Capote (film)

Capote
Žanr Biografska drama
Režija Bennett Miller
Produkcija Caroline Baron
William Vince
Michael Ohoven
Scenario Scenario:
Dan Futterman
Biografija:
Gerald Clarke
Uloge Philip Seymour Hoffman
Catherine Keener
Clifton Cooper
Bruce Greenwood
Mark Pellegrino
Muzika Mychael Danna
Premijera 2005
Jezik Engleski
Trajanje 114 min.
Država Sjedinjene Američke Države SAD/Flag of Canada.svg Kanada
Kompanija
Distributer United Artisrts
Sony Pictures Classics
Budžet 7 miliona $
Capote na Internet Movie Database
Zvanični sajt

Capote je biografski film iz 2005. godine o Trumanu Capoteu. Film prati događaje u periodu njegovog rada na romanu In Cold Blood. Sam film je sniman prema biografiji Capote Geralda Clarkea. Film je premijerno prikazan 30. septembra 2005. godine na 81. rođendan Capotea.

RadnjaUredi

U Kansasu se dešava ubistvo četvoročlane porodice Clutter. Capote o tome čita u New York Timesu i javlja Williamu Shawnu, tadašnjem uredniku The New Yorkera da će lično dokumentovati ovaj događaj.

Zajedno sa svojom prijateljicom iz detinjstva, spisateljicom Harper Lee, odlazi u Kansas. Lee u to vreme radi na svom romanu To Kill a Mockingbird. Capote intervjuiše ljude povezane sa ubistvom, dok Lee služi da bi premostila jaz između feminiziranog urbanog Capotea i ruralne mačo sredine. On uspeva da dođe do glavno-osumnjičenih i razvija jaku vezu sa Perryjem Smithom, jednim od dvojice osumnjičenih. Tokom suđenja, kao i narednih godina Capote redovno posećuje Perryja i saznaje dosta o njegovom životu. Onda odlazi u Maroko i Španiju sa svojim ljubavnikom, piscem Jackom Dunphyjem, gde piše prva tri dela svoje knjige.

Capote je prikazan kao emocionalno razapet između svojih simpatija prema Perryju i želje da se suđenja i žalbe okončaju kako bi mogao da završi svoje životno delo. Poslednja žalba je odbačena i Perry i Dick Hickock su obešeni. U narednoj sceni Truman se žali Harper Lee da nije mogao ništa da učini da bi ih spasio, na šta mu ona odgovara: "Možda, ali činjenica je da nisi ni želeo."

Film se ostavlja ideju da Capote posle romana In Cold Blood nije ništa vredno napisao, što nije tačno. Tačno je međutim, da više nije objavio nijedan roman i da nijedan drugi rad nije dobio toliko publiciteta i priznanja kritike.

Ovdje završavaju značajni detalji vezani uz zaplet.

UlogeUredi

NagradeUredi

Vanjske vezeUredi