Šablon:Calendar/Sun1stMonthStartčt.
Šablon:Calendar/Sun1stMonthStartnd.
Šablon:Calendar/Sun1stMonthStartut.

30. septembra/rujna (30. 9.) je 273. dan godine po gregorijanskom kalendaru (274. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 92 dana.

Događaji

uredi
  • 1061. — Prvi put održan izbor za papu od strane kolegija kardinala; na njemu izabran Anselm od Lucce koji će biti poznat kao papa Aleksandar II.
  • 1791. — U Beču je praizveden singspiel (što je ekvivalent za francuski naziv opera comique) "Čarobna frula" Wolfganga Amadeusa Mozarta.
  • 1938. — Münchenskim sporazumom šefovi vlada Velike Britanije, Francuske i Italije suglasili su se sa zahtjevima Adolfa Hitlera za aneksiju sudetskog područja, misleći kako će spriječiti veliki europski rat. Pod pritiskom svih europskih sila češka je vlada bila prisiljena pristati na aneksiju.
  • 1954. — Propalo je osnivanje Europske obrambene zajednice jer je francuska vlada odbila podrediti svoju vojsku europskoj vrhovnoj komandi.
  • 1966. — Britanski protektorat Bechuanaland postao je nezavisan kao Republika Bocvana. Ta se zemlja ubraja među najveće proizvođače dijamanata na svijetu.

.

Rođenja

uredi

.

Smrti

uredi

.

Blagdani

uredi

.


Vidi takođe: Godišnji kalendar - Dnevni kalendar