Zbor narodne garde

Zbor narodne garde bio je naziv za prvu vojnu snagu moderne Republike Hrvatske. Hrvatski predsednik Franjo Tuđman potpisao je Odluku o ustrojstvu Zbora narodne garde 20. aprila 1991. godine, čime je nastala prva vojska u postjugoslovenskoj Hrvatskoj.

Amblem Zbora narodne garde

Ova jedinica formirana je u okviru Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a pod zapovedništvom Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, koje je 21. septembra 1991. formiralo Zbor narodne garde (ZNG).

Prva brigada ZNG predstavljena je hrvatskoj javnosti na specijalnoj ceremoniji 28. marta 1991. paradiranjem zastava vojnicima i polaganjem zakletve na stadionu NK Zagreba u Zagrebu. Do 12. avgusta formirane su četiri brigade. Hrvatske odbrambene snage do tog su vremena brojale otprilike 60.000 članova, od kojih je njih 30.000 bilo pod komandom Ministartsva unutarnjih poslova.

Zbor narodne garde bio je oformljen kao odgovor na odbijanje Jugoslovenske narodne armije (JNA) da osigura postojećoj Teritorijalnoj odbrani Hrvatske snage koje bi slomile građansku pobunu koju je u okviru hrvatske policije poveo Milan Martić u Kninu protiv hrvatske vlade u ime Srba u Hrvatskoj.

Dominaciju nad organima jugoslovenske federacije 1990. stekao je Slobodan Milošević i njemu lojalni prosrpski članovi Predsedništva SFRJ, kao što je Borisav Jović, koji je u ime srpskih vlasti odbio plan da se Jugoslavija preuredi kao labava konfederacija slobodno udruženih republika.

Dana 3. novembra 1991. Zbor narodne garde zvanično je preimenovan u Hrvatsku vojsku (HV).

Brigade uredi

Sledeće brigade ZNG oformljene su između 1990. i 1992. Izvorno su delovale kao elitne borbene jedinice Hrvatske vojske tokom Domovinskog rata 1991-1995. Tokom reogranizacije Hrvatske vojske 2000-ih one su ili raspuštene ili su svedene na nivo jedinica veličine bataljona, da bi zatim bile integrisane u sadašnje motorizovane gardijske brigade i armijske gardijske brigade.