našao Richard Gere, a Norton je, nakon što je Leonardo DiCaprio odbio ulogu, prošao na audiciji između 2000 prijavljenih kandidata. Tada 27-godišnji Norton za prikaz poremećenoga mladića optuženog da je počinio teško ubojstvo osvaja Zlatni globus te nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega sporednog glumca. Ubrzo su filmske ponude počele pljuštati sa svih strana. Iste je godine zaigrao u filmovima Svi kažu volim te Woodyja Allena te Narod protiv Larryja Flinta.

Za ulogu neonacista u Generaciji X iz 1998. godine morao je pravilnom vježbom i prehranom dobiti čak 15 kilograma u mišićima, no nije ih zadržao nakon završetka snimanja. Ta mu je uloga priskrbila nominaciju za Oscara za najboljega glumca. Iste godine snimio je i film o pokeraškom maheru pod nazivom Kockari, u kojemu glumi s Mattom Damonom, a u maloj se ulozi pojavljuje i naš Goran Višnjić.

Osim uloge skinheada u Generaciji X, Nortonova najpoznatija uloga svakako je ona u Klubu boraca iz 1999. Film je adaptacija vrlo cijenjenoga istoimena romana Chucka Palahniuka, a majstorski ga je režirao David Fincher ( Alien 3, Igra, Sedam, Zodijak). U njemu Nortonu glumačko društvo prave Brad Pitt i Helena Bonham Carter.

Nedugo nakon terorističkoga napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku Edward Norton snima 25. sat redatelja Spikea Leeja. U njemu pratimo posljednji dan na slobodi osuđenoga dilera drogom. Cijeli je film u ozračju 11. rujna, a jedan od glavnih likova živi u skupocjenome njujorškom stanu s pogledom na zgarište (američki naziv: Ground Zero). Filmska kritika ga je dobro prihvatila.

U Kraljevstvu nebeskom, također visoko ocijenjenom po mišljenju struke, tumači gubavoga kralja u Jeruzalemu, a 2006. godine nastupa u ulozi mađioničara u nezavisnome filmu Iluzionist, koji je premijeru doživio na Filmskome festivalu Sundance.

Redateljski debi ostvaruje 2000. godine filmom Vjeruj u ljubav, u kojemu je i producent i jedan od glavnih glumaca. Radio je kao producent i na filmovima 25. sat, Down in the valley, Oslikani veo, Pride and glory te Motherless Brooklyn (u kojemu je i redatelj i scenarist). Godine 2008. pojavljuje se u ulozi Brucea Bannera, odnosno u nastavku o zelenome superjunaku Hulku, u čijoj se ekranizaciji našao i u ulozi scenarista.

Privatni život

uredi

Edward Norton ima dozvolu privatnoga pilota, o čemu je razgovarao s Davidom Lettermanom u njegovoj emisiji The Late Show with David Letterman.

Poznat je i po društvenom aktivizmu: sudjeluje na projektima zaštite okoliša putem obnovljivih izvora energije te ulaže novac u poboljšanje životnoga standarda zajednica s malim prihodima.

Što se ljubavnoga života tiče, od 1996. do 1999. je hodao s kontroverznom pjevačicom Courtney Love, suprugom pokojnoga Kurta Cobaina, a zatim do 2003. godine s Meksikankom Salmom Hayek. S obje se zaručio, ali i prekinuo zaruke. Trenutačno je u vezi s producenticom Shaunom Robertson.

Filmografija

uredi

Glumac

uredi
Godina Naslov Uloga Bilješke
1996. Primarni strah Aaron Stampler
Narod protiv Larryja Flynta Alan Isaacman
Svi kažu volim te Holden Spence
1998. Kockari Lester 'Worm' Murphy
Generacija X Derek Vinyard
1999. Klub boraca Pripovjedač
2000. Vjeruj u ljubav Otac Brian Finn Redatelj i producent
2001. Pljačka Jack Teller
2002. Smrt Smoochyju Sheldon Mopes/Smoochy the Rhino
Frida Nelson Rockefeller nepotpisan
Crveni zmaj Will Graham
25. sat Monty Brogan Producent
2003. Dobar posao u Italiji Steve Frazelli
2004. National Geographic's Strange Days on Planet Earth Domaćin
2005. U dolini Harlan Producent
Kraljevstvo nebesko Baldwin IV. nepotpisan
2006. Iluzionist Eisenheim
Oslikani veo Walter Fane Producent
2008. Nevjerojatni Hulk Bruce Banner Scenarist

Redatelj

uredi
Godina Naslov
2000. Vjeruj u ljubav

Producent

uredi
Godina Naslov
2000. Vjeruj u ljubav
2006. U dolini
Oslikani veo

Priznanja

uredi

Osvojene nagrade

uredi

Nominacije

uredi

Vanjske veze

uredi