Otvori glavni meni

Završne operacije u Jugoslaviji 1945.

Borba za Bihać marta 1945.
Uništena nemačka motorizovana kolona na prilazima Zagrebu početkom maja 1945.

Završnim operacijama 2. sv. rata u Jugoslaviji nazivamo ratne operacije za oslobođenje zemlje između 20. ožujka i 15. svibnja 1945. godine.

U završnim operacijama Jugoslovenska armija zarobila je oko 150.000 nemačkih vojnika.

UvodUredi

Borbe u Jugoslaviji početkom 1945Uredi

 
Zarobljeni Nemci u borbama za oslobođjenje Varaždina, maja 1945.god.
Balkan: Stanje kod Mostara kritično: naš protivnapad nije uspeo. Firer je odobrio da se naše snage povuku iz Mostara.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 15. januara 1945.
Izveštaj Vrhovne komande Vermahta za Jugoistok: naša odbrana je razbijena. Ovo se odnosi i na Nevesinje. Glavni krivac za takvo neplanirano stanje jeste 369. hrvatska pešadijska divizija, koja se prosto raspala, te je izgubila gotovo celokupno teško naoružanje.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 16. februara 1945.
Situacija se kod Travnika pogoršala, jer je neprijatelj stigao do zapadnih delova grada, a reč je o najboljim Titovim jedinicama.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 20. februara 1945.
Jugoistok: pritisak na naše položaje kod Sarajeva. Situacija u Travniku postaje za nas kritična. Iz Zenice krenula pomoć. Titove snage, po prvi put primećujemo, poseduju tenkove i artiljeriju.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 23. februara 1945.
Jugoistok: Neprijatelj i dalje vrši pritisak na naše snage kod Sarajeva. Borbe kod Goražda su u toku. Zaoštrila se situacija kod Zenice. Izgubili smo Gračanicu, jer su ustaše zatajile. Dolazi nam u pomoć 7. S-brdska divizija.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 25. februara 1945.
Zapad: oborili 15 neprijateljskih aviona, a izgubili 43; besni bitka velikih razmera. Izgleda da je neprijatelj ušao u Menhen-Gladbah. Izgubili smo i Trir.


Jugoistok: južno od Sarajeva ponovo osvojili jedno uzvišenje koje smo izubili pre dva dana. Kod Zenice 7. Š-brdska divizija nastavlja da napada. Na Dravskom frontu, verovatno, stoje tri bugarske i tri Titove divizije.[1]

— Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 3. marta 1945.
Amerikanci su ušli u Minhen i žestoke borbe vode se u centru grada.


Titovi partizani i saveznici susreli se kod Monfalkonea.[1]

— Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 1. maja 1945.

IzvoriUredi

Vidi jošUredi

LiteraturaUredi