Truman Capote (30.9. 1924. - 25.8. 1984.) bio je američki pisac rođen u Louisiani, u gradu New Orleansu, a umro u 59. godini u Los Angelesu. Film snimljen prema njegovom životu u 2006. godini pod jednostavnim naslovom "Capote" dobio je nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu - Philip Seymour Hoffman.

Truman Capote
Truman Capote na fotografiji Rogera Higginsa godine 1959.
Biografske informacije
RođenjeNew Orleans
Smrt25. 8. 1984. (dob: 59)
Los Angeles
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisat, dramatičar, pripovjedač
Opus
1943-1984
Književni pravacJužnjačka gotika
Znamenita djela
Inspiracija

Mladost

uredi

Capote je rođen kao Truman Streckfus Persons. Bio je usamljen kao dijete, što se odrazilo i na njegov daljnji književni stil. Majka mu je pri porodu imala samo 16 godina što je rezultiralo razvodom roditelja kada je Truman imao samo 4 godine, te je tada poslan u Alabamu gdje su ga odgajali majčini rođaci, koje je kasnije opisao u pripovjetci Božićna uspomena. Bio je susjed i prijatelj Harper Lee, autorice romana Ubiti pticu rugalicu. 1933. seli se u New York majci i njenom drugom suprugu, te mu se tako mijenja ime u Truman Garcia Capote. 1935. pohađa Trinity college. Sa 17 godina dobiva dvogodišnji ugovor u New York Timesu. 1943. piše roman Ljetno krstarenje koji je naknadno objavljen 2005., a samo zahvaljujući tome što su u njegovom stanu u Brooklynu nađeni rukopisi.

Romani

uredi

1948. objavljen mu je prvi roman - Other Voices, Other Rooms. Na listi bestsellera New York Timesa nalazio se punih devet tjedana, za vrijeme kojih je prodavano i do 26 000 primjeraka knjige. Knjiga govori o mladom tranvestitu u potrazi za srećom.

Nakon toga, uslijedio je mnogo popularniji Doručak kod Tiffanyja. Iako nije prodavan kao Other Voices, Other Rooms, dostigao je svjetsku popularnost, pogotovo svojom ekranizacijom s Audrey Hepburn kao mladom Holly Golighty koja živi samo za zabavu.

Od poznatijih romana još svakako treba navesti Hladnokrvno ubojstvo (In cool blood), jedini Capoteov krimić.

Privatni život

uredi

Capote je bio otvoreno gej. Jedan od njegovih prvih ozbiljnijih ljubavika bio je Newton Arvin, profesor književnosti. Bio je u dugoj vezi sa Jackom Dunphyjem, takođe piscem.

Svojevremeno je na televiziji imao svoj talk show, pod jednostavnim nazivom Truman Capote talk show. Umro je 25. kolovoza 1984., u 60 godini od predoziranja u Los Angelesu.